Bör man äta kollapser från bönor och linser?

Hej

Jag har läst att när man kokar bönor och linser så kan näringsämnen försvinna ut i kokvattnet.
Är det då en bra idé att äta det vattnet, säg om man gör en soppa så kokar man linserna/bönorna och sen använder man det vattnet till att laga sin soppa på?
Finns det något sätt att minska mängden näringsämnen som läcker ut i kokvattnet annars om man kanske ska laga något där man inte kan återvinna kokvattnet till exempel om man ska göra biffar på kokta bönor?

Man vill ju ta vara på allt nyttigt i maten man lagar och inte låta något gå till spillo.

Skriven av Johan
Skrevs april 2022


Så här skriver Livsmedelsverket: Torkade bönor och ärter ska blötläggas i minst tolv timmar, sköljas noga och kokas i minst en halvtimme. Spadet från blötlagda bönor bör inte användas i matlagningen.”

Så kokvattnet borde nog kunna användas..

Skriven av Anna
Skrevs april 2022


Hej

( Ser att titeln blev helt fel, skulle stått kokspadet )

Tack för infon, då kan jag fortsätta att laga mina grytor på kokvattnet då så länge jag planerar lite och blötlägger i god tid.

Kanske att det skiljer sig mellan olika bönor, så vissa är sämre än andra. Jag får kanske prova med mindre antal portioner när jag testar nya sorters bönor/linser och se så man inte blir dålig först innan jag gör storkok. )

Skriven av Johan
Skrevs april 2022


Skriv ett svar

Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.

Forumets kategorier