Allergi mot vetemjöl
Skriven av Charlotte
Skrevs mars 2006
Sen undrar jag oxå om det är någon som vet om man som glutenintolerant kan äta Kellog´s Rice Crispies och Vårgårda ris? Tacksam för svar..
Skriven av Charlotte
Skrevs mars 2006
Hej, kelloggs rice krispies och kelloggs coco pops är helt ok att äta.
Skriven av Gäst
Skrevs mars 2006
Hej!
Är verkligen rice krispies ok att äta vid gluten. Har för mig att de stod med på den lista från livsmedelsverket när det kom fram att kellogs Cornflakes har för höga halter av gluten. Tror det gällde även rice krispies även om det var mindre. Men gå in antingen på www.celiakiforbundet.se eller livsmedelsverket så finns någon information om det där.
Apropå din fråga om man kan vara allergisk mot vete samtidigt som gluten, det är säkert möjligt. Men om det är av dammet du reagerar kanske det är själva dammet i sig, fast då borde du reagera även på det glutenfria mjölet som ju verkligen dammar. Hoppas du får någon klarhet i vad som är vad. MVH Lena
Skriven av Lena
Skrevs mars 2006
Hej igen!
Du undrade även om vårgårda ris såg jag. Det är helt ok att äta. Det ingår i min "allergifri-prövodiet" från Sahlgrenska, som är helt fri från mycket men bla gluten och vete. Så det måste vara helt ok. Lena igen!
Skriven av Lena
Skrevs mars 2006
Missförstå mig nu rätt. Jag blev själv tillrättavisad av en ordförande i vår lokala Celiakiförbund.
Man har intolerans och inte alleri mot gluten. Verkar löjligt att vara så petnoga men det beror på att allergi är något mycket speciellt. histominer? mm. Du kan ju ta reda på vad du är allergisk genom att sätta ett plåster som innehåller massor av ämnen på rygen? Då ser de hur din kropp påverkas av varje ämne. Allergener kallar man dem. Gluten är tydligen ingen allergen. Nickel är det. Om jag alls fattat.
Däremot kan du reagera på det fina mjöldammet som också tas upp här ovanför.
Skriven av Gäst
Skrevs april 2006
ett exempel är ju bagare. De kan få hudsjukdomar pga av deras händer rör vid mjöl. De får "revormar" på översidan av händerna och tror jag sår på innersidan av händerna.
Men de får inte glutenintolerans av att beröra mjölet som jag vet. Däremot kan de få allergi mot metaller i mjölet?
Allergi är alltså inte samma sak som intolerans.
Skriven av Gäst
Skrevs april 2006
Hej!! Tack för alla tips och råd. Det tas tacksamt emot. Har ju nyligen fått diagnosen celiaki. Så det är nytt för mig. Har märkt att när jag är i ett bageri och arbetar med vetemjöl så svullnar ögonen upp och det kliar i näsan. kan man ha både och??
Skriven av Charlotte
Skrevs april 2006
Jag vet för lite men jag minns att man kan ha båda.
Bagare är ibland sjuka av en "bakterie" som bara finns på bagerier. Du får söka på detta eller ringa runt.
Det är något de inte vill tala om för att inte oroa kunderna. så föutom de reaktioner som jag beskrev med reaktioner i huden på ovanssidan och insidan av hander och underarmar så kan man också få den där bakterien.
Dessutom kan väl man vara dammallergiker. Allt damm kan skapa reaktioner. De som jobbar på bibliotek reagerar på allt damm som flyger runt. Bönder reagerar på damm som blir från säden mm.
Har man dammkvalser hemma kan man reagera på deras avföring som flyger runt.
Men alltså jag kan alldeles för lite om allt detta.
Skriven av Gäst
Skrevs april 2006
Tack tack. jag får gå och kolla det. Tack för hjälpen.
Skriven av Charlotte
Skrevs april 2006
Hej! Man kan vara glutenintolerant, och samtidigt vara allergisk mot vete, råg, korn eller havre. (På samma sätt som du kan vara allergisk mot vad som helst).Men om du inte är allergisk mot nåt annat sädeslag, borde du kunna äta ren havre, då det inte innehåller gluten (iallafall inte det slags gluten man är intolerant mot vid celiaki).
Skriven av Marie
Skrevs april 2006
Du kan äta Kellogs Rice Crisp om du är glutenintollerant.
Skriven av Doris
Skrevs april 2006
Skriv ett svar
Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.Forumets kategorier
- Allergier utomlands (940 st)
- Allergiska barn (1621 st)
- Anslagstavlan (1046 st)
- Åsikter och önskemål (181 st)
- Återkallelser (135 st)
- Bakning (229 st)
- Fisk och skaldjur (32 st)
- Gluten och vete (3038 st)
- Höns och Ägg (176 st)
- Kombination av allergier (383 st)
- Mjölk och laktos (1914 st)
- Nötter (119 st)
- Recept (303 st)
- Restaurang och Café (278 st)
- Soja (85 st)
- Tips & Råd (507 st)
- Växtproteiner (63 st)