Glutenfritt surdegsbröd?!
ha det fint
//Madde
Skriven av Madeleine
Skrevs april 2009
min svärmor hade klippt ut detta recept åt mig från aftonbladet, har inte testat det än dock.det är inget surdegsbröd men det låter iaf gott.
8 bröd á 250 g eller 2 á 1 kg
50 g jäst
500g vatten
300g turkisk youghurt
150 g rapsolja
150 g mörk sirap
750 g jyttemjöl (finns på coop & ica)
125 g solrosfrön
125 g linfrön
25 g salt
+ smör till formarna
Så här gör du:
1 Rör ut jästen i ljummet vatten, tillsätt sedan resten av de blöta ingredienserna, tillsätt därefter de torra. Kör i degblandare på lägsta hastigheten i 10 min.
2.dela upp degen i små smorda formar eller i 2 raka sockerkaksformar och låt jäsa i 30 min.
3. Värm ugnen till 225¤c
4. Ställ in formarna i ugnen. Baka med ånga de första 5 min (lägg en skål med vatten i ugnen eller spraya med vattensprayflaska)
Sänk värmen till 190¤c och baka vidare ca 40 min.
5. Låt bröden svalna på galler.
Skriven av muminkexx
Skrevs april 2009
Tack för ett jättebra&gott recept! Det ska jag föremdela till andra celiakister, om jag få=) //Madde
Skriven av Madeleine
Skrevs april 2009
Hej!
Bakade nu i helgen ett glutenfritt surdegsbröd som blev gott.
Surdegen har jag sedan tidigare gjort av Teff och bovetemjöl.
Ingredienser
300 gram Teff (Jyttemjöl finns på coop)
100 gram rismjöl
100 gram kikärtsmjöl
100 gram bovete mjöl
1,5dl surdegs bas
3dl vatten
0,5msk salt
1msk olja
Enligt det amerikanska receptet kan man byta ut mjölsorterna.
Blanda alla ingredienser till en tjock smet. Låt stå i 8-10h med en fuktig handduk över.
Kleta ut smeten i en bakform och låt stå ytterligare 1 timme.
Grädda i 200grader i ca 50min
-----------------------
Annars är det här fruktbrödet riktigt bra. Mjölmängderna varierar lite från gång till gång beroende på hur surdegen ser ut.
Här fuskar man med lite jäst. Receptet ger 2 stora limpor.
Dag 1 kväll
8dl ljummet vatten
1dl surdegs bas
450g bovetemjöl (eller annat krafigare mjöl)
250g torkade aprikoser
3dl vatten till blötläggning av aprikoserna
* Blanda vatten, surdegsbas och mjöl. Täck med plast.
* Mät upp 3dl vatten i ett litermått, häll i aprikoserna och låt dra under natten.
Dag 2 morgon
250g russin,
30g jäst
2dl vatten (55grader)
1msk salt
2tsk kanel
100g solroskärnor
300g bovetemjöl (eller annat krafigare mjöl)
ca 300g Lailas gula mix
* Ta undan 1dl surdeg tills nästa bak.
*Blötlägg russinen i varmt vatten och låt dem ligga tills du blandat resten av ingredienserna
* Häll i aprikoserna + vätska i degen.
* Smula ner jästen och häll på det varma vattnet.
* Mät upp torra ingredienser och rör ut i degen.
* Häll av russinen och blanda ner. Bearbeta sedan degen väl.
* Jäs i 45min, täck med plastfolie.
* Smörj 2stora formar eller 3små.
* Klicka i degen tills formarna är fyllda till 2/3 delar.
* Strö lite mjöl ovanpå.
* Täck med plastfolie och låt jäsa 45min.
* Grädda 1timme på 200grader. Ta sedan ut bröden ur formarna, lägg på gallret, stäng av ungen och låt bröden ligga ytterligare 10min i ugnen.
Låt bröden vila ett par timmar innan du äter.
-----------------------------
Lycka till!
Skriven av Linnea
Skrevs maj 2009
De har ett toppenbra recept på surdegsbröd på www.mixwell.com
Skriven av charlotta
Skrevs maj 2009
Kan bara hålla med föregående skrivare. Surfade runt som en galning efter just glutenfri surdeg när jag blev frälst på "vanlig" surdeg. Hade nästan gett upp hoppet eftersom alla sa att det inte gick. Hade testat både Mejeribolagets och satt egen (som surnade efter tre timmar...). Hittade då på Mixwells sida och - jippie - den fungerade på första försöket! Använde mig av oskalat, men tvättat, äpple som igångkörare. Körde med Sempers naturligt glutenfria grovmix. Sån krut i det att det jäste över kanterna :-) Nästa gång ska jag chansa och köra utan jäst som man gör i övriga surdegsrecept, eftersom jag matat fram sex satser surdeg som bara växer och växer.. Tösen är inte brödälskare...
Skriven av Kristina
Skrevs december 2009
Skriv ett svar
Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.Forumets kategorier
- Allergier utomlands (940 st)
- Allergiska barn (1621 st)
- Anslagstavlan (1046 st)
- Åsikter och önskemål (181 st)
- Återkallelser (135 st)
- Bakning (229 st)
- Fisk och skaldjur (32 st)
- Gluten och vete (3038 st)
- Höns och Ägg (176 st)
- Kombination av allergier (383 st)
- Mjölk och laktos (1914 st)
- Nötter (119 st)
- Recept (303 st)
- Restaurang och Café (278 st)
- Soja (85 st)
- Tips & Råd (507 st)
- Växtproteiner (63 st)