Hur baka med majsmjöl eller rismjöl?
Min tös är inne på sin femte vecka nu med extremdiet och jag har gång på gång försökt baka bröd med hjälp av majsmjöl och rismjöl.. (vi får använda polenta också) men det blir inget bra bröd alls... får inte ens ihop det till en vettig deg. Har ni några tips?
( vi får ha majsolja, mjölkfritt margarin och jäst, bikarbonat och bakpulver) tacksam för svar erica
Skriven av Erica
Skrevs januari 2008
Hej får jag fråga vad det är för extremdiet du menar? Är det GFCF(glutenfri och kaseinfri diet)?
När det kommer till receptet kan jag rekommendera maizena (majsstärkelse) istället för majsmjöl, eftersom det lättare att baka med och är inte grynigt som polenta. Dock kan du för smakens skull tillsätta polenta, men inte använda det som basmjöl. Jag använder mest rismjöl, maizena och även någon dl potatismjöl. Pofiber är också bra för glutenfri bröd/pasta. Hoppas du inte blev förvirrad... och lycka till med bakningen
Skriven av Natasha
Skrevs januari 2008
Jo, min tös äter helt kost helt fri från alla allergena ämnen. Alltså baserat på majs, ris, nötkött, vilt, potatis, palsternacka, vitkål, blomkål, gurka, broccoli. Sen har hon rispasta, majspasta och majsmjöl, maizena och pofiber med i dieten också. Alltså väldigt ensidig kost. Jag har inte fått till bakningen alls... bakar inte mycket annars heller, så jag har inga referensramar, liksom. men att få till majsbröd när inte ens degen håller ihop... :-D
Kan man alltså använda maizena som mjöl helt eller till viss del i brödet??
mvh erica
Skriven av Erica
Skrevs januari 2008
Jag vet inte att det vore så lyckat att baka endast med maizena med den är bra att använda den delvis. Själv gjorde jag hemmagjord pasta baserat på 2 delar rismjöl, 1 del maizena och 1 del potatismjöl. Sen la jag också ägg och olja. Men jag tycker för övrigt att de olika mjölen jag nämner är bra att kombinera med varandra med tanke på att de alla är neutrala i smaken(inte som bovetemjöl t ex). Jag kollade ingredienserna i färdiga mjölmixar och kom fram till detta eftersom det verkar mest hälsosamt(utan alla dessa onödiga medel de tillsätter). Du bör också veta att glutenfri deg ska vara rinnig som sockerkaksdeg när man låter den gräddas. Ingår jäst i dieten ni använder förresten? För jag försöker nu hitta recept utan jäst för min lillasyster... ja, det får väl bli knäckebröd eller scones med bakpulver isf =) Mvh/Natasha
Skriven av Natasha
Skrevs januari 2008
hej natascha... ja det ingår jäst, bikarbonat och bakpulver...
kan du hjälpa mig med ett bra recept på nån form av bröd, som är enkelt och som blir bra...
nu har hon varit utan mackor sen 26e december... jag lagar risplättar som hon äter till frukost eller majsvälling med neocate i. Men det hade varit grymt med mackor... tack för alla dina svar förresten.:-)
Skriven av Erica
Skrevs januari 2008
Jag har en pojke som just nu också är satt på extrem baskost, får enbart äta, potatis, ris, majs, nötkött, viltkött, gurka, salt och peppar samt socker. Ja det är inte lätt att försöka hitta frukost till de små liven men riskgrynsgröt går hem. Pama minutris som blandas med rismjölk och på med lite socker. Brödet är något annat, svårbakat men det går. Lite godis till helgen kan vara egna potatischips eller risflis går också bra. Hoppas det går bra för er
Skriven av Gäst
Skrevs april 2009
hej, det har nu gått över ett år sedan vi påbörjade denna diet på min tös. Från att helt ta bort alla allergena ämnen från kosten och basera på ris, potatis, polenta, majsmjöl, rismjöl, maizena nötkött och vilt mm. Så har vi provat in olika typer av ämnen i maten och på så sätt fortstätter vi genom all mat. En långsam process, med många bakslag. Hon tål inte gluten, inte havre, inte morot, inte baljväxter, men alla andra grönsaker tål hon. Men vi är långt från klara kan jag säga. Och vi går långsamt framåt. :-)
Skriven av Erica
Skrevs april 2009
hej igen. Glömde säga att all mjölk är totalt förbjuden i hennes kost också. Vi har provat rismjölk de senaste månaderna och det går bra. Soja tål hon inte heller. Men tomatpuré och ketchup går bra och det är väl tur?
erica
Skriven av Erica
Skrevs april 2009
http://bakrecepten.se
Skriven av Gäst
Skrevs oktober 2009
Hej hur är det med Bovete får du använda det.
Vår pojke är allergisk mot vete vi provade att baka ett bröd med rismjöl,bovetemjöl och en mjölmix baserad på ris,majs och potatis blev jätte bra.
Skriven av Fredrik
Skrevs november 2009
Fredrik har du recept på det
Skriven av Agneta
Skrevs september 2023
( vi får ha majsolja, mjölkfritt margarin och jäst, bikarbonat och bakpulver) tacksam för svar erica
Skriven av Erica
Skrevs januari 2008
Hej får jag fråga vad det är för extremdiet du menar? Är det GFCF(glutenfri och kaseinfri diet)?
