Histaminintolerans
Jag är gluten- och laktosintolerant, men ända sedan tonåren, har jag fått utslag/domningar/migrän/gaser, av vin, ost, ananas kombinerat med tomat, ägg och säkert nåt mer som jag inte kommer på nu.. De sista åren har ost varit värst.. Har inte kunnat äta något med ens lite ostpulver, för hela ansiktet har svullnat upp och sett ut som världens pubertetsattack (jag är 33 år). Det har kliat och gjort väldigt ont. Så för nån månad sen, läste jag i en veckotidning om histaminintolerans, och att man kan äta antihistamin i samband med maten, precis som lactras med mjölkprodukter, och se på tusan.. Det fungerar... Visst.. Jag kan inte trycka i mig en hel påse ostbågar, men en skiva ost eller en riskaka då och då, vill man ju gärna kunna äta. I synnerhet som gluten begränsar maten rätt mycket i övrigt.
Hej! Jag har haft den här intolerans, det är inte allergi, sen jag var barn och min dotter har det ännu värre än jag. Histamin och biogena aminer finns i så mycket te x jäst vilket då gäller allt med jäst i som bröd, alkohol, många halv fabrikat, buljong mm. Tomat, jordgubbar, ost- ju starkare ost desstomer mer histamin, fisk (ej torsk) skaldjur, choklad, rökt fläskkött, soya som finns i så mycket! Ananas, röda plommon, hallon och mycket mer. Citrus fruktef kan man regera på. Vi reagerar på citronsyra också .Ju mer histamin man får i sig dessto värre, blir som om "bägaren rinner över" då man kan klara av vissa saker ibland. Man får lär sig vad som fungerar för var och en. Eftersom citronsyra och arom ingår i många mjölkfria alternativ, min dotter har mjölkallergi också, så fungerar inte många mjölkfria alternativ te x smör. Så det gäller att vara kreativ. Vi får många olika reaktioner så som nässelfeber, diarré, kräkningar, magsmärtor, migrän, svullen i läppar mun och svalg, blåsor i munnen, röd och svullen i ansiktet mmm. Det är svårt att äta ute och borta. Det står väldigt lite om det här och många läkare är okunniga tyvärr. Mvh Annelie.
Hej! Jag och våra två barn har äntligen dokumenterad histaminintolerans. Det finns en duktig docent i Göteborg som heter Ulf Bengtsson som har hjälpt oss ställa diagnosen även med blodprover. Provet visar att vi har brist på enzymet Diaminoxidas som bryter ner histamin, andra biogena aminer, fruktos, gluten och laktos. Även vi har alla dessa symptom; trötthet/utmattande, magknip, diarre, nässelfeber, eksem, klåda, huvudvärk mm. Har funnit en lista över födoämnen från tyskland SIGH. Här står att tex man inte ska dricka alkohol eller grönt the - dessa frisätter histamin, innehåller histamin och blockerar bildning av diaminoxidas. Enzymet Diaminoxidas finns att köpa som hälsokost! Dessa tillsammans med histaminreducerad kost (även mjölk- och glutenfri och väldigt lite socker) och antihistamin har hjälpt oss en hel del. Vi tar med oss mat vart vi går - Jag lagar även maten till vår ena sons skola - Phu! Lycka till med hälsan! Den är värd mycket - utan den orkar man ingenting! Tänk också på att stress påverkar ett motsvarande enszym monoaminoxidas som också bryter ned histamin mfl negativt, samt stresshormonet adrenalin! Yoga och mindfulness är bra metoder att reducera stress! Med vänlig hälsning Åsa
Skriven av Gäst
Skrevs april 2016
Hade aldrig en tanke på att kolla upp det, utan bara fann mig i det, men när jag kollade på nätet, så var listan lååååång... Alkohol, makrill, tonfisk, alla ovan nämnda... Har väl ingen fråga så, utan vill bara ta upp det, eftersom man inte läser om det nånstans..
Skriven av t0tta
Skrevs juni 2009
Hej! Jag har haft den här intolerans, det är inte allergi, sen jag var barn och min dotter har det ännu värre än jag. Histamin och biogena aminer finns i så mycket te x jäst vilket då gäller allt med jäst i som bröd, alkohol, många halv fabrikat, buljong mm. Tomat, jordgubbar, ost- ju starkare ost desstomer mer histamin, fisk (ej torsk) skaldjur, choklad, rökt fläskkött, soya som finns i så mycket! Ananas, röda plommon, hallon och mycket mer. Citrus fruktef kan man regera på. Vi reagerar på citronsyra också .Ju mer histamin man får i sig dessto värre, blir som om "bägaren rinner över" då man kan klara av vissa saker ibland. Man får lär sig vad som fungerar för var och en. Eftersom citronsyra och arom ingår i många mjölkfria alternativ, min dotter har mjölkallergi också, så fungerar inte många mjölkfria alternativ te x smör. Så det gäller att vara kreativ. Vi får många olika reaktioner så som nässelfeber, diarré, kräkningar, magsmärtor, migrän, svullen i läppar mun och svalg, blåsor i munnen, röd och svullen i ansiktet mmm. Det är svårt att äta ute och borta. Det står väldigt lite om det här och många läkare är okunniga tyvärr. Mvh Annelie.
Skriven av Annelie
Skrevs december 2014
Hej! Jag och våra två barn har äntligen dokumenterad histaminintolerans. Det finns en duktig docent i Göteborg som heter Ulf Bengtsson som har hjälpt oss ställa diagnosen även med blodprover. Provet visar att vi har brist på enzymet Diaminoxidas som bryter ner histamin, andra biogena aminer, fruktos, gluten och laktos. Även vi har alla dessa symptom; trötthet/utmattande, magknip, diarre, nässelfeber, eksem, klåda, huvudvärk mm. Har funnit en lista över födoämnen från tyskland SIGH. Här står att tex man inte ska dricka alkohol eller grönt the - dessa frisätter histamin, innehåller histamin och blockerar bildning av diaminoxidas. Enzymet Diaminoxidas finns att köpa som hälsokost! Dessa tillsammans med histaminreducerad kost (även mjölk- och glutenfri och väldigt lite socker) och antihistamin har hjälpt oss en hel del. Vi tar med oss mat vart vi går - Jag lagar även maten till vår ena sons skola - Phu! Lycka till med hälsan! Den är värd mycket - utan den orkar man ingenting! Tänk också på att stress påverkar ett motsvarande enszym monoaminoxidas som också bryter ned histamin mfl negativt, samt stresshormonet adrenalin! Yoga och mindfulness är bra metoder att reducera stress! Med vänlig hälsning Åsa
Skriven av Gäst
Skrevs april 2016
Skriv ett svar
Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.Forumets kategorier
- Allergier utomlands (940 st)
- Allergiska barn (1621 st)
- Anslagstavlan (1046 st)
- Åsikter och önskemål (181 st)
- Återkallelser (135 st)
- Bakning (229 st)
- Fisk och skaldjur (32 st)
- Gluten och vete (3038 st)
- Höns och Ägg (176 st)
- Kombination av allergier (383 st)
- Mjölk och laktos (1914 st)
- Nötter (119 st)
- Recept (303 st)
- Restaurang och Café (278 st)
- Soja (85 st)
- Tips & Råd (507 st)
- Växtproteiner (63 st)