Filmjölk och banan för att lugna tarmen?
Men jag vägrar ha diarre i 10 dagar till.
Den här gången fick jag diarre i 5 dagar fast jag bara provade med Grahamsgröt tre matskedar gröt med smör på.
Smakautsökt gott men fick rusa på toaletten. och så har det varit i 5 dagar nu så jag tänker inte äta gluten.
Nu min fråga som helt Gäst på forumet,
vet ni om banan är bland det mest skonsamma vid gluten allergi? Havre har jag inte vågat kolla. Smaken på havre oc hris har jag aldrig tyckt om men banan är helt ok. :)
Diet är ju skitsvårt. Nu får jag inte i mig tillräckligt med protein och fettet är för litet också. Som vuxen man pensionär stor och lång behöver jag ca 125Gram för att hjärnan ska funka stod det.
Vad mer föreslår ni?
Fisk? Har de inte vete i det där de har runt fiskpinnarna?
Cyklingnuggets har de kanske också vete?
Ägg kanske är bra för att få tillräckligt med protein?
Som ni förstår är allt detta helt nytt för mig. Jag älskade veteskorpor i te. Pannkakor våfflor mm.
Allt detta nu omöjligt det blir lös mage och vatten som vill ut.
ok jag läser några av era svar innan jag postar igen.
Stort tack för att ni tillåter Gäst inloggning.
Skriven av Gäst
Skrevs mars 2006
typiskt mig att glömma det viktigaste.
Alltså det är inte nu på onsdag utan om tio dar. Alltså 5 April. Så jag har mat för tio dar att lista ut.
Jag kolla på Vita bönor på burk ICA men det verkar ju kört för mig. Magen blev som en ballong och fick ont.
Men det verkade inte ge diarre iallafall. Annars hade det varit praktiskt att ha med en burk och äta när man väntar på tåget. Det får bli banan istället om inte ni germig tips på annat.
Skriven av Gäst
Skrevs mars 2006
Hej!!
Visst kommer du kunna äta både pannkaka och våfflor även hädanefter!! Sonen min föredrar mina våfflor före dom "vanliga" som innehåller vetemjöl. Han gillar dom glutenfria mycket mer. Så våfflor med grädde och sylt och en kopp kaffe till kan du äta! Visserligen måste du göra din egen smet, men ack så goda dom blir :)
Stå gärna ut i 10 dagar till. Så att provsvaren visar vad de ska visa. För annars kan det bli besvärligt om du får livsmedelsanvisning från landstinget. I vissa landsting får man ett recept så du får hämta ut pasta, mjöl osv på apoteket. Och vissa har kontantbidrag tror jag. Men då krävs det att det är taget prover som visat att du är intolerant.
Det är jobbigt. Jag minns än i dag hur jobbigt det var att inte få börja äta mat som man tål och mår bra av. Men det blir ju bättre. Helt klart.
Banan är väl rätt skonsamt mot magen. All frukt är nog det mer eller mindre. Men banan mättar ju mer än annan frukt. Och filmjölk typ hälsofil eller annan är kanon tycker jag.
Du får testa dig fram!!
Lycka till!!
/Nina
Skriven av Nina
Skrevs mars 2006
Tack Nina.
Är det bovete eller majsmjöl i pankakorna då förstås?
Kan man göra havreflingspannkakor? Det blir väl som havreflarn fast mjukare då. Kanske är gott. Man vänjer sig vid allt sa min farsa. :)
jaha, du skrev precis vad jag inte vill höra.
Iså fall får de ta prov efter att jag talat med deras Dietist vad jag ska äta för att provet ska vara rättvist.
Menar du att blodprov blir för svagt för att säkert kunna visa att det är celiaki? antkropparna hinner försvinna på de tio dagar som jag nu vägrear att äta nåt med vete i?
Hopplöst. vill inte ha diarre i tio dagar. Det vägrar jag.
Förlåt en fråga till.
Det stod i någon tidning? att en kvinna fick Cortison? och då blev hon bra. Behövde bara en tablett om dagen?
Men det kanske är en annan tarmsjukdom hon hade?
hjälper inte sånt på celiaki.
åh varför varnar de för mjölkprodukter? Jag har nu druckit ca 2 liter mjölk fast fil i 4 dagar utan några problem alls. Det var tre matskedar grahamsgröt som gav mig en vecka med diarre så filmjölken verkar ofarlig, eller? Vad snårigt det här är. De ger råd som inte stämmer. Troligen är våra tarmar väldigt oförutsägbara?
Skriven av Gäst
Skrevs mars 2006
Idag ska jag testa vita bönor på metallburk igen. Ska försöka äta mindre portioner för att se var gränsen för magknip går.
