Barnens tårtfavorit

Vi har haft lite svårt att hitta bra alternativ till tårta som barnen tycker om med äggallergi och laktosintolerans i familjen. Nu har jag hittat en jordgubbsmix på ICA Kvantum (Kungsbacka) "Cold Cake strawberry", tillverkare Dr. Oetker, som har blivit en klar barnfavorit. Mixen är en cheese cake - variant som inte bakas i ugn utan kyls några timmar. Ägg finns varken i mixen eller ska tillsättas och för att undvika laktos använder jag mjölkfritt margarin, laktosfri grädde (valio) och Rapsy Frutty i stället för kesella (1 dl pulver + 2 dl vatten). Kakbottenmixen innehåller dock vegetabiliskt fett som inte anges som laktosfritt, så kakan får nog betecknas som "låglaktos" som helhet.

Skriven av Maria
Skrevs januari 2006


Blev nyligen bjuden på princesstårta utan ägg och utan laktos. Recepet ser ut ungefär såhär.

"Prinsesstårta (variant av...)

Botten:
äggersättning + vätska (vatten funkar) motsvarande 4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

vispa ihop äggersättningen och vispa i sockret så pösigt som möjligt.
Blanda ihop mjölerna och bakpulvret och rör i blandningen i äggsockersmeten.
Häll i smord och bröad form, 175 grader ca 40 min.
Låt svalna.

Fyllning:
ca 2 1/2 dl vaniljkräm. Jag tog Ekströms kokmarsán och rörde i lite socker.

2 packet Vispgrädde(Soyatoo)
ca 300 g Frysta hallon och blåbär (färska ännu mer höjdare men något svåråtkomligt under vinterhalvåret...)

Blanda all vaniljkräm med hälften av grädden

Dela bottnen i tre delar.
lägg vanlij/gräddblandning på nedersta delen.
mellanbotten.
bär.
vaniljkräm/gräddblandning på bären.
"överbotten"
resten av grädden
marsipanlock! Pynta och florsockra som önskas!

Skriven av Mattias
Skrevs januari 2006


Skriv ett svar

Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.

Forumets kategorier