Mår sämre trots glutenfri kost
Jag förstår att det tar längre tid än så innan man mår bättre, men jag mår bara sämre och sämre... Jag har jätteont i magen hela tiden, och det blir bara värre och värre, och är förstoppad. Även trötthet och huvudvärk som inte blir bättre...
Någon som vet vad detta kan bero på? Ska även tillägga att de tog blodprov för laktosintolerans när de tog för glutenintolerans, så jag vet att det inte är det som är felet.
Skriven av Emma
Skrevs november 2011
Hejsan!
Du har inte skrivit något om ifall du blev testad för veteprotein samtidigt. Eftersom väldigt många produkter för glutenintoleranta är gjorda på veteprotein så får man i sig ganska mycket av den varan. Är du då veteproteinallergiker förstår jag ifall du får ont i magen. Tyvärr testar de inte för det samtidigt... :-((
Mitt tips är att du testar att låta bli alla produkter där det står vetestärkelse på ett par veckor. Märker du att du blir bättre av det så gå till läkaren och kolla. Lycka till! HÄlsningar från en som har både vete och gluten
Skriven av Gäst
Skrevs november 2011
Hej! Det låter som att du har IBS. Du har alltså en mage som mår dåligt av før mycket fibrer i kosten. Det har jag och sen jag slutade med gluten och æven drog ordentligt ned på rotfrukter, løk, banan, och frukt i stora mngder så fick jag en helt annan situation. Blev frisk. Huvudværken førsvann, trøttheten och jag kunde æven børja dricka mjøl och æta all værldens mjølkprodukter. Eftersom jag också har en øverproduktion av magsyra hjælpte det också med syreneutraliserande tabletter. Jag fick mycket bra information av min magochtarmspecialist som jag har hr i Norge dær jag bor.
Skriven av Marie
Skrevs november 2011
Kom fhyllium husk (loppefrø) på hælsokosten. Du tar en tesked som du først skjøljer i vatten och sen låter ligga och dra i ett glas vatten i ca 10 min. Sen dricker du det och magen får i sig fibrer av sånt slag som den inte reagerar på. Du kommer inte kænna dig førstopad længre. Helt utan biverkningar!
Skriven av Marie
Skrevs november 2011
Nej, jag blev inte testad för veteprotein, men när min läkare ringde frågade min mamma ifall det kunde vara det och hon sa att nej, det är solklart att det är glutenintolerans.
Vad finns det att äta om man inte kan ha vetestärkelse i? Hur blir det med pasta till exempel?
Marie - har du både glutenintolerans och IBS eller bara IBS?
Skriven av Emma
Skrevs november 2011
Har nu googlat lite och läst om veteallergi, och där står att de allra flesta veteallergiker kan äta vetestärkelse. (http://www.fragadietisten.se/overkanslighet-2/allergier/vad-kan-man-ata-vid-veteallergi)
Du är alltså väldigt känslig?
Skriven av Emma
Skrevs november 2011
Jag har IBS och det innebær att jag inte skall ha gluten och jag reagerar på fibrer t.e.x. grønsaker och frukt. Jag har hittat en diet som passar mig efter att ha lært mig mer om detta så nu ær allt mycket lættare. Jag kan om jag skjøter mig med diet æta glutenfritt brød med lite fibrer i och nån enstaka gång unnar jag mig lite gluten i form av kaka eller godis men det er inte ofta. Best mår jag ju om jag skøter mig.. Men man vill ju njuta också och det går faktiskt att slæppa lite på det nu nr jag vet att det rør sig om IBS och inget annat. Jag har fått livskvalitet och har førstått min kropp efter många års frustration.
Skriven av Marie
Skrevs november 2011
Jag anvænder miniform som jag tar i større æn rekomenderad mengd på førpackningen som min mag och tarmspecialist tipsat om. Det er han som sagt att det er helt ofarligt att ta fler tabletter med miniform. Vi med IBS kan inte gøra oss av med luften som samlas i magen. Det er helt enkelt ganska stopp med luftpassage. Man blir uppblåst...