Hoppas någon av er ger mig mer tips för jag har inte alltid tillgång till internet- Är på resa och lånar av grannen till min släkting jag hälsar på. De måste ju leva sitt liv också.
Hoppas på svar snart.
Skriven av Gäst
Skrevs mars 2006
Gick inte helt bra med vita bönor. Körningar i magen ttarmen morgonen efter och otroligt mycket gas men iallafall inte vatten. Så jag får hitta något annat än vita bönor.
Några förslag?
Skriven av Gäst
Skrevs mars 2006
ok jag testade Polenta alltså Majsbryn. Bläh, rena klistret som gröt. Får antingen gör kräm eller välling nästa gång. Eller pannpakor? Kan man göra majsflarnkakor?
Polentagröt var inte rolig att äta.
Bananer är suveräna egentligen utom att de för fort mognar till en kladdig gegga. :) Men annars är de mycket praktiska när man åker tåg. Mycket skonsamma mot tarmen också.
Skriven av Gäst
Skrevs mars 2006
gick inte så bra som jag hoppats. Har fått diaree igen me ninte lika hemsk som för 14 dagar sedan. Kan det vara något med dricksvattnet? Förra gången var det när jag gjorde gröt på grahamsgryn och den här gången när jag gjorde gröt/kräm/välling på majsgryn polenta kallades den.
Nu är jag tillbaks på dieten filmjölk och banan.
ska jag sluta med mjölken och koka torsk och se om det blir bättre?
Det är för många faktorer. Hur lång tid måste man prova för att veta om ma när känslig eller inte.
Skriven av Gäst
Skrevs mars 2006
Hej!!
Så här gör jag mina pannkakor :
(ca 4 st)
1 dl glutenfri mjölmix
2 dl mjölk
2 ägg
en liten gnutta salt
rör mjölmixen med 1 dl mjölk. Tillsätt äggen och vispa slätt. Tillsätt resten av mjölken och grädda pannkakor som vanligt.
Och mina våfflor gör jag så här :
(blir ca 8 st men är lätt att minska ner)
3 dl maizena
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
3 dl mjölk
2 ägg
2 msk olja
blanda maizena med salt och bakpulver. Tillsätt 2 dl mjölk och vispa till en slät smet. Tillsätt äggen, vispa och tillsätt sen resterande mjölken och oljan.
Grädda våfflor och njut med grädde och sylt till!!
Om du vill kan du maila mig så kan jag skicka mer recept!!
MVH
Nina
Skriven av Nina
Skrevs mars 2006
Stort tack Nina!
Jag måste först ta reda på exakt vad det är. Mycket lutar åt att det är Gluten. Möjligen är jag känslig för mjlk också. Tål inte vanlig mjölk men klarar filmjölk bättre.
ska till läkaren nu den 5 april.
Det konstiga är att det blir "skov" återfall varje gång jag använder vatten ur kranen. Första gången jag minns var det te och veteskopor, nästa saft och kex, nästa gjorde jag grahamsgröt och nästa nu för några dagar sedan majsgröt.
så jag måste bli som en detektiv.
Oj du ska inte visa hela epostadressen så där.
Be en moderator eller webansvarig gå in och rätta till så här
nina_tq at hotmail dot com det är betydligt säkrare om än helt säkert.
MVH
Gästen
Skriven av Gäst
Skrevs mars 2006
Hej!!
Hehe, ja, jag är inte så noga med just den mailadressen. Har den synlig på de flesta sidor jag är på. Men tack för din omtanke :)
Hoppas att du får något bra svar hos läkaren. Det är inte alls kul att gå omkring och må dåligt hela tiden. Man kan ju bli extra känslig mot mjölk om man har en obehandlat glutenintolerans. Jag fick rådet att utesluta mjölk när jag började äta glutenfritt bara för att tarmen var extra känslig. Men jag tycker för mycket om mjölk...
Ja, lycka till i vart fall. Och som sagt, om du vill ha fler goda recept.. (har massor med brödrecept som inte är så svåra att göra) så säg bara till!!!
/ Nina
Skriven av Nina
Skrevs mars 2006
Ok, då förstår jag bättre. Du har skapat den hotmailadressen för sådana här tillfällen. Men det kan ju bli mycket annat som kommer att det är svårt att finna de som är riktiga mail. Min förra hotmail hade 100 spam varje dag till jag gav upp den.
ok jag återkommer när nåt nytt hänt. I alla fall efter den 5. Är som att vara med i ett slags experiment.
Vad faan ka ndet vara. Cancer, kolit, allergi, intolerans, inkontinens? de liknar varandra sjukdomarna.
