Brödglans

För att få vacker färg på bullar/ bröd, och för att få eventuella frön att fastna, använder jag potatismjölredning, och det funkar jättebra. Till 2 limpor, eller 10 frallor, tar man 1 dl kallt vatten + 1 tsk potatismjöl. Rör med en träslev tills det precis tjocknar. Vispa inte, då blir det skummigt. Låt det svalna, och pensla bullarna efter jäsningen. Ytan blir nästan som köpefrallor!



Skriven av Helena
Skrevs september 2000


Tack för tipset- det ska jag prova!!!

Skriven av Lena
Skrevs oktober 2000


Här finns receptet på brödglans utan ägg

Tips och recept på brödglans utan ägg >>

Skriven av Joakim
Skrevs oktober 2019


Lättvispat ägg är det vanligaste att pensla på alla typer av bullar och då proteinet i ägget bränns och ger en fin yta. Fungerar dock inte om man är allergisk mot ägg eller vegan.

Fler alternativa tips till brödglans utan ägg:

- 1 dl kallt vatten och 1-2 tsk potatismjöl (som beskrivet ovan)

- 1/2 dl sojamjölk och 2 msk sojamjöl (dock ej för soja allergiker)

- Varmpressad rapsolja (eller annan olja utan stark smak)

- Vetemjöl och vatten i en lagom rinnig massa. Pensla innan gräddning (ej för glutenintoleranta)

- Lite brölk med lite olja och en nypa gurkmeja

- Lite uppvärmd aprikosmarmelad som appliceras efter bakningen

- Blanda valfri "grädde" med lite sirap och vispa till lagom konsistens

- Lika delar socker och vatten, kör i micron eller koka upp. Kan bli lite kladdigt om för mycket.


Skriven av Joakim
Skrevs december 2020


Skriv ett svar

Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.

Forumets kategorier