Jag har æven fått nexium mot før mycket magsyra som gjorde att jag mådde vældigt dåligt och fick inflammation på matstrupen. Det fann de vid gastroskopin. Mår mycket bttre nu nær jag inte dricker kaffe. Att dricka te ofta ær inte heller bra før mig eftersom jag av det också får mycket luft i magen. Viktigt: Motion, aktiva bakterier i form av t.e.x. Biola. OBS Drick inte før mycket aktiva bakterier. Det blir man næmligen också uppblåst av. Jag dricker en liten kopp med biola ca tre gånger till dagen och det biddrar också till att jag tål mer matvaror och rætter. Rekomenderas också av mag och tarm specialisten.
Skriven av Marie
Skrevs november 2011
En sak till. Jag mår hur dåligt som hellst av havre och grovt glutenfritt mjøl. Jag rekomenderar att prova en period att æta mycket egg, ris ( ej grovt) potatis, ost, køtt, fisk, (ej røkt køtt) lite tomater, gurka, skala och koka æpplet i stællet før att æta det rått, samma gæller før morøtter. Undvik allt som er fiberrikt och drick mjølk. Jag tål choclad men inte den mørkaste på 70 % kakao. Køp inte føærdiglagad mat. Gør allt sjælv och krydda inte før mycket med starka kryddor..
Skriven av Marie
Skrevs november 2011
Marie - tack för många bra tips. Jag undrar bara över det du sa om att man inte ska äta gluten vid IBS. Min pappa har IBS och äter gluten och jag har aldrig hört det förut? Googlade men hittade inte direkt något om det... Jag vet ju som sagt att jag är glutenintolerant.
Skriven av Emma
Skrevs november 2011
Har man IBS så tål man gluten i olika stor grad. Doktorn sæger att jag ska anvænda speltmjøl nær jag ska anvænda gluten och att jag måste finna ut hur mycket jag tål av det. Några tål det, andra tål kanske en brødskiva och inte två osv... Jag måste erkænna att jag fuskat med dieten i dag och tit 2 våfflor. Jag kænner det i magen som att det svider i magen och lite huvudværk mm men inga av symtomen er så starka att jag inte ångrar mig. Våfflor ær så gott och nån gång i bland så tar jag det..Hoppas førståss att det hær en dag ska ge sig så att jag tål mat bættre och kan njuta av grønsaker och frukt mer. Tråkigt ær det ju att minska på fibrerna men før mig ær det enda utvægen nær jag ser vilken skillnad det er på hela mig nær jag æter fiberfattigt. PS Jag får lite extra mttnadskænsla av loppefrøna. Før det ær ju annars ett problem nær man minskar på fibrer, man blir snabbare hungrig..:( Hoppas du snart mår bættre vad som nu ska till!!!:) Førtvivla inte, du kommer nog på det!
Skriven av Marie
Skrevs november 2011
Googla inte før mycket. Det avråder min magochtarmspecialist mig starkt før. Han menar att mycket av det som står om magproblem på internet ær føråldrat och att det skapar mer førvirring och ångest åt folk. Jag har gått till homeopat och psykolog och det er inte førrens nu nr jag blev utredd ordentligt som jag fick svar som stæmde, mediciner och levnadstips som går att leva efter utan att man får totalt førstørd livskvalitet. Jag tror homeopati och psykologtimmar ær bra men man blir ruinerad om man har någon diagnos som kræver "riktiga" mediciner. Och de som jobbar med alternativa behandlingsmetoder ær dåliga på att se skillnad på nær de kan hjælpa och nær man faktiskt ær før sjuk och behøver "sjukvård".
Skriven av Marie
Skrevs november 2011
Specialisten sa føresten att IBS ær genetiskt, ærftligt. Så jag skulle inte få panik om mina barn får det och låta de gå i genom långa utredningar och frustration øver olika symtom som hænger med IBS som stelhet i leder mm.. Skulle inte førvåna mig om du också har det om din far har det. Jag ser nu i efterhand att min mamma haft många av de symtom med smærtor och ømhet i leder och bindvæv som jag nu har. Men att det går i olika faser, det ær inte alltid lika påtagligt och besværande. Føresten jag anvænder två olika typer antideprisiva i svag dos också som har hjlpt mig enormt. Det ena ær mot smærtorna i kroppen, Det heter Serotex och ges till personer med fibromyalgi. Det funkar jættebra på mig också.
Skriven av Marie
Skrevs november 2011
Hej Emma!
Jag fick min diagnos för snart ett år sedan, och jag blev också mycket sämre i början. Fick så ont i magen att jag knappt kunde stå upp, och undrade också vad det kunde bero på. Min läkare sa att man kan få så ont när "tarmluddet" växer ut, men att det går över med tiden. Det har det också gjort, det tog 3-4 månader och sen mådde jag bra! Håll ut!