När det kommer till receptet kan jag rekommendera maizena (majsstärkelse) istället för majsmjöl, eftersom det lättare att baka med och är inte grynigt som polenta. Dock kan du för smakens skull tillsätta polenta, men inte använda det som basmjöl. Jag använder mest rismjöl, maizena och även någon dl potatismjöl. Pofiber är också bra för glutenfri bröd/pasta. Hoppas du inte blev förvirrad... och lycka till med bakningen
Skriven av Natasha
Skrevs januari 2008
Jo, min tös äter helt kost helt fri från alla allergena ämnen. Alltså baserat på majs, ris, nötkött, vilt, potatis, palsternacka, vitkål, blomkål, gurka, broccoli. Sen har hon rispasta, majspasta och majsmjöl, maizena och pofiber med i dieten också. Alltså väldigt ensidig kost. Jag har inte fått till bakningen alls... bakar inte mycket annars heller, så jag har inga referensramar, liksom. men att få till majsbröd när inte ens degen håller ihop... :-D
Kan man alltså använda maizena som mjöl helt eller till viss del i brödet??
mvh erica
Skriven av Erica
Skrevs januari 2008
Jag vet inte att det vore så lyckat att baka endast med maizena med den är bra att använda den delvis. Själv gjorde jag hemmagjord pasta baserat på 2 delar rismjöl, 1 del maizena och 1 del potatismjöl. Sen la jag också ägg och olja. Men jag tycker för övrigt att de olika mjölen jag nämner är bra att kombinera med varandra med tanke på att de alla är neutrala i smaken(inte som bovetemjöl t ex). Jag kollade ingredienserna i färdiga mjölmixar och kom fram till detta eftersom det verkar mest hälsosamt(utan alla dessa onödiga medel de tillsätter). Du bör också veta att glutenfri deg ska vara rinnig som sockerkaksdeg när man låter den gräddas. Ingår jäst i dieten ni använder förresten? För jag försöker nu hitta recept utan jäst för min lillasyster... ja, det får väl bli knäckebröd eller scones med bakpulver isf =) Mvh/Natasha
Skriven av Natasha
Skrevs januari 2008
hej natascha... ja det ingår jäst, bikarbonat och bakpulver...
kan du hjälpa mig med ett bra recept på nån form av bröd, som är enkelt och som blir bra...
nu har hon varit utan mackor sen 26e december... jag lagar risplättar som hon äter till frukost eller majsvälling med neocate i. Men det hade varit grymt med mackor... tack för alla dina svar förresten.:-)
Skriven av Erica
Skrevs januari 2008
Jag har en pojke som just nu också är satt på extrem baskost, får enbart äta, potatis, ris, majs, nötkött, viltkött, gurka, salt och peppar samt socker. Ja det är inte lätt att försöka hitta frukost till de små liven men riskgrynsgröt går hem. Pama minutris som blandas med rismjölk och på med lite socker. Brödet är något annat, svårbakat men det går. Lite godis till helgen kan vara egna potatischips eller risflis går också bra. Hoppas det går bra för er
Skriven av Gäst
Skrevs april 2009
hej, det har nu gått över ett år sedan vi påbörjade denna diet på min tös. Från att helt ta bort alla allergena ämnen från kosten och basera på ris, potatis, polenta, majsmjöl, rismjöl, maizena nötkött och vilt mm. Så har vi provat in olika typer av ämnen i maten och på så sätt fortstätter vi genom all mat. En långsam process, med många bakslag. Hon tål inte gluten, inte havre, inte morot, inte baljväxter, men alla andra grönsaker tål hon. Men vi är långt från klara kan jag säga. Och vi går långsamt framåt. :-)
Skriven av Erica
Skrevs april 2009
hej igen. Glömde säga att all mjölk är totalt förbjuden i hennes kost också. Vi har provat rismjölk de senaste månaderna och det går bra. Soja tål hon inte heller. Men tomatpuré och ketchup går bra och det är väl tur?
erica
Skriven av Erica
Skrevs april 2009
http://bakrecepten.se
Skriven av Gäst
Skrevs oktober 2009
Hej hur är det med Bovete får du använda det.
Vår pojke är allergisk mot vete vi provade att baka ett bröd med rismjöl,bovetemjöl och en mjölmix baserad på ris,majs och potatis blev jätte bra.
Skriven av Fredrik
Skrevs november 2009
Fredrik har du recept på det
Skriven av Agneta
Skrevs september 2023
Skriv ett svar
Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.Forumets kategorier
- Allergier utomlands (940 st)
- Allergiska barn (1621 st)
- Anslagstavlan (1046 st)
- Åsikter och önskemål (181 st)
- Återkallelser (135 st)
- Bakning (229 st)
- Fisk och skaldjur (32 st)
- Gluten och vete (3038 st)
- Höns och Ägg (176 st)
- Kombination av allergier (383 st)
- Mjölk och laktos (1914 st)
- Nötter (119 st)
- Recept (303 st)
- Restaurang och Café (278 st)
- Soja (85 st)
- Tips & Råd (507 st)
- Växtproteiner (63 st)