Bröd utan jäst, vetemjöl
Skriven av Ulla
Skrevs december 2006
Eftersom det inte får vara jäst i brödet fungerar det inte med surdegsbröd heller, eftersom surdeg görs på jäst, vatten och mjöl. Men jag ska leta lite och se om jag hittar något/några recept som du kan använda.
Skriven av Berit
Skrevs december 2006
Med tanke på vad brödet inte får innehålla är det sannerligen inte lätt att hitta recept. Men kanske detta kan vara något?
"Lur" (tunnbröd med potatis)
7 kokta medelstora potatisar
1½ dl grovt rågmjöl
1 dl rågsikt
Pressa eller mal potatisen. Blanda in mjölet. Dela degen i 7 lika stora delar. Kavla ut dem så stora som elplattan på spisen. Kavla sist med en kruskavel eller nagga dem. Grädda kakorna direkt på elplattan inställd på 2:an. Grädda dem på bägge sidor. Servera dem ihoprullade som en lur.
Tror nog att det går lika bra att grädda dem i stekpannan om det är så att du har häll istället för 'vanlig' spis.
Letar vidare efter fler recept.
Skriven av Berit
Skrevs december 2006
Varning!
Rågsikt är en blandning av rågmjöl och vetemjöl. Du kan således inte baka med det, men rågsikten kanske går att byta ut med någon annan typ av vetefritt mjöl. Det finns glutenfria blandningar som även är vetefria kanske någon sådan mix skulle funka?
katarina
Skriven av Katarina
Skrevs december 2006
Typiskt, det borde jag ha tänkt på! =( Vet ju så väl att rågsikt innehåller vetemjöl. Kanske rent havremjöl funkar, du får testa.
Fortsätter receptletandet.
Skriven av Berit
Skrevs december 2006
Har hittat ett recept som kanske kan funka. Det verkar lite 'mysko' med grapefruktjuicen och jag vet inte alls hur det smakar, men det innehåller iallafall inte jäst, vetemjöl, mjölk eller vanligt socker.
Snabbakt havre- och grapefruktbröd
3 kkp valfritt mjöl
½ tsk salt
4 tsk bakpulver
3/4 tsk bikarbonat
2/3 kkp honung
1/4 kkp rumstemp margarin (finns mjölkfritt)
1 2/3 kkp havregryn
1 ägg
1 1/4 kkp grapefruktjuice
(ev 1 kkp hackade valnötter)
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mjöl, salt, bakpulver och bikarbonat i en stor skål.
Rör honung och margarin pösigt i en annan skål. Tillsätt detta till mjölblandningen tillsammans med havregrynen, ägget, juicen och ev nötterna. Rör smeten jämn.
Häll smeten i en smord 1,5 l form eller silikonform och grädda ca 1 tim.
Skriven av Berit
Skrevs december 2006
Tack Berit och Katarina. Jag ska prova lur mot en basmjölsmix utan vete och kanske ge mig på "grapefruktsbrödet". Måste dock byta ut honungen för den är inte heller tillåten. Den enda sockerart som är tillåten är druvsocker.
Skriven av Ulla
Skrevs december 2006
Hej!
Här på Allergimat finns ett par recept med glutenfria scones, det kanske skulle kunna fungera? Byt bara mjölken mot havremjölk eller rismjölk. Min spontana åsikt är dock att för både din och dina gästers trygghet, så kanske de kan ta med sig eget bröd? Min erfarenhet säger att det sparar mycket energi och ängslan...
Jag hoppas att det löser sig och att ni får en skön jul!
Vänliga hälsningar Lisa Nilsson
Ingredienser
4 1/2 dl glutenfri mix
2 tsk Bakpulver
50 g Smör eller margarin
2 dl Mjölk
Gör så här
Blanda alla torra ingredienser och finfördela fettet i blandningen. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg. Dela degen i 2 delar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta ut till runda kakor. Nagga kakorna och skåra i 4 delar. Grädda i ugn 250o, ca 10 minuter.
Skriven av Lisa
Skrevs december 2006
...tänk också på att margarinet skall vara mjölkfritt...
Vill du ha mer tips, maila mig gärna.
Hälsningar Lisa Nilsson
Skriven av Lisa
Skrevs december 2006
Skriv ett svar
Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.Forumets kategorier
- Allergier utomlands (940 st)
- Allergiska barn (1621 st)
- Anslagstavlan (1046 st)
- Åsikter och önskemål (181 st)
- Återkallelser (135 st)
- Bakning (229 st)
- Fisk och skaldjur (32 st)
- Gluten och vete (3038 st)
- Höns och Ägg (176 st)
- Kombination av allergier (383 st)
- Mjölk och laktos (1914 st)
- Nötter (119 st)
- Recept (303 st)
- Restaurang och Café (278 st)
- Soja (85 st)
- Tips & Råd (507 st)
- Växtproteiner (63 st)