Dagis
Vår son på 14 månader är allergisk mot mjölk, soja, vete, råg, havre, lite olika frukt och grönt, katt och pollen. Vi håller på att titta på dagis till honom och jag skulle vilja ha lite tips på vad vi ska tänka på. Vad ska vi fråga om och vad ska vi berätta? Vad kan man kräva vad gäller mat tex.? osv... helt enkelt lite råd...
Tacksam för svar!
Skriven av Anna
Skrevs juni 2006
Hej!
Min kille tål inte mjölk ägg, vete och nötter samt har astma. Du kan begära att de lagar mat som han tål. Du kan behöva styrka allergierna med läkarintyg. Jag hade några samtal med kökspersonal och dagispersonal innan han började. Jag skrev också en lapp om vad han tål, vad man ska göra om något händer som sitter uppe på väggen inne på dagis. De har satt honom på ett hörne när de äter, med en fröken bredvid, och en 5-åring mittemot. De har också börjat ändra födelsedagsfirandet genom att de har cape och krona och foto i ett ram, samt och får önska sig vad de ska göra på samling. Detta sa de inte var pga av min pojk, men jag tror det.
jag har två allergiska döttrar varav den minsta är mest allergisk. Hon tål inte mjölk, ägg, katt, kvalster, kakao, citrus mm mm. Hon började på dagis i januari. I augusti förra året tog jag kontakt med områdeschefen och informerade henne om vår situation. Några veckor senare hade vi ett möte med personalen på dagiset där hon skulle börja. Även kökspersonalen var med på detta möte. Jag hade skrivit en lång lista på vad hon inte tål och vad hon kunde äta. Denna lista tyckte de var jätte bra. Jag pratade även med en deteist och hon gav mig broschyrer och annant som jag kunde ge till personalen. Vår flicka har en extra personal med vid måltiderna och hon brukar få sitta vid ett bord med lite större barn. De har också lagt in allergistädning som görs på morgonen innan hon kommer samt att de städar extra efter varje måtid så att det inte finns några smulor eller kladd kvar. (hon reagerar så fort hon får något på huden) Hon har en egen stol, haklapp, tallrik och mugg.
Jag har även hjälp till och köpa in en del mat för att underlätta. Jag har naturligtvis fått ersättning för mina utlägg.
När vi ser tillbaka på det halvår som hon varit på dagis så har det funkat jätte bra! Hon har bara fått utslag två gånger och aldrig haft ont i magen eller något annat. Utslagen kom av att någon tog fel haklapp men efter att de tvättat av henne och smort med salva så försvann de.
Personalen har också varit duktiga på att fråga och aldrig chansat.
Mitt råd är prata med personalen och informera så gott det går!
jag har tvillingar som har nör och ägg allergi. Dagis ska rätta sig efter er önskan. Har du ett läkarintyg på att din son har någon sorts mat allergi är det deras skyldighet att fixa mat till honom/henne.
Skriven av Jeanette
Skrevs juni 2006
Vi skal snart börja inskolning av vår son som är 18 månader. Han är allergist mot mjölk, ägg, vete,, havre,råg, fisk, soja mm. reagerar även vid hudkontakt. Vi bor i Göteborg och där finns en allergikonsulent på sjukhuset som följer med oss och hjälper personalen att komma igång. All mat i vår stadsdel lagas centralt och de har tydligen god kännedom där, det som dagis kan behöva hjälp med är uppvärmning/ hantering av maten samt hur man gör med alla smulor. Är lite nervös, men jag har alla sorters mediciner och instruktioner om att de ringer ambulansen först om något händer. De verkar som om de är verkligt intresserade av att hjälpa oss hitta en bra lösning
Skriven av Gäst
Skrevs juli 2006
Tacksam för svar!
Skriven av Anna
Skrevs juni 2006
Hej!
