Förvirrad ny glutenintolerant
Hejsan. Jag har varit hos läkaren och tagit blodprov, fick att jag hade gluten. Hon sa att jag skulle få remiss till dietist och läsa på nätet. Jaha.... Nu när jag läser så inser jag att de flesta har gjort gastroskopi (inget jag vill), varför görs detta? Räcker det inte med blodprov?
De tror att jag har fått gluten efter en giftstruma operation jag gjorde i augusti förra året då de tog bort sköldkörteln. Är det någon med liknade erfarenhet?
kan man få lite snabba tips. Vad ska jag leta efter..ämnen, glykos..vilken är fällan?:)
Tacksam för lite pepp! Emelie
Skriven av Gäst
Skrevs juni 2013
Hejsan!
Vad skönt att du fått reda på vad som är fel på dig. Då kan du göra någonting åt saken och må bättre :-) Obehandlad celiaki är inte att leka med så trots det känns jobbigt just nu, så är det bättre än alternativet.... jag lovar.
Tips: Ja, dietisten kommer att säga att du kan äta det mesta utan gluten i. Hon kommer att säga att du tål vetestärkelse, att du kan äta oatlyprodukter samt att du inte behöver bekymra dig om några ämnen som glukossirap, maltodextrin, dextros samt druvsocker. I ca 80% av fallen har hon rätt. Gäller det dig? Det kan du bara veta genom att testa och äta som hon säger. Om du inte blir bra trots denna diet kan du tillhöra de 20% som behöver naturligt glutenfritt. Det är krångligare eftersom utbudet är mindre, man får baka mer själv mm, men om du frågar mig är det värt det. Jag tycker nämligen att det är väldigt konstigt att äta gluten (20 ppm finns kvar i vetestärkelse) när det är just det som min kropp reagerar på bara för att någon annan människa har bestämt sig för att min kropp ska tåla detta?. De flesta andra länder skakar på huvudet åt oss i Norden eftersom vi använder vetestärkelse. I USA är allt naturligt glutenfritt t ex.
Så, mitt tips till dig är att slänga dig ut i cyberrymden och läs på. Skaffa dig massor med kunskap innan du byter diet. Det finns bra webbsidor ex skafferiglutenfri, bakochmatföralla-bloggen, grupper på Fb t ex "Vi med celiaki och naturligt glutenfritt", massor av bra info från amerikanska celiakiforskare t ex the Mayo instituet, glutenology etc.
När du har fått ett hum om vad som gäller, då har du info att fatta beslut om vilken väg du vill vandra på din glutenfria stig.
Stort lycka till från en som gjorde samma vandring som du för några år sedan!!!
PS: Det är ganska vanligt att celiaki utlöses efter en jobbig tid i livet, ett trauma etc just som det verkar vara för dig. Det var så för mig också. Jag äter och lever betydligt hälsosammare idag än vad jag gjorde före min diet - mer medvetet.
Skriven av Gäst
Skrevs juni 2013
De tror att jag har fått gluten efter en giftstruma operation jag gjorde i augusti förra året då de tog bort sköldkörteln. Är det någon med liknade erfarenhet?
kan man få lite snabba tips. Vad ska jag leta efter..ämnen, glykos..vilken är fällan?:)
Tacksam för lite pepp! Emelie
Skriven av Gäst
Skrevs juni 2013
Hejsan!
Vad skönt att du fått reda på vad som är fel på dig. Då kan du göra någonting åt saken och må bättre :-) Obehandlad celiaki är inte att leka med så trots det känns jobbigt just nu, så är det bättre än alternativet.... jag lovar.
Tips: Ja, dietisten kommer att säga att du kan äta det mesta utan gluten i. Hon kommer att säga att du tål vetestärkelse, att du kan äta oatlyprodukter samt att du inte behöver bekymra dig om några ämnen som glukossirap, maltodextrin, dextros samt druvsocker. I ca 80% av fallen har hon rätt. Gäller det dig? Det kan du bara veta genom att testa och äta som hon säger. Om du inte blir bra trots denna diet kan du tillhöra de 20% som behöver naturligt glutenfritt. Det är krångligare eftersom utbudet är mindre, man får baka mer själv mm, men om du frågar mig är det värt det. Jag tycker nämligen att det är väldigt konstigt att äta gluten (20 ppm finns kvar i vetestärkelse) när det är just det som min kropp reagerar på bara för att någon annan människa har bestämt sig för att min kropp ska tåla detta?. De flesta andra länder skakar på huvudet åt oss i Norden eftersom vi använder vetestärkelse. I USA är allt naturligt glutenfritt t ex.
Så, mitt tips till dig är att slänga dig ut i cyberrymden och läs på. Skaffa dig massor med kunskap innan du byter diet. Det finns bra webbsidor ex skafferiglutenfri, bakochmatföralla-bloggen, grupper på Fb t ex "Vi med celiaki och naturligt glutenfritt", massor av bra info från amerikanska celiakiforskare t ex the Mayo instituet, glutenology etc.
När du har fått ett hum om vad som gäller, då har du info att fatta beslut om vilken väg du vill vandra på din glutenfria stig.
Stort lycka till från en som gjorde samma vandring som du för några år sedan!!!
PS: Det är ganska vanligt att celiaki utlöses efter en jobbig tid i livet, ett trauma etc just som det verkar vara för dig. Det var så för mig också. Jag äter och lever betydligt hälsosammare idag än vad jag gjorde före min diet - mer medvetet.
Skriven av Gäst
Skrevs juni 2013
Skriv ett svar
Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.Forumets kategorier
- Allergier utomlands (940 st)
- Allergiska barn (1621 st)
- Anslagstavlan (1046 st)
- Åsikter och önskemål (181 st)
- Återkallelser (135 st)
- Bakning (229 st)
- Fisk och skaldjur (32 st)
- Gluten och vete (3038 st)
- Höns och Ägg (176 st)
- Kombination av allergier (383 st)
- Mjölk och laktos (1914 st)
- Nötter (119 st)
- Recept (303 st)
- Restaurang och Café (278 st)
- Soja (85 st)
- Tips & Råd (507 st)
- Växtproteiner (63 st)