Mjöldamm?

Hej.
Är det någon som vet om mjöldamm, från vetemjöl påverkar en som är glutenintolerant?
Tacksam för svar.

// Eva.

Skriven av Eva
Skrevs december 2006


Hej. Om man är glutenintolerant kan man tex inte äta något som är bakat i en "mjölmiljö" tex bagerier. Mjöldammet kan hamna på det glutenfria och då är det ju inte glutenfritt längre.

Skriven av majis
Skrevs december 2006


Hej.
jag pratade med min sons dietist om detta... hon menade att det var så små mängder att det inte skulle påverka en som är glutenintolerant.
utan att det måste vara något större hanteringsfel, på min sons dagis...ex slarv vid matlagningen.

jag fattar ingenting...för om man går in på allergier? i spalten där uppe och klickar på hantering och tillverkning...står det som du säger...varför skriver de ut det annars.?!

jag fattar ingenting...men tar det säkra, före det osäkra, för min sons skull...

// eva

Skriven av Eva
Skrevs december 2006


Dietister kan ha fel, det vet jag av egen erfarenhet. Det jag har läst om glutenintolerans på såväl svenska som utländska hemsidor gör gällande att minsta lilla spår av gluten kan påverka den som är glutenintolerant.

Skriven av Berit
Skrevs december 2006


Mjöldammet påverkar om du är glutenintolerant. Åtminstånne gör det så på mig. Kan inte äta sånt som är naturligt glutenfritt och är bakat på tex ett bageri, det är mjöldamm i luften. Jag kan inte äta glutenfri pizza som är bakat på en pizzeria, det är mjöldamm i luften. Följdaktligen även mjöldamm i allt som legat exponerat i rummet. T.ex ingredienser på pizza m.m.

Så ska dom baka något på dagis så måste dom nog finna sig i att baka åt ditt barn en annan dag än när dom bakar det "vanliga".

Skriven av Nina
Skrevs december 2006


Norsk Celiakiförening har ett väldigt bra 'informationshäfte' på sin hemsida, www.ncf.no. Klicka på länken Informasjon till skole, SFO og barnehage. Det kan du skriva ut, helt eller delvis. Och kanske
kan du få dagispersonalen att bara laga/baka glutenfritt, för som det står i NCFs 'häfte': Alla som kan äta vanlig mat kan också äta glutenfri mat!

Skriven av Berit
Skrevs december 2006


hej på er alla som svarat...ETT STORT TACK...då är det som jag misstänkte då!

kan berätta att,
dagis bakade vid tillfällena både vanligt och glutenfritt, bara 1/2 meter ifrån varandra...hmmmm...
inte undra på att min son blivit dålig då...suck.

som sagt ETT STORT TACK TILL ER ALLA...OCH EN RIKTIGT GOD JUL...

//eva

Skriven av Eva
Skrevs december 2006


Helt vansinnigt!!! Hoppas verkligen att det inte inträffar igen!

GOD JUL!


Skriven av Berit
Skrevs december 2006


jag hoppas oxå att det inte händer igen...men man vet aldrig...för min son börjar skolan nästa år igen....1:a klass...
han går hemma med mig just nu...för jag vågar inte lämna honom på dagis/förskola...pga det som händer med mjöldammet osv...
vill ha ett friskt barn...=)

tack alla som har tagit sig tid osv...
hoppas ni hade en bra alla hjärtans dag som var här...=)

tack.

Skriven av Eva
Skrevs februari 2007


Är det verkligen intollerans ni pratar om?
äter man lite produkter gjorda på vetestärkelse under en dag så får man i sig motsvarande något gram vetemjöl. en intollerant som inte behöver äta naturligt glutenfritt har inga problem med lite damm eller en smula.

Skriven av Gäst
Skrevs februari 2007


Jag är glutenintolerant och jag har stora problem med mjöldamm och "små smulor". Jag kan inte äta något som är bakat på ett konditori eller på en pizzeria. Även om dom säger att det är glutenfritt. Det är mjöldamm i luften och det lägger sig precis överallt. Även på det glutenfria dom bakar.
Jag kan inte heller dela smörbytta med dom andra här hemma med risk för att det är smulor i paketet. Utan det är bara att köpa dubbla uppsättningar av sådant. Skulle jag mot förmodan få i mig en smula eller äta något som har bakats i ett konditori där dom bakar "vanligt" bröd så ligger jag spysjuk efter någon timma bara.
/Nina




Skriven av Nina
Skrevs februari 2007


hur är det med produkter baserade på vete som stärkelser, kan du äta det eller äter du bara naturligt glutefritt?
personen innan ditt inslag har ju rätt i att man får i sig ganska "mycket" gluten av dom "fria" produkterna om man äter dom så en smula borde inte spela någon roll.

Skriven av Gäst
Skrevs februari 2007


Efter att ha läst alla inläggen känner jag mig väldigt osäker. Min dotter har haft celiaki i snart fem år och vi har alltid haft separat smörbytta till henne på grund av det kan samlas mycket smulor från "vårt bröd", men däremot rådfrågade jag majas läkare om hur det egentligen låg till med det här med mjöldamm o dylikt och svaret jag fick var att det är helt okej att äta glutenfria produkter på konditorier o dylikt för det förekommer även en viss mängd gluten i de glutenfria produkterna, men då självklart under gränsvärdet. Hon har aldrig visat några symtom på att hon mått dåligt efter att ha ätit på konditorier och pizzerior. Jag har stort förtroende för läkaren som har arbetat med detta i över trettio år, men blir självklart lite oroad över det som jag läst här...

Skriven av Linda
Skrevs mars 2007


Jag undviker allt som är baserat på vete, korn och råg. Jag har provat och jag blir dålig. Och fortfarande så ja, jag har glutenintolerans inte veteallergi