Farligt att äta glutenfitt utan diagnos?
Skriven av Linn
Skrevs juli 2011
Nej, det är inte farligt. Det enda är om du sedan vill ha en diagnos så måste du äta gluten igen annars blir provsvaren inte relevanta
Skriven av Louise
Skrevs juli 2011
Hejsan Linn,
precis som Louise säger så blir provsvaren svårare att tolka ifall man äter glutenfritt. När man gör en gastroskopi och tar ut en liten bit av tarmluddet som man undersöker med mikroskop för att se ifall det finns skador på luddet som visar att man har glutenintolerans. Det tar dock flera månader av strikt glutenfri kost innan tarmen och tarmluddet har läkt helt.
För att vara på säkra sidan kontakta en läkare först och boka läkartid för att undersöka ifall du har glutenintolerans så slipper du bekymmer med att proven kanske inte visar något senare.
Det finns även ett test på apoteket som heter Celiac Test, för att se ifall du har glutenintolerans, som du kan prova hemma. Fast läkarbesök är alltid att föredra eftersom de har mer kunskap än vad man får ut av ett själv-test.
Här finns mer info om hur man upptäcker matallergier, matintolerans och hur man undersöker både hos läkare och själv:
http://www.matintolerans.se/2011/06/25/hur-upptacker-man-matallergi-eller-matintolerans/
Hoppas det löser sig och att dina smärtor blir mindre!
Mvh Lise-Lotte,
Webbmaster på www.matintolerans.se
Skriven av N
Skrevs september 2011
Hej.
inte är det farligt, inte...
Mina prover visar inte att jag inte kan äta matprodukter med gluten, men jag har på andra vägar, fått veta att jag är inte tål vetestärkelsen och när jag helt uteslöt vetemjölet och börjad emed laktsfria produkter, så har min Fibromylagi blivit så mycket bättre!
Jag märker direkt när jag fått i mej vetestärkelse...
Kruxet för mej, är ju att jag inte kan äta de glutenfria produkterna, som innehåller vetestärkelse - bara det lilla, reagerar kroppen på.
Det finns ju tack och lov, de som innehåller bovete...
Jag äter det jag mår bra av, ser det som att ta en värktablett vid behov - man kan ju äta mediciner för det mesta, så varför kan man inte äta mat som man mår bra av?!?
Lev gott!
Mvh Kin@
Skriven av Kina
Skrevs oktober 2011
äter också glutenfritt trots att blodprovet ej visar något
pga att jag fick /får jätteont i magen av mat med gluten
idag mår jag bra och slipper dessa magplågor .
Skriven av Gäst
Skrevs januari 2013
De testar ju bara 2 av 6 vägar som gluten kan ge oss människor problem och de testerna ärju inte ens hundraprocentiga... Synd bara att läkarna tycks tro det. Jag äter naturligt glutenfritt men är helt frisk enligt läkarna. Hm... skönt för dem att de slipper att leva i min kropp när jag har ätit gluten. Ont, trött, okocentrerad, vill bara sova, får myrkryp i hela kroppen och tappar lusten för allt, vill bara därifrån där jag är för att få vara ifred och sova. Vem vill leva så? Fy f-n för gluten!!!
Skriven av Gäst
Skrevs januari 2013
Har inte heller lyckats få diagnos trots att jag blir sjuk av gluten ont, trött, okoncentrerad, vill bara sova, tappar lusten för allt, vill bara därifrån där jag är för att få sova och vara ifred precis som föregående skrivare! Får också efter en tid med gluten väldigt ont i leder och skelett samt menstruationsrubbningar ! Detta upphör ganska snabbt om jag inte äter gluten ca1 mån! Har gjort alla prover och biopsi på tarmen men får ingen diagnos heller! Tänk om ens symtom också skulle räknas, väga lika tungt i läkarnas ögon som provsvaren och vävnadsprovet då kanske man skulle kunna få en diagnos! Jag blir också helt frisk utan gluten är också lur på att jag reagerar på vete så nu äter jag helt naturligt gluten fritt - inga glutefriaprodukter framställda ur vete! Gör som föregende talare säger be ändå att få testa dig innan du börjar utesluta gluten du kan ju ha tur och det syns på ditt provsvar eller en ev biopsi på tarmen! Gör det inte det sluta ändå med gluten om du mår bättre!
Skriven av Therese
Skrevs januari 2013
Skriv ett svar
Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.Forumets kategorier
- Allergier utomlands (940 st)
- Allergiska barn (1621 st)
- Anslagstavlan (1046 st)
- Åsikter och önskemål (181 st)
- Återkallelser (135 st)
- Bakning (229 st)
- Fisk och skaldjur (32 st)
- Gluten och vete (3038 st)
- Höns och Ägg (176 st)
- Kombination av allergier (383 st)
- Mjölk och laktos (1914 st)
- Nötter (119 st)
- Recept (303 st)
- Restaurang och Café (278 st)
- Soja (85 st)
- Tips & Råd (507 st)
- Växtproteiner (63 st)