Havre vid gluten
Undrar om någon med glutenintolerans får problem vid intag av havre. Fick min glutendiagnos för ca 1½ år sedan och använde mig då till en början även av havre (den rena). Av en tillfällighet så slutade jag med havre under ett par veckor och tyckte då att magen blev betydligt snällare dvs inte massa buller och så totaltrög. Tänkte då att jag kör utan havre ett tag och sedan hamnade jag på något kalas där havrepaj gjorts för min skull och åt därför havre igen. Är inte 100% säker på att det var det som gjorde att magen började krångla men har en känsla att det skulle kunna vara det. Har nämligen under ett år uteslutit laktos ur kosten. I somras började jag smyga in laktos igen och kände av det rätt rejält i början med de mer klassiska laktossymtomen (knip i magen, rusa till toaletten), men sedan känns det som det gått rätt bra. Men är alltså inte helt säker om det kanske är laktosen som ger mej besvären - fast alla beskrivningar handlar ju om att man tvärtom får problem mer åt andra hållet med magen. Så nu får jag fortsätta pröva lite om det är havren eller laktosen (eller någon helt annan tredje möjlighet). Tacksam dock om någon har liknande erfarenheter vad gäller havren, som man ju alltså ska kunna äta som glutenintolerant. MVH Lena
Skriven av Lena
Skrevs oktober 2005
Hej!
Jag blir väldigt "körig" i magen när jag inte ätit havre på ett tag. Jag brukar använda havre när jag bakar bröd för att det ska bli lite grövre. Och brukar försöka äta havregrynsgröt i alla fall någon morgon i veckan. Bara för att hålla igång magen.
Men när jag låtit bli havren i någon vecka av någon anledning och sen börjar äta igen så blir magen som uppblåst och gasig i någon dag. Men sen går det över.
Du får väll testa igen och äta det ett tag och se om det går över eller inte :)
/Nina
Skriven av Nina
Skrevs oktober 2005
Tack för svar! Reaktioner liknande dem du beskriver har jag hört från några andra också, att magen blir uppblåst och "körig". Men du skriver att du använder havre emellanåt för att "hålla magen igång" och det är just precis det som verkar vara problemet; det man hör så många prata om det positiva med havren att det är så bra för magen med fibrerna och att få snurr på magen - i mitt fall är det tvärtom, det blir totalt stopp och stenhårt, inget håll igång där inte! Lena
Skriven av Lena
Skrevs oktober 2005
Hej!
Det kan inte vara fibrerna i havren som gör dig bullrig?
Skriven av Maria
Skrevs oktober 2005
Det kan det ju förstås. Vet inte heller om det kan vara laktosen som spökar. Har ju ätit laktosfritt nästan ett helt år på läkares inrådan (efter glutendiagnosen). Började sedan i somras innan en resa (där jag kände att det skulle bli besvärligt att undvika båda)att lite försiktigt föra in laktos igen. Sista tiden har det dock blivit mycket helt vanlig mjölk. Innan blandade jag lite laktosfritt och lite vanlig (kanske helt korkat jag vet inte). Nu har jag backat och kör med mindre laktos igen och nu är det mycket bättre. Har å andra sidan inte ätit någon havre heller på några veckor och vet inte om jag i nuläget har lust att testa... Lena
Skriven av Lena
Skrevs oktober 2005
Det där undrar jag över också.
De säger ju att för de flesta ska det gå bra med havre. Kan det vara gaser av fibrerna då?
Hur göra med laktos då? Nu kör jag helt utan laktos tills tarmen läker från glutenintoleransen. När den läkt så ska man ju kunna dricka åtminståne något glas om dan? eller en glass eller en bit gräddtårta eller något annat vid kalas.
Det borde göras ordentliga test på detta.
Skriven av Gäst
Skrevs augusti 2006
Hej! Kan det inte vara så att vissa är intoleranta även mot havregluten? Å att det är en annan sak än den "vanliga" glutenintoleransen, så man kan vara intolerant mot det ena, det andra eller både ock????
Undrar också om det här med laktosintolerans/glutenintolerans.
Man kan väl vara både gluten OCH laktosintolerant, medan andra bara är tillfälligt känsliga för laktos innan tarmen läkt?
Sen är det ju också så tyvärr, att är man känslig för ett livsmedel är man det ofta för flera...Så mår man inte bättre fast man äter helt glutenfritt, laktosfritt osv får man fortsätta att plocka bort (å tillbaka)livsmedel tills man mår bra...
Men visst vore det kanon om det gick att testa mer!!!!!!!!!!!!
Skriven av Marie
Skrevs augusti 2006
Med 20000 medlemmar så borde ju den samlade kunskapen vara bra det gäller bara att samla in den. :) Kanske inte så nogrannt som dubbelblinda vetenskapliga försök men bättre än at famla i totalt mörker.
Å andra sidan om mat och känslighet är helt individuellt så har man ingen nytta av vad andra upplevet eftersom alla är olika och ingen reagerar som den andre?
rimligast är väl ändå att det finns något gemensamt så kul om så många som möjligt delar med sig av sina erfarenheter.
Skriven av Gäst
Skrevs augusti 2006
Skriv ett svar
Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.Forumets kategorier
- Allergier utomlands (940 st)
- Allergiska barn (1621 st)
- Anslagstavlan (1046 st)
- Åsikter och önskemål (181 st)
- Återkallelser (135 st)
- Bakning (229 st)
- Fisk och skaldjur (32 st)
- Gluten och vete (3038 st)
- Höns och Ägg (176 st)
- Kombination av allergier (383 st)
- Mjölk och laktos (1914 st)
- Nötter (119 st)
- Recept (303 st)
- Restaurang och Café (278 st)
- Soja (85 st)
- Tips & Råd (507 st)
- Växtproteiner (63 st)