Dagis kräver intyg
Vad kan vi kräva av dagiset? Kan vi kräva mjölk och mjöl fri mat för att det är enligt ett speciellt syn sätt inom autism rörelsen?
Skriven av Zip
Skrevs juni 2013
Jag skulle råda er/mamman att till att börja med prata med en läkare som är kunnig inom autism. Kanske kan man komma fram till annat sätt? Finns läkare som skriver intyg på att man behöver testa viss kosthållning under en period för att kunna komma fram till något. Sen bokar ett möte med rektorn för
dagiset samt matansvarig. Känns som att det endast är lathet som hindrar dem.
Skriven av Wendy
Skrevs juni 2013
Min sons skolkök för förskolan kräver också läkarintyg. Man kan se det som en säkerhetsåtgärd för att föräldrar inte ska testa enbart själva utan också uppsöka sjukvård för att utreda allergier.
Man kan få ett tillfälligt intyg under/i väntan på utredningen. Det fick vi av läkare på vårdcentralen. Sedan ett tillsvidareintyg när vi hade utrett färdigt. Även om man inte kan köra klassiska allergitester så bör hon uppsöka specialister på allergi för att diskutera hur man ska göra. Uteslutning är också en diagnosmetod men bör göras med stöd av sjukvården. Alla visar inget på allergitester så det är vanligt att man får ta till andra sätt även för barn som kan ta proverna. För att inte riskera att utesluta för mycket eller för lite. Även små barn kan faktiskt reagera på laktos och behöver inte äta helt mjölkfritt. Men viktigt att ta hjälp av sjukvården.
Skriven av Lina
Skrevs juni 2013
Hej! Mina barn har också stött på patrull, först med känslig kolikmage, där dagis envisades med att servera fullkornsbröd, fast vi sa att de får diarré av fullkorn, majs och linfrön. Vi (min make och jag) erbjöd till och med att ta med eget ljust bröd till frysen, men det gick inte heller. Vår dåvarande barnläkare vägrade skriva intyg då han tyckte att vi inte ska betala 200kr (kostade det 2009) för ett intyg och: -”Det ingår i Förskollärarutbildningen att veta att små barn har känsliga magar och att man inte ska servera fullkorn.” Flera år senare fick vi reda på att våra barn hade en jätteovanlig ämnesomsättningssjukdom, Homocystinuri, och måste leva på lågproteindiet resten av livet med massa mediciner, bland annat proteinersättning. Detta kändes övermäktigt att dra med förskolepersonalen. Som tur är har vi en underbar rektor och underbar läkare och dietist. De ordnade möte mellan Rektor, förskolekokerskan och förskollärarna med läkare och dietist. Det är mycket enklare när en läkare eller dietist förklarar direkt. Sen måste det också vara bra personal som bryr sig om barnets bästa!! Hälsa mamman: -Vägra ge upp och bli en tjatig morsa! Vänlig men envis är mitt recept. Lycka Till! Stå på dig! :) Katja Nilsson, en som tjatar och ler.
Skriven av Gäst
Skrevs juli 2013
Även om barnet inte klarar av ett prov så bör de gå till VCn och prata med en barnläkare om det hela, försöka få en remiss till allergiavdelning. Det borde gå att få någon storts intyg även utan stick. Tro det eller ej men personal som hanterar mat till skolor och dagis har stött på barn där föräldrarna har ljugit och sagt att barn är allergiska trots att dem inte är det. Hur knäppt det än låter. När jag gick i gymnasiet var det även elever som ljög för matpersonalen där (vår mat lagades i skolan) att de var allergiska när de i själva verket inte tyckte om en viss del i en maträtt. Så jag kan förstå att de mer och mer kräver intyg. Det skulle ställa till det väldigt mycket för mig då jag varit mjölkfri så om jag gör tester så syns det inte, jag måste göra en provokation för att min allergi ska synas. Blodprover och pricktest visar ingenting men jag blir fortfarande sjuk av mjölkprodukter. Även om jag inte vet om att det är mjölk i det jag äter så blir jag sjuk när jag får fel mat.
Stöter hon på patrull hos läkarna så säg att hon INTE FÅR GE SIG. För mina föräldrar krävdes det tio års bråkande med läkare och det var en vikarierande läkare som till slut lyssnade på oss och jag ÄNTLIGEN fick veta varför jag var anorektikersmal, inte hade någon energi, hade ont i magen 24-7-365 osv. Tyvärr är det vanligt att man som förälder måste stånga sig blodig för att få ett gensvar ifrån läkare, lärare osv om det är något som är fel. Men vad hon än gör så får hon inte ge sig!
Skriven av Helle
Skrevs juli 2013
Allergier syns på test men intoleranser gör det inte. Man kan vara intolerant mot mjölkprotein och gluten utan att det syns på tester och då är det bara uteslutning och provokation som gäller. Hitta en förstående läkare så fixar det sig. Inom autismsvängen har de säkert bra läkarkontakter att rekommendera till din vän! Och till sist, stå på er.... Många autistiska barn mår mycket bättre på en mjölk och glutenfri kost. Googla Karl Reichelt vid Oslo universitet så får ni lite mer info!
Skriven av Gäst
Skrevs juli 2013
Prata med habiliteringen angående detta med mjölk och vitt mjöl eftersom det är många som säger att det påverkar negativt vid diagnoser som autism och ad/hd t.ex. Sök och spara artiklar, prata med människor som blivit bättre i sin diagnos. Skaffa intyg från er läkare på habiliteringen. De måste ju förstå att blodprov är svårt för ert barn. Lycka till!
Skriven av catharina
Skrevs oktober 2014
Jag har läst ovanstående inlägg. För mig låter det som IBS. Samma sak som jag lider av. Får ofta kolik och mycke gaser, tål inte laktos & ägg. Är det så, så behöver nog barnen medicinering mot gaser. Jag har en medicin som heter Demiticon, och är gasdrivande
Skriven av Monika
Skrevs november 2014
Men gaserna uppstår ju av en orsak???
Och det är väl bättre att ta bort orsaken än att köra med gasdrivande medel?
Symptombehandling är inte något man ska hålla på med när det gäller barn utan då ska man hitta grundorsaken. Att gå med oupptäckta allergier/intoleranser sliter sanslöst mycket på ett barns immunförsvar. Det är kraft som skulle använts till att växa, springa, skratta istället för att som nu, ha ont i magen, dålig matsmältning, proteiner ut i blodomloppet som skapar beteendeproblem mm
Skriven av Gäst
Skrevs november 2014
Jag håller med föregående talare...... Men, grundorsken kan vara tarmarna, och då är det kanske väldigt mycke i matväg man måste utesluta. Då är man inne på en väg som kallas ensidig kost, som inte heller är bra. Mitt IBS problem började i 12 års ålder, 1965. Har haft otaliga kolikanfall. 2010 fick jag dignosen IBS, efter det har jag kunnat börja leva igen. En tarmsjukdom sliter inte på imunförsvare, mer på den psykiska ohälsan. Gaserna kan uppstår på grund av att tarmarna inte är som dom ska.
För att slippa alla dessa kolikanfall, så använder man gasdrivande tabletter.
Skriven av Monika
Skrevs november 2014
Om du har en läckande tarm så kommer osmälta proteiner att komma ut i blodbanan och då har du immunförsvaret på tå på en gång.Så nej, problem med tarmarna är sällan bara en angelägenhet för tarmarna. Det är väldigt vanligt att autistiska barn har problem med läckande tarm och då är ovanstående cirkus igång med immunförsvaret. Det är på det sättet nya allergier uppstår ndg födoämnen. T ex kan inte celiaki uppstå om du inte har en läckande tarm först. När t ex sen de stora glutenproteinerna far ut i blodbanan kan de sätta sig på olika organ i kroppen. Sätter de sig i hjärnan kan det uppstå beteende- samt psykiska problem.
Att bara utesluta kost räcker inte utan man måste jobba hårt med att se till att tarmarna blir täta igen, se till att det finns tillräckligt med goda bakterier mm.
Skriven av Gäst
Skrevs december 2014
IBS påverkar inte immunsystemet. Haft IBS i 49 år. Om det skulle påverka imimmunförsvaret så skulle jag vara som en lealös trasdocka,, men det är jag inte. Du säger LÄCKANDE TARM. Vad menar du med det. Att man inte kan kontrollera sin avföring eller att det är hål i rarmen inne i buken. Hål i tarmen inne i buken, har jag fått lära mig att det överlever man inte länge.
Du pratar om bakterier, goda bakterier. Det fattas inga bakterier när man har IBS.
Skriven av Monika
Skrevs december 2014
Skriv ett svar
Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.Forumets kategorier
- Allergier utomlands (940 st)
- Allergiska barn (1621 st)
- Anslagstavlan (1046 st)
- Åsikter och önskemål (181 st)
- Återkallelser (135 st)
- Bakning (229 st)
- Fisk och skaldjur (32 st)
- Gluten och vete (3038 st)
- Höns och Ägg (176 st)
- Kombination av allergier (383 st)
- Mjölk och laktos (1914 st)
- Nötter (119 st)
- Recept (303 st)
- Restaurang och Café (278 st)
- Soja (85 st)
- Tips & Råd (507 st)
- Växtproteiner (63 st)