För äggallergiker bra att veta om öl
Detta har bara betydelse för ungdomar och vuxna med äggallergi som dricker öl. Lysozym (E 1105) är ett konserveringsmedel som framställs av äggvita, och som ca en tredjedel av alla äggallergiker reagerar på (enligt Livsmedelsverket) och som används bland annat i en del osttillverkning. Nu således även tillåtet i viss öl. Kan vara viktig information eftersom öl innehåller alkohol, och alkohol kan förstärka den allergiska reaktionen.
Den nya förordningen:
Lysozym, E 1105, har beslutats att få användas, som konserveringsmedel, i öl som varken pastöriseras eller sterilfiltreras. Lysozym är ett lämpligt antibakteriellt medel för bryggning som effektivt hämmar tillväxten av mjölksyrabakterier om det tillförs det färdiga ölet.
Skriven av Louise
Skrevs juni 2012
Inga svar har skrivits ännu.
Skriv ett svar
Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.Forumets kategorier
- Allergier utomlands (940 st)
- Allergiska barn (1621 st)
- Anslagstavlan (1046 st)
- Åsikter och önskemål (181 st)
- Återkallelser (135 st)
- Bakning (229 st)
- Fisk och skaldjur (32 st)
- Gluten och vete (3038 st)
- Höns och Ägg (176 st)
- Kombination av allergier (383 st)
- Mjölk och laktos (1914 st)
- Nötter (119 st)
- Recept (303 st)
- Restaurang och Café (278 st)
- Soja (85 st)
- Tips & Råd (507 st)
- Växtproteiner (63 st)