Skriven av Gäst
Skrevs november 2011
Det är ju skönt att veta... Ja, så ont har jag också ibland. Klarade du ändå av att gå i skolan/jobba eller var du hemma?
Skriven av Emma
Skrevs november 2011
Har stora problem nu... Hade svårt att sova natten till söndag för att jag hade så ont i magen, det var då problemen började. Sedan har det bara blivit värre och värre. Kunde inte sova inatt, bara satt och grät för att jag hade så ont och det är knappt bättre idag. Missar skola, vet inte vad jag ska göra... :(
Skriven av Emma
Skrevs november 2011
Hej, hoppas att du mår bättre nu. Jag fick min diagnos för 7 år sedan men jag minns att jag var känslig för laktos i början trots att jag inte är laktosintolerant. Jag tror att tarmen kan ha svårt att bryta ner laktosen samtidigt som den läks. Du kanske kan prova laktosfritt, alternativt kontakta din läkare igen.
Skriven av Gäst
Skrevs november 2011
Jag äter laktosfritt, eller rättare sagt så dricker jag laktosfri mjölk och äter laktosfri youghurt, min dietist sa att det räckte. Åt du helt laktosfritt så långt det gick (det vill säga laktosfri grädde, smör och så vidare)?
Jag har fått Importal utskriven av min läkare förra veckan, men den hjälper inte alls. Mår nästan sämre nu.
Han sa även att jag skulle låta bli att äta produkter med spår av gluten/vete och vetestärkelse under tiden tarmen läker, så att det skulle påskynda läkningsprocessen. Jag tycker att detta är konstigt då jag trodde att man antingen tål vetestärkelse (och då är det ingen mening med att sluta med det, det hjälper inte) eller att man inte tål vetestärkelse (och då ska man inte börja äta det igen). Eller har jag fel?
Skriven av Emma
Skrevs november 2011
Vet inte om det stod tidigare i något svar, men det verkar blandas ihop vetestärkelse och veteprotein. Det är alltså vetestärkelse som kan finnas i glutenfri kost. Är man mycket känslig för gluten kan man ju testa naturligt glutenfria produkter. Enligt läkarna är halten glutenprotein i glutenfri mat så pass liten att man inte SKA känna av det. Men uppenbarligen gör vissa extra känsliga det. Och då kan ju nästa steg vara att äta sädesslagsfrit, från ex. Schär, Glutano etc. Blir det inte bättre då kan det ju vara något helt annat! Maxi & coop har ju bra sortiment på dessa märken. Finns ju nätbutiker också som matallergibutiken.se
Hoppas det löser sig!
Skriven av Kalle
Skrevs januari 2012
Hej igen!
Jag tittade in och ville kolla hur det har gått med dig men ser bara svar fram tom nov... :-( när du mådde dåligt. Men hur kan läkaren säga rakt ut i luften att det inte är vete som du reagerar på... De flesta läkare har en väldig okunskap vad det gäller gluten och veteallergi har väldigt få någon koll på. Man kan faktiskt ha både veteallergi samt glutenintolerans. Det blir lite pyssligare eftersom man får undvika allt med vete samt vetestärkelse. Du undrade om pasta? Ja, man köper majspasta eller rispasta. Bröd bakar man på naturligt glutenfria mjölsorter som majs, ris, bovete, teff, amaranth, hampa mm... funkar jättebra bara man har kommit över värsta tröskeln. Det svåraste med att vara både veteproteinallergiker och glutenintolerant är att folk inte fattar att man inte kan äta glutenfria saker eftersom 98 procent av alla glutenfria produkter är bakade på vetestärkelse... sucK! Lycka till och hoppas du hittar det du mår dåligt av!!
Skriven av Gäst
Skrevs januari 2012
Jag mår fortfarande bara sämre, har varit hemma en massa från skolan på grund av ont i magen. Läkarna har ingen aning, min ena läkare säger bara att det tar lång tid men det ska väl ändå inte bli sämre!?
Åt utan vetestärkelse i cirka en månad men sedan visade mitt blodprov att glutenhalten i blodet har sjunkit och min dietist säger att vetestärkelse i glutenfria produkter är helt glutenfri. Jag har även hört att veteallergiker kan tåla vetestärkelse? Jag blev i vilket fall som helst inte bättre när jag slutade äta det.
