För äggallergiker bra att veta om öl

Detta har bara betydelse för ungdomar och vuxna med äggallergi som dricker öl. Lysozym (E 1105) är ett konserveringsmedel som framställs av äggvita, och som ca en tredjedel av alla äggallergiker reagerar på (enligt Livsmedelsverket) och som används bland annat i en del osttillverkning. Nu således även tillåtet i viss öl. Kan vara viktig information eftersom öl innehåller alkohol, och alkohol kan förstärka den allergiska reaktionen.

Den nya förordningen:
Lysozym, E 1105, har beslutats att få användas, som konserveringsmedel, i öl som varken pastöriseras eller sterilfiltreras. Lysozym är ett lämpligt antibakteriellt medel för bryggning som effektivt hämmar tillväxten av mjölksyrabakterier om det tillförs det färdiga ölet.



Skriven av Louise
Skrevs juni 2012


Inga svar har skrivits ännu.

Skriv ett svar

Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.

Forumets kategorier