Hur mycket gluten tål han?
Hej!
Vi har precis fått besked om att vår son som är 2,5 år har celiaki. Han har troligtvis haft detta i ca 2 år och symptomen har varit trötthet, grinighet och hög infektionskänslighet. Om han haft ont i magen eller ej vet vi inte. Han kan ju ha haft det varje dag i 2 år och han vet kanske därför inte hur magen ska kännas när man mår bra. Hur fastställer man hur mycket gluten han tål när det är svårt att veta om han har ont i magen eller ej eller för den delen fråga honom om hur han mår. Nu i julhelgen hade han öroninflammation utan att klaga. Vi ska snart till dietisten men undrar bara om någon har några råd.
Hej Sandra..Nu är den omställning som gäller.. Han skall inte äta gluten alls! Inte i någon form!
Skriven av Gäst
Skrevs januari 2009
Hej!
Hej, tur i otuten att han inte är allergisk mot mjöl, utan "bara" intollerant.. jag köper ex. glutenfria pizzor från pizzerian bakade i mjölig miljö.. dricker öl, dock ljust..tar godis med samma sked som alla andra i lösgodiset, dock läser jag så att inte innehållet innehåller mjöl..andvänder samma brödrost som övriga familjen, men skakar ut den före lite grand.. grillar på samma utegrill som alla andra.. förstår du? man ska ju leva också! får inte bli för supernoga..enligt dietisten kan man få i sig en liten mängd varje dag utan att det gör något.. sparar men denna lilla mängd tills de gånger man inte kollat upp så noga, typ använder samma smörask osv, så är det ju inte så farligt.. lycka till med grabben! (detta funkar iaf för mig)Lars
Skriven av Gäst
Skrevs januari 2009
Jag tror att man ska vara väldigt noga i början och bara ge ren mat, och sedan ev testa använda "samma sked till lördagsgodiset", men bara efter att allt har läkt för att se om en reaktion kommer. Var alltså VÄLDIGT noga i början!
Det är bara du som känner ditt barns reaktion väl nog att se hur det yttrar sig.
Skriven av Annika
Skrevs november 2009
Det är också olika från person till person hur känslig man är när det gäller mjöldamm, dela utrustning etc. En del tål inte någonting alls och en del tål små mängder spårämnen. Men som sagt, INGA undantag i början tills tarmen läkt.
Skriven av Jess
Skrevs januari 2010
Vad jag förstår så är det en del vuxna som kan fica "lite gluten", dvs. havregryn (ej Sempers 100%), lösgodissleven osv. Dock känner jag att när det gäller att ge mitt barn mat, som inte kan styra detta själv så gäller total noll-tolerans! JAG kan ju inte avgöra hur hon känner lite/mycket/inget ont i magen... Nä, när det gäller någon annna part, så tycker jag att det gäller 100% glutenfritt. Är det en själv man laborerar med så kan man väl testa. Men detta är ju min åsikt...
Skriven av Kristina
Skrevs januari 2010
Vi har precis fått besked om att vår son som är 2,5 år har celiaki. Han har troligtvis haft detta i ca 2 år och symptomen har varit trötthet, grinighet och hög infektionskänslighet. Om han haft ont i magen eller ej vet vi inte. Han kan ju ha haft det varje dag i 2 år och han vet kanske därför inte hur magen ska kännas när man mår bra. Hur fastställer man hur mycket gluten han tål när det är svårt att veta om han har ont i magen eller ej eller för den delen fråga honom om hur han mår. Nu i julhelgen hade han öroninflammation utan att klaga. Vi ska snart till dietisten men undrar bara om någon har några råd.
Tacksam för svar!
Sandra
Skriven av Sandra
Skrevs januari 2009
Hej Sandra..Nu är den omställning som gäller.. Han skall inte äta gluten alls! Inte i någon form!
Skriven av Gäst
Skrevs januari 2009
Hej!
Tacksam för svar men vår undran är nog mer hur pass känslig han är för mjöldamm mm? En del verkar ju klara detta medan andra blir sjuka av det. Att han inte ska äta något gluten förstår vi givetvis.
Skriven av Sandra
Skrevs januari 2009
Hej, tur i otuten att han inte är allergisk mot mjöl, utan "bara" intollerant.. jag köper ex. glutenfria pizzor från pizzerian bakade i mjölig miljö.. dricker öl, dock ljust..tar godis med samma sked som alla andra i lösgodiset, dock läser jag så att inte innehållet innehåller mjöl..andvänder samma brödrost som övriga familjen, men skakar ut den före lite grand.. grillar på samma utegrill som alla andra.. förstår du? man ska ju leva också! får inte bli för supernoga..enligt dietisten kan man få i sig en liten mängd varje dag utan att det gör något.. sparar men denna lilla mängd tills de gånger man inte kollat upp så noga, typ använder samma smörask osv, så är det ju inte så farligt.. lycka till med grabben! (detta funkar iaf för mig)Lars
Skriven av Gäst
Skrevs januari 2009
Jag tror att man ska vara väldigt noga i början och bara ge ren mat, och sedan ev testa använda "samma sked till lördagsgodiset", men bara efter att allt har läkt för att se om en reaktion kommer. Var alltså VÄLDIGT noga i början!
Det är bara du som känner ditt barns reaktion väl nog att se hur det yttrar sig.
Skriven av Annika
Skrevs november 2009
Det är också olika från person till person hur känslig man är när det gäller mjöldamm, dela utrustning etc. En del tål inte någonting alls och en del tål små mängder spårämnen. Men som sagt, INGA undantag i början tills tarmen läkt.
Skriven av Jess
Skrevs januari 2010
Vad jag förstår så är det en del vuxna som kan fica "lite gluten", dvs. havregryn (ej Sempers 100%), lösgodissleven osv. Dock känner jag att när det gäller att ge mitt barn mat, som inte kan styra detta själv så gäller total noll-tolerans! JAG kan ju inte avgöra hur hon känner lite/mycket/inget ont i magen... Nä, när det gäller någon annna part, så tycker jag att det gäller 100% glutenfritt. Är det en själv man laborerar med så kan man väl testa. Men detta är ju min åsikt...
Skriven av Kristina
Skrevs januari 2010
Skriv ett svar
Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.Forumets kategorier
- Allergier utomlands (940 st)
- Allergiska barn (1621 st)
- Anslagstavlan (1046 st)
- Åsikter och önskemål (181 st)
- Återkallelser (135 st)
- Bakning (229 st)
- Fisk och skaldjur (32 st)
- Gluten och vete (3038 st)
- Höns och Ägg (176 st)
- Kombination av allergier (383 st)
- Mjölk och laktos (1914 st)
- Nötter (119 st)
- Recept (303 st)
- Restaurang och Café (278 st)
- Soja (85 st)
- Tips & Råd (507 st)
- Växtproteiner (63 st)