Det värsta är ju att det tar så lång tid att prova sig fram vad det kan vara.
ok kul att du bryr dig. det är bara du och jag här verkar det. Var är alla andra då? det är ju tusentals över hela landet står det. en gåta i gåtan
Skriven av Gäst
Skrevs mars 2006
Verkar inte hjälpa vad jag gör. Kanske jag inte är allergisk mot gluten utan har IBS? Irritable Bowel Syndrome? eller har ajg grovtarmscancer? och det är därför jag får diarre. Det har kommit tillbaka. Fast jag inte ätit vetegluten. Becel margarin har väl inte vete i sig?
Skriven av Gäst
Skrevs mars 2006
Fick ett råd av en granne att jag inte skulle äta skonande kost utan fortsätta med vete mfl brödsorter.
Annars blir ju provet missvisande.
ok vad ska jag äta då? vilket bröd anser ni ok.
alltså som get utslag på testet men som ändå inte belastar tarmen värst. Det är väl olika mycket gluten i tex Grekiskt Lantbröd jfrt med Wasa Rågi rågbröd.
Räcker glutenet i Rågi för att ge ordentligt utslag på glutenintolerans i blodprovet?
Skriven av Gäst
Skrevs april 2006
Ät på som du alltid gjort innan. Utan att ta bort gluten ur kosten. Ingen specialmat ännu med andra ord. Det är jobbigt. Jag fick ju vänta nästan 2 månader mellan blodprovet och gastroscopin. 2 månader av att bara må dåligt och ha ont i magen hela tiden.
Men det blir bättre när du väl får lägga om kosten. Helt klart. Det tog 2 veckor så mådde jag så bra som jag aldrig mått i hela mitt liv innan.
Så när jag tänker efter så här ett gäng år senare så var de där 2 månaderna inte så farliga ändå. Med tanke på hur bra jag mår nu.
Lycka till igen. Är ju inte så många dagar kvar nu :)
/ Nina
Skriven av Nina
Skrevs april 2006
Har börjat med veta och råg. Nu är det den 3 April oc hDen 5 besöker jag Vårdcentralen men de lovade inte att jag skulle få något blodprov eller tarmprov den dagen så troligen skirver de remiss til lsjukhuset de har två experter på tarmar där om jag förstod det. De kanske vill göra nåt dietexperiment först eller nån anamnes eller vad det heter. skukberättelse att göra beslut utifrån.
borde skriva ner alla symtom. Men jag är för deppig för att göra nåt överhuvudtaget. Jag har inte tid att vara sjuk. Bläh. jobbigt
Skriven av Gäst
Skrevs april 2006
Jaha, tagit blodprov och ska ta sånt där i tre dar på avföringen för att se om det är mikroskopiskt blod.
så det dröjer väl en vecka eller nåt innan svar.
Faan glömde be om dietist.
Skriven av Gäst
Skrevs april 2006
Kanske jag inte är glutenintolerant? Nu har jag varit symtomfri ända sedan tisdag eller tidigare. Ändå har jag ätit minst en glutengrej per dag.
Kanske jag har IBS eller inkontinens? Men isåfall går det i vågor eller skov som det heter.
Hur lång tid tar det att få en reaktion om man är intolerant? Tar det en eller flera veckor?
Skriven av Gäst
Skrevs april 2006
Usch, jag är ingen bra detektiv. Det kan vara gluten iallafall för nu när jag har varit symptomfri trots jag äter Rågi knäckebröd som innehåller lite gluten så hände ingen men ikväll när jag åt tre dubbelkex med choklad då kom diarren som ett brev på posten.
Undrar om det håller i sig en hel vecka igen. Nu när jag tagit blodprov går jag tillbaka skonkosten för det är inget rolgit att ha diarre. :)
PS. Det där avföringsprovet var inte lät att göra. Det fastnar i skåran men vägrar att lösa upp sig. Vågar man använda tändstickor för att lösa upp det?
Skriven av Gäst
Skrevs april 2006
Hej!!
Hoppas allt går bra för dig. Och att du slipper vänta så länge på provsvaren. Något måste dom ju komma på tycker jag.
Men som sagt, det är bara att stå ut tyvärr tills dom kommer fram till vad det kan vara som gör att du mår dåligt. Känns som en evighet, men när man tänker efter så handlar det ju om några veckor i sitt långa liv.
Stå ut! Tänk så mycket bättre du kommer att må när dom väl har tagit reda på varför du mår dåligt och du kan börja äta rätt. För mig tog det 2 veckor och sen mådde jag så bra som jag aldrig mått. Jag visste inte hur det var att leva utan att må illa. Men nu vet jag det. Och nu märker jag direkt om jag får i mig nått jag inte ska äta. Kan vara en liten smula från ett smörpaket bara eller att någon varit med sina bestick i min mat och pillat utan att tänka på vad dom gör.
Men de gångerna är så få tack o lov.
Tala gärna om när du får veta provsvaren.
/ Nina
Skriven av Nina
Skrevs april 2006
Hej igen alla som läser mina fuktlösa försök att få reda på vad det är med mina tarmar.
Tyvärr gick det inte att få en säker diagnos. Jag är jättefrisk enligt läkaren. Inget blod i avföringen och ingen markör i blodet på vete. Jag har nu käkat Delikatess rågbröd flera skivor varje dag utan något bubbel eller diarre. Har också provat frukostvetehårdbörd och det verkar inte vara det heller. Skulle kuna vara någon tarminflammation som kommer och går. Men ajg kan för lite om sådant. Borde vara intolerans mot mjölksocker för det har ju de flesta människor för det är ju bara Massajer och
Nordbor som har viss tolerans som vuxna. skrev någon att 40% har svårt med mycket mjölk? Ost verkar vara lättare för mjölksockret blir väl vassle och sedan kalvföda? eller messsmör?
Jaha. Just nu är jag symtomfri trots ca 1.5 liter fil per dag. Vilket motsäger ovanstående.
Pinsamt nog har jag "läckage" men det är bara problem när tarmen inte suger upp vattnet. Nu i ca tre dar har den lyckats med det och det blir spännande att se hur många dagar det är så. Om du har liknande problem som mig prova att fråga Distriktsköterskan att få prova nåt som heter Tena Fix. Det är en "trosa" som är som ett slags finmaskigt nät som håller bindor på plats. ta en tunn binda för kvinnor och placera mellan pungen och ovanför anus. Det rädda många tvättar vid läckage.
Jag återkommer med rapport troligen om en två tre veckor eller så.
Skriven av Gäst
Skrevs maj 2006
Det här är en gåta för mig. Tycks inte ha någon betydelse vad jag äter.
Sjukdomen kommer och går hur den vill oavsett vad jag gör.
Tarmläckage är relativt bra ord för det. Men egentligen är det inte hela sanningen. Det börjar med starka ljud och rörelser från tarmarna. "mat" flyttar sig stora sträckor fort och ger starka ljud. Låter som Reaplan :)
Sedan så fylls grovtarmen med så mycket vatten att förslutningen inte kan hålla emot. Snabbt som ögat leta upp toalett. Så håller det på i minst en tiodar eller mer. Sedan kan det vara bra i en två dar till en vecka? Inga ljud och ingen mat som åker reafart och inget vatten utan bara en gnutta gas som är torr. Sedan utan förvarning kommer sjukdomen tillbaka.
Vad kan det vara? Magsår? Har ont i magen ibland om jag ätit mycket.
Skriven av Gäst
Skrevs maj 2006
Nu har jag besökt en läkare igen. Trots att han fick mina journaler redan i April hade han inte läst dessa. Han kunde inget om mag och tarm eller gluten. Nya stället där ajg bor verkar inte prioritera oss med känsliga tarmar. De vill nog att vi klarar oss utan läkarbesök. Du får väl äta vad du tål attityden.
Fördelen var att de ska ta samma test som alla de här skolbarnen fick. De upptäckte att otrolgit många skolbarn var glutenöverkänsliga utan att veta om det. var det 5%? Har ni någon länk till denna undersökning? De hade om den på TV häromdagen.
En annan bra grej är att jag fick remiss till Dietist. Hoppas nu bara att hon är mer att lita på och verkligen kan sin sak.
en kort fråga.
Säg att jag har glutenintolerans. Sedan äter jag konsekvent bara mat fritt från gluten. Hur lång tid innan jag får tillbaka förmågan att dricka mjölk? en månad eller två eller tre eller 6 eller 12måndader eller 24 månader?
Någon slags kunskap om detta måste ni väl ändå ha?
Skriven av Gäst
Skrevs augusti 2006
Låter som att det kan bli en lång process. Hoppas att det gick bra på besöket och att de kan ge några svar snart. Det finns inget värre än när man är sjuk.
Skriven av Johan
Skrevs maj 2022
Skriv ett svar
Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.Forumets kategorier
- Allergier utomlands (940 st)
- Allergiska barn (1621 st)
- Anslagstavlan (1046 st)
- Åsikter och önskemål (181 st)
- Återkallelser (135 st)
- Bakning (229 st)
- Fisk och skaldjur (32 st)
- Gluten och vete (3038 st)
- Höns och Ägg (176 st)
- Kombination av allergier (383 st)
- Mjölk och laktos (1914 st)
- Nötter (119 st)
- Recept (303 st)
- Restaurang och Café (278 st)
- Soja (85 st)
- Tips & Råd (507 st)
- Växtproteiner (63 st)