Märkning av varor
Nu undrar jag om ingen annan än jag reagerar på att det på mjölkprodukter inte finns utmärkt hur mycket laktos de innehåller?!? Borde det inte vara en självklarhet?
Så nu vet jag inte om yoghurt innehåller mer eller mindre än fil etc och hur ska jag då kunna lära mig vart min gräns går?
Jessica
Skriven av Gäst
Skrevs april 2004
Yoghurt innehåller mindre laktos än fil. Ju fetare produkt desto mindre laktos, t ex är grädde bättre än mjölk. Hårdost kan laktosintoleranta äta. Se nedan info från dietistrådet. Du kanläsa mer på dietistrådets hemsida och livsmedelsverket och celiakiförbundets hemsida.
Lätt laktosreducerad kost
Mjölken utesluts som dryck, men används i viss mån i matlagning.Detta ger 5-10 g laktos per dag.
Måttligt laktosreducerad kost
Välj låglaktosprodukter till matlagning, men vanligt margarin. Detta ger 2-5 g laktos per dag.
Kraftigt laktosreducerad kost
Alla livsmedel som innehåller laktos utesluts. Hårdost kan och bör användas med tanke på kalciuminnehåll. Välj mjölkfritt margarin, mjölkfria bröd- och charkprodukter. Detta ger 0,5-1 g laktos per dag.
Skriven av Annette
Skrevs april 2004
Titta i droppmenyn under allergier här på allergimat och gå in på ´om mjölk´. Där hittar du information om generellt laktosinnehåll i olika produkter.
Skriven av Louise
Skrevs april 2004
Skriv ett svar
Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.Forumets kategorier
- Allergier utomlands (940 st)
- Allergiska barn (1621 st)
- Anslagstavlan (1046 st)
- Åsikter och önskemål (181 st)
- Återkallelser (135 st)
- Bakning (229 st)
- Fisk och skaldjur (32 st)
- Gluten och vete (3038 st)
- Höns och Ägg (176 st)
- Kombination av allergier (383 st)
- Mjölk och laktos (1914 st)
- Nötter (119 st)
- Recept (303 st)
- Restaurang och Café (278 st)
- Soja (85 st)
- Tips & Råd (507 st)
- Växtproteiner (63 st)