Min kille tål inte mjölk ägg, vete och nötter samt har astma. Du kan begära att de lagar mat som han tål. Du kan behöva styrka allergierna med läkarintyg. Jag hade några samtal med kökspersonal och dagispersonal innan han började. Jag skrev också en lapp om vad han tål, vad man ska göra om något händer som sitter uppe på väggen inne på dagis. De har satt honom på ett hörne när de äter, med en fröken bredvid, och en 5-åring mittemot. De har också börjat ändra födelsedagsfirandet genom att de har cape och krona och foto i ett ram, samt och får önska sig vad de ska göra på samling. Detta sa de inte var pga av min pojk, men jag tror det.
Mvh
Maria
Skriven av Maria
Skrevs juni 2006
jag har två allergiska döttrar varav den minsta är mest allergisk. Hon tål inte mjölk, ägg, katt, kvalster, kakao, citrus mm mm. Hon började på dagis i januari. I augusti förra året tog jag kontakt med områdeschefen och informerade henne om vår situation. Några veckor senare hade vi ett möte med personalen på dagiset där hon skulle börja. Även kökspersonalen var med på detta möte. Jag hade skrivit en lång lista på vad hon inte tål och vad hon kunde äta. Denna lista tyckte de var jätte bra. Jag pratade även med en deteist och hon gav mig broschyrer och annant som jag kunde ge till personalen. Vår flicka har en extra personal med vid måltiderna och hon brukar få sitta vid ett bord med lite större barn. De har också lagt in allergistädning som görs på morgonen innan hon kommer samt att de städar extra efter varje måtid så att det inte finns några smulor eller kladd kvar. (hon reagerar så fort hon får något på huden) Hon har en egen stol, haklapp, tallrik och mugg.
Jag har även hjälp till och köpa in en del mat för att underlätta. Jag har naturligtvis fått ersättning för mina utlägg.
När vi ser tillbaka på det halvår som hon varit på dagis så har det funkat jätte bra! Hon har bara fått utslag två gånger och aldrig haft ont i magen eller något annat. Utslagen kom av att någon tog fel haklapp men efter att de tvättat av henne och smort med salva så försvann de.
Personalen har också varit duktiga på att fråga och aldrig chansat.
Mitt råd är prata med personalen och informera så gott det går!
Lycka till!
Skriven av Yasmin
Skrevs juni 2006
jag har tvillingar som har nör och ägg allergi. Dagis ska rätta sig efter er önskan. Har du ett läkarintyg på att din son har någon sorts mat allergi är det deras skyldighet att fixa mat till honom/henne.
Skriven av Jeanette
Skrevs juni 2006
Vi skal snart börja inskolning av vår son som är 18 månader. Han är allergist mot mjölk, ägg, vete,, havre,råg, fisk, soja mm. reagerar även vid hudkontakt. Vi bor i Göteborg och där finns en allergikonsulent på sjukhuset som följer med oss och hjälper personalen att komma igång. All mat i vår stadsdel lagas centralt och de har tydligen god kännedom där, det som dagis kan behöva hjälp med är uppvärmning/ hantering av maten samt hur man gör med alla smulor. Är lite nervös, men jag har alla sorters mediciner och instruktioner om att de ringer ambulansen först om något händer. De verkar som om de är verkligt intresserade av att hjälpa oss hitta en bra lösning
Skriven av Gäst
Skrevs juli 2006
Skriv ett svar
Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.Forumets kategorier
- Allergier utomlands (940 st)
- Allergiska barn (1621 st)
- Anslagstavlan (1046 st)
- Åsikter och önskemål (181 st)
- Återkallelser (135 st)
- Bakning (229 st)
- Fisk och skaldjur (32 st)
- Gluten och vete (3038 st)
- Höns och Ägg (176 st)
- Kombination av allergier (383 st)
- Mjölk och laktos (1914 st)
- Nötter (119 st)
- Recept (303 st)
- Restaurang och Café (278 st)
- Soja (85 st)
- Tips & Råd (507 st)
- Växtproteiner (63 st)