Bör man äta kollapser från bönor och linser?
Jag har läst att när man kokar bönor och linser så kan näringsämnen försvinna ut i kokvattnet.
Är det då en bra idé att äta det vattnet, säg om man gör en soppa så kokar man linserna/bönorna och sen använder man det vattnet till att laga sin soppa på?
Finns det något sätt att minska mängden näringsämnen som läcker ut i kokvattnet annars om man kanske ska laga något där man inte kan återvinna kokvattnet till exempel om man ska göra biffar på kokta bönor?
Man vill ju ta vara på allt nyttigt i maten man lagar och inte låta något gå till spillo.
Skriven av Johan
Skrevs april 2022
Så här skriver Livsmedelsverket: Torkade bönor och ärter ska blötläggas i minst tolv timmar, sköljas noga och kokas i minst en halvtimme. Spadet från blötlagda bönor bör inte användas i matlagningen.”
Så kokvattnet borde nog kunna användas..
Skriven av Anna
Skrevs april 2022
Hej
( Ser att titeln blev helt fel, skulle stått kokspadet )
Tack för infon, då kan jag fortsätta att laga mina grytor på kokvattnet då så länge jag planerar lite och blötlägger i god tid.
Kanske att det skiljer sig mellan olika bönor, så vissa är sämre än andra. Jag får kanske prova med mindre antal portioner när jag testar nya sorters bönor/linser och se så man inte blir dålig först innan jag gör storkok. )
Skriven av Johan
Skrevs april 2022
Skriv ett svar
Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.Forumets kategorier
- Allergier utomlands (940 st)
- Allergiska barn (1621 st)
- Anslagstavlan (1046 st)
- Åsikter och önskemål (181 st)
- Återkallelser (135 st)
- Bakning (229 st)
- Fisk och skaldjur (32 st)
- Gluten och vete (3038 st)
- Höns och Ägg (176 st)
- Kombination av allergier (383 st)
- Mjölk och laktos (1914 st)
- Nötter (119 st)
- Recept (303 st)
- Restaurang och Café (278 st)
- Soja (85 st)
- Tips & Råd (507 st)
- Växtproteiner (63 st)