Glukossirap och vete
Skriven av Cecilia
Skrevs augusti 2008
Ica Maxi där jag bor säljer ekologiskt godis av ett tyskt märke som heter "Eco-Vital" (Ökovital på tyska). Flera av sorterna innehåller majssirap och är naturligt glutenfria. På påsarna är det angivet om godiset är gluten och/eller laktosfritt. De tillverkar dock även vissa sorter som innehåller gluten, så det gäller att läsa på påsarna!
Här kan du läsa mer:
http://www.roesner-vertrieb.de/
Skriven av Gäst
Skrevs augusti 2008
Mina barns dietist sa att de var tvugna att skriva glukossirap(vete) om det var vetebaserat.
Mvh
Maria
Skriven av Gäst
Skrevs augusti 2008
Nej, de måste inte ange vad glukossirapen är gjord av, eftersom glukossirap är en av de ingredienser som undantagits från kravet på att ursprunget ska anges. Reglerna finns att läsa på sid 18 och framåt i detta dokument från livsmedelsverket:
http://www.slv.se/upload/dokument/lagstiftning/2000-2005/2004_27.pdf
Här kan man läsa allmänt om allergimärkning:
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=2580&epslanguage=SV
Skriven av Gäst
Skrevs augusti 2008
Maltodextrin kan också ha vete som ursprung. Har även sett de produkter där maltodextrinet varit gjort av potatis eller majs, men det är mer ovanligt. Detta är en sockerart som ofta används som utfyllnad i olika produkter, halvfabrikat osv.
Skriven av Gäst
Skrevs augusti 2008
Även färgämnet som finns i Cola-läsk, e150d, kan vara framställt av vete.
Skriven av Gäst
Skrevs augusti 2008
Det är jättebra när ni skriver information som den ovan. Har ni tips om fler fällor som kan innehålla vete så är jag tacksam! för dessa
Skriven av Sofia
Skrevs augusti 2008
Hej!
Druvsocker och glukos kan vara framställt av vete!
Skriven av Maria
Skrevs augusti 2008
E150d är ett färgämne som oftast är gjort på betsocker eller socker från sockerrör INTE från vete!
Skriven av Anna
Skrevs september 2008
E150d KAN vara framställt industriellt ur vete, precis som glukossirap etc. Det innebär dock inte det nödvändigtvis finns gluten kvar i slutprodukten. Här är en bra sida där kan man läsa mer:
http://www.coeliac.com.au/interpreting-ingredients.html
Skriven av Gäst
Skrevs september 2008
Jag vet en glutenintollerant som blir dålig av coca-cola, men om det är E150d har vi inte forskat i
Skriven av carolina
Skrevs december 2008
Skriv ett svar
Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.Forumets kategorier
- Allergier utomlands (940 st)
- Allergiska barn (1621 st)
- Anslagstavlan (1046 st)
- Åsikter och önskemål (181 st)
- Återkallelser (135 st)
- Bakning (229 st)
- Fisk och skaldjur (32 st)
- Gluten och vete (3038 st)
- Höns och Ägg (176 st)
- Kombination av allergier (383 st)
- Mjölk och laktos (1914 st)
- Nötter (119 st)
- Recept (303 st)
- Restaurang och Café (278 st)
- Soja (85 st)
- Tips & Råd (507 st)
- Växtproteiner (63 st)