ämnesomsättning - gluten
Hej!
Jag fick efter blodprover för snart ett år sedan order att äta glutenfri kost trots att biposin inte visade något. Beslutet har sedan dess ändrats ett par ggr eftersom jag hela tiden fått se nya läkare som har olika åsikter, väldigt påfrestande för mig. Nu senast tog den nya läkaren ett ämnesomsättningsprov. Häromdagen fick jag beskedet att även det värdet var förhöjt men utan någon förklaring till vad det betyder. Så nu till min fråga; Vet någon hur/om det hänger ihop med min glutenintolerans och i fall det förhöjda värdet innebär ökad eller minskad ämnesomsättning? Just nu äter jag hursomhelst glutenfritt och mår, om inte helt bra, så bättre än på länge. Tacksam för svar.
Skriven av Anna
Skrevs juli 2006
Hej!
Du skulle absolut läsa boken Dangerous grains skriven av en professor James Braly och Ron HOggan. Finns nog dock bara på engelska. Deras tes är att det är helt fel det som vanligtvis görs, att man trots förhöjda värden vg gluten i blodet tex positivt på transglutaminat eller antigliandin, rekommenderas att äta som vanligt om man inte har celiaki, dvs att biopsin visar en normal slemhinna. De menar att detta är roten till väldigt många sjukdomar. Att man ska skilja på glutenkänslighet i sig, vilket man alltså kan ha utan att skada i tarmen föreligger. Man kan då få en massa svåra symtom om man fortsätter att äta gluten. Den vanligaste rekommendationen enligt vad det låter på dem (engelska förhållanden) är att man inte får rådet att äta glutenfritt om man som du haft förhöjda värden bara och inte positiv biopsi. Men det kanske börjar ända sig och i så fall är du nog helt rätt i tiden!
Jag skickade efter boken från England, via ett företag som heter Yorktest. De har en hemsida, där finns bla denna bok. Väldigt läsvärd tycker jag!
Tack för tipset! Det låter intressant.
Jag fick efter blodprover för snart ett år sedan order att äta glutenfri kost trots att biposin inte visade något. Beslutet har sedan dess ändrats ett par ggr eftersom jag hela tiden fått se nya läkare som har olika åsikter, väldigt påfrestande för mig. Nu senast tog den nya läkaren ett ämnesomsättningsprov. Häromdagen fick jag beskedet att även det värdet var förhöjt men utan någon förklaring till vad det betyder. Så nu till min fråga; Vet någon hur/om det hänger ihop med min glutenintolerans och i fall det förhöjda värdet innebär ökad eller minskad ämnesomsättning? Just nu äter jag hursomhelst glutenfritt och mår, om inte helt bra, så bättre än på länge. Tacksam för svar.
Skriven av Anna
Skrevs juli 2006
Hej!
Du skulle absolut läsa boken Dangerous grains skriven av en professor James Braly och Ron HOggan. Finns nog dock bara på engelska. Deras tes är att det är helt fel det som vanligtvis görs, att man trots förhöjda värden vg gluten i blodet tex positivt på transglutaminat eller antigliandin, rekommenderas att äta som vanligt om man inte har celiaki, dvs att biopsin visar en normal slemhinna. De menar att detta är roten till väldigt många sjukdomar. Att man ska skilja på glutenkänslighet i sig, vilket man alltså kan ha utan att skada i tarmen föreligger. Man kan då få en massa svåra symtom om man fortsätter att äta gluten. Den vanligaste rekommendationen enligt vad det låter på dem (engelska förhållanden) är att man inte får rådet att äta glutenfritt om man som du haft förhöjda värden bara och inte positiv biopsi. Men det kanske börjar ända sig och i så fall är du nog helt rätt i tiden!
Jag skickade efter boken från England, via ett företag som heter Yorktest. De har en hemsida, där finns bla denna bok. Väldigt läsvärd tycker jag!
Lena
Skriven av Lena
Skrevs juli 2006
Tack för tipset! Det låter intressant.
Lisa
Skriven av Anna
Skrevs juli 2006
Skriv ett svar
Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.Forumets kategorier
- Allergier utomlands (940 st)
- Allergiska barn (1621 st)
- Anslagstavlan (1046 st)
- Åsikter och önskemål (181 st)
- Återkallelser (135 st)
- Bakning (229 st)
- Fisk och skaldjur (32 st)
- Gluten och vete (3038 st)
- Höns och Ägg (176 st)
- Kombination av allergier (383 st)
- Mjölk och laktos (1914 st)
- Nötter (119 st)
- Recept (303 st)
- Restaurang och Café (278 st)
- Soja (85 st)
- Tips & Råd (507 st)
- Växtproteiner (63 st)