Brödet sjunker ihop?

Har skaffat en bakmaskin, obh nordica, enbart för alla positiva tips om bakmaskiner. Tyvärr sjunker brödet ihop. Finns det någon som vet varför?

Skriven av Marie
Skrevs augusti 2007


Hej Marie. Har själv sedan "länge" bakmaskin och har många gånger (flesta) lyckats fenomenalt bra med mina glutenfria bak. Nu fick sonen nyligen mjölkförbud och då bytte vi ut vårt glutenfria mix (sempers röda) till Sempers finmix (den gröna) och nu kan jag bara instämma i ditt inlägg. Det blir döbakat, kladdigt... hela tiden. Jättetrist.
Vad använder du för mjöl och hur ser ditt recept ut?
Jag har hela tiden kört med;
3,5 dl vatten
1/2-1 msk fiberhusk
1/4 pkt färskjäst
ca 1 tsk salt
ca 1 msk socker/honung
5,5 dl glutenfritt mjöl (väger) av olika grovhet.
Har som sagt fungerat tills nu. Kanske vi kan få hjälp tillsammans på vad som är "fel"?

Skriven av Kristina
Skrevs augusti 2007


Hej Kristina!
Först vid 5:e limpan blev det bra men är tyvärr ett ljust bröd - som vi även tog 1 dl havre i. Alla medföljande recept som innehöll grovt mjöl (Finax), vare sig det var enbart grovt eller hälften ljust blev "skumgummiaktiga" och fullt med små "hål" i. I det ljusa brödet tog vi först Finax vilket såg rätt bra ut men trots rekommendationen att inte baka över natten provade vi ändå och det blev inte så bra. Men det berodde nog inte på mjölet. Därefter användes Semper vilket blev bra. Receptet är:
3 dl vatten, 2 msk olja, ca 6 dl Finax eller italiensk mjölmix, eller 6,25 dl Semper mix med mjölk eller ca 5,25 dl Semper fin mix, 1 tsk salt, 1 tsk torrjäst, 1 tsk brödkrydda, 2 tsk husk. Vi tog även 1 dl havre och sönderklippta torkade aprikoser. Jag skulle dock vilja ha något riktigt grovt bröd men vet ej hur.

Skriven av Marie
Skrevs augusti 2007


tål man kikärtor så är det en höjdare att byta ut 10-20% av mjölet mot kikärtsmjöl. Blir som ett vanligt bröd

Skriven av Louise
Skrevs augusti 2007


Skriv ett svar

Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.

Forumets kategorier