Nu är jag lite orolig över att det kanske är någon annan allergi också, till exempel mjölk. Hur kollar man detta? Om jag ska utesluta mjölk ur kosten, hur gör jag det när jag varken kan dricka produkter med havre eller soja? (då man inte ska dricka soja när man är allergisk mot mjölk
Skriven av Emma
Skrevs februari 2012
Apropå alternativ till mjölk kan man till exempel göra sin egen mandelmjölk (du hittar säkert recept om du googlar på det). Sparar man mandeln sen kan man baka på det. Det finns även rismjölk och man kan göra välling på maisena. Kokosmjölk kan användas i matlagning.
Skriven av Gäst
Skrevs februari 2012
Hej, min dotter 10 år har precis fått diagnosen glutenintolerans. Doktorn sa att hon ska äta laktosfria mjölkprodukter tills tarmen läkt eftersom tarmen inte kan bryta ner laktos innan dess. Sen verkar det som att hon inte kan äta glutenfria produkter där det ingår glutenfri vete ännu i alla fall.Hon mår också sämre för tillfället och hon gillar inte den nya maten. Doktorn sa att det är jätteviktigt att äta regelbundna måltider och att man kan få ont i magen av att hon äter för lite. "Den glutenfria kosten är också vitaminfattig och kräver ofta tillskott av B-vitaminer." läste jag på netdoktor.se
Skriven av Gäst
Skrevs mars 2012
Usch vad jobbigt. : ( Jag förstår att du är orolig.
Jag mådde också mycket dåligt de första månaderna med glutenfri kost. Först efter 10 månader kände jag en skillnad, men jag mår fortfarande dåligt fastän det gått nästan ett och ett halvt år. Jag uteslöt helt all spannmål och alla mjölkprodukter, det är bättre än att chansa på att det ska gå bra att äta dem. Tillskott av alla möjliga slag; alla vitaminer och mineraler. B12 är nog viktigt att du får i dig.
Jag har varit sjuk i 30 år och det tar så klart längre tid att återställa kroppen för en som är så gammal som jag ; ). Men jag har sett någon på forumet som var bara 18 år och det tog mycket lång tid innan hon blev helt bra.
Kanske detta kan vara till någon tröst?
Angående mjölken så finns många tips om man söker på vegankost eller köper en kokbok för veganer. Det är en vanesak. Själv använder jag mycket cocosmjölk, sesampasta och nötter.
Hoppas du blir bättre snart!
Skriven av Gäst
Skrevs mars 2012
Hej!
Ansluter till tråden. Jag fick diagnosen glutenintolerans efter blodprov och biobsi. Det tog flera månader innan jag mådde bättre, helt återställd är jag inte på ett halvår. Nyligen har jag förstått att jag även är allergisk mot vete, korn, råg och havre. Kolla upp det då det smyger sig in i glukossirap, kornmalt, maltextrakt, jästextrakt, näringsjäst, glutamat, modifierad stärkelse, dextrin, dextros -druvsocker, oxiderad stärkelse (E-1404-1451), kinesisk soja, kryddblandningar.
Skriven av Gäst
Skrevs juli 2012
Jag mår nu, mer än ett år efter jag slutade äta gluten (28 september 2011), fortfarande dåligt :(
Läkarna verkar typ ha gett upp och jag vet inte vad jag ska göra...
Skriven av Emma
Skrevs november 2012
Låter inge vidare! Ta genast kontakt med läkare igen, så här ska ingen behöva må! Kräv att bli vidare utredd!!!Du behöver hjälp!
Skriven av Therese
Skrevs november 2012
Hejsan!
Man kan ha glutenintolerans samt veteproteinallergi samtidigt, fast det är ovanligt. Dock inte uteslutet.
Dessutom kan det vara så att du behöver naturligt glutenfritt. Då undviker du renade produkter som innehåller vetestärkelse och kör med majsstärkelse, bovetemjöl, kikärtsmjöl, kokosmjöl, teffmjöl, jyttemjöl mm mm istället.
Det är bara i Skandinavien, England och Polen fabrikanterna tycker att vi som är glutenintoleranta ska äta gluten. I alla andra länder äter man naturligt glutenfritt!
Skriven av Gäst
Skrevs november 2012
Hej!
I ditt läge skulle jag ta kontakt med en duktig kinesiolog eller naturterapeut. De kan kolla på vad det är som inte ärok i din kropp. Du kan juu absolut inte låta det fortsätta så här...Läkarna gör ju inget mer skriver du. Så sätt igång och var din egen läkare och leta rätt på någon som kan hjälpa dig. Jag tror att läckande tarm definitivt är något som tyvärr har drabbat dig och då kommer saker och ting bara att bli värre tills du täpper till den igen. Då slutar allergener att komma ut i systemet på dig och orsaka kaos... :-(
Lycka till!
Skriven av Gäst
Skrevs november 2012
Mjölkproteinfritt har jag ätit i en månad, ingen skillnad.
Jag testade vetestärkelsefritt (och fritt från "spår av vete") i julas, men det var kanske för tidigt? Tarmen kanske inte hade hunnit läka så fort?
Jag hade gärna testat det igen, problemet är bara att jag går i skolan och äter lunch där, så jag kan inte få vetestärkelsefritt.
Skriven av Emma
Skrevs november 2012
Har det inte löst sig än för dig kan du ta dig en titt på det här och se om det känns relevant: http://en.wikipedia.org/wiki/Fructose_malabsorption
Läkare i Sverige testar, mig veterligen, inte för det.
Min personliga erfarenhet är att gluten i sig, ensamt, aldrig ger en förstoppning, får man det så är det i kombination med någon form kolhydratsöverskott.
Vore jag du skulle jag helt enkelt skära ner dieten till något väldigt grundläggande och trist, typ kött/fisk med ris och enkel grönsallad plus lite linfrön som fibertillskott (i synnerhet dra ned på läsk och godis/allt med onödigt hög sockerhalt eftersom att det i regel är omöjligt att få reda på exakt vad för sorts socker det är i) och sen arbeta mig upp därifrån, ta med en matlåda till skolan helt enkelt.
Skriven av Viktor
Skrevs december 2012
Hej Emma!
Har läst tråden och jag lider verkligen med dig. Hur mår du i dagsläget?
Du måste ju kunna kräva att få komma till ett utredningsteam; dem ser har större kunskap
om att se samband mellan olika symptom och sjukdomar.
Det låter som att du har något annat fel på din tarm, har dem inte gjort någon annan form av biopsi på din tarm? Chrons till exempel är ju också en autoimun sjukdom precis som Celiaki som angriper tarmen, detta ska dem kunna se på någon form av endoskopi.
Skriven av Jessica
Skrevs januari 2013
Hej Emma!
Har de kollat andra autoimmuna sjukdomar på dig? Sköldkörtel? B12-anemi? Glutenintolernas och, sköldkörtel, binjureinsuffiens, diabets typ 1, går ofta hand i hand, det är lättare att få en anan av dessa sjukdomar om man redan har en. Hur mår du förutom magen? Trött? Tappar hår? Torr hud? Om de inte redan det så se till att få kolla TPOAk (tyreoperoxidas-antikroppar), TGAk (tyreoglobulin-ak) och TRAk (TSH- receptor-antikroppar. Plus att jag tycker att man kanske borde göra en ordentlig allergiutredning, om det inte redan gjorts. Byt läkare om den ni har inte vill utreda mer.
Skriven av Karin
Skrevs februari 2013
Jag har celiaki och laktosintolerans och även b12 brist. Jag klarar inte av att äta glutenfri vetestärkelse för min avföring blir löst. Jag har även funderat om mina allergier utöver är orsakat av histaminintolerans. Vilket jag skall kolla upp framöver med. När jag får huvudvärk av choklad och ätit korv.
Skriven av Alexander
Skrevs april 2023
Skriv ett svar
Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.Forumets kategorier
- Allergier utomlands (940 st)
- Allergiska barn (1621 st)
- Anslagstavlan (1046 st)
- Åsikter och önskemål (181 st)
- Återkallelser (135 st)
- Bakning (229 st)
- Fisk och skaldjur (32 st)
- Gluten och vete (3038 st)
- Höns och Ägg (176 st)
- Kombination av allergier (383 st)
- Mjölk och laktos (1914 st)
- Nötter (119 st)
- Recept (303 st)
- Restaurang och Café (278 st)
- Soja (85 st)
- Tips & Råd (507 st)
- Växtproteiner (63 st)