E471, E472a?
Undrar också om någon vet vad sorts frukt pektin är gjort av?
Och om gelatin enbart kommer från djurriket?
Min flicka är allergisk både mot mjölk, vete, baljväxter (även guarkärnmjöl, fruktkärnmjöl osv), soja samt en massa frukter o grönsaker, samt E621 tror jag..
Skriven av Marie
Skrevs juni 2006
De är inte med på växtproteinlistan i alla fall, mer vet jag inte. Min son tål inte heller guarkärnmjöl och han tål de du har skrivit om.
Det är en djungel det här och jag önskar dig lycka till med din tös!
Skriven av Pia
Skrevs juni 2006
Ja, det är tydligen så att hon även reagerar på olika konserveringsmedel, färgämnen och sånt, vilket gör det jättesvårt att hitta nånting "färdigt" att äta till henne. Men man får lära sig hela tiden. Synd att det inte finns samlade kunskaper/tester hos
dietister/läkare etc så att inte alla behövde göra samma "resa"...
Skriven av Marie
Skrevs juni 2006
E471 är gjort av kokosnöt. Så det kan vara så illa att det är ytterligare en allergi att se upp med. vad gäller E472a vet jag inte.
Skriven av Caroline
Skrevs september 2008
E471 kan framställas på flera sätt, från växt- och djurriket men även syntetiskt, se länk: http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=27862
E471 kan framställas från E422 samt E570 så sök gärna även på dessa.
Jag förstår din situation, jag är själv mamma till en pojke på 11 år som har korsningsallergier och är bl a allergisk mot alla sädesslag (ris inräknat), balj och ärtväxter, citrusfrukter, tomat, selleri, jordnötter samt hela löksläktet. Han är dessutom helt laktosintolerant. Av erfarenhet rekommenderar dig varmt att kontakta varje mattillverkare för att få exakta ursprunget av E471. Glöm inte att enligt EU:s nuvarande förordning, en förordning framtagen för glutenintoleranta personer och ej allergiker, så kan vissa produkter innehålla upp till 20mg/kg gluten och ändå stå som glutenfria, något som kan ställa till det för starkt allergiska personer. Lycka till!
Skriven av Anna-Lena
Skrevs januari 2010
Philadelphia-ost innehåller E410, fruktkärnmjöl, som jag också är allergisk för, så se upp för den krämiga och populära produkten, som ofta används till cheesecakes, snittar eller krämigt goda pastarätter, soppor och kalla röror. Guarkärnmjöl E412 är mycket vanlig i diverse röror, som potatissallad etc. Den ingår i alla glassar, utom delikatess-glassen Häagen-Dazs, där den höga halten av grädde eliminerar behovet av guarkärnmjöl. Jag har soja-allergi och därmed också allergi för E412, som finns i regel även i mjukglass och milkshake (kommersiellt tillverkade).
Skriven av Marjatta
Skrevs juni 2022
Jag är allergisk för sojaprotein, som också är en vanlig ingrediens i processad mat. Jag kan inte äta E426, sojalecitin, som används i många livsmedel, som t ex choklad. Däremot fungerar solroslecitin för mig (finns i choklad hos Lidl).
Skriven av Marjatta
Skrevs juni 2022
Skriv ett svar
Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.Forumets kategorier
- Allergier utomlands (940 st)
- Allergiska barn (1621 st)
- Anslagstavlan (1046 st)
- Åsikter och önskemål (181 st)
- Återkallelser (135 st)
- Bakning (229 st)
- Fisk och skaldjur (32 st)
- Gluten och vete (3038 st)
- Höns och Ägg (176 st)
- Kombination av allergier (383 st)
- Mjölk och laktos (1914 st)
- Nötter (119 st)
- Recept (303 st)
- Restaurang och Café (278 st)
- Soja (85 st)
- Tips & Råd (507 st)
- Växtproteiner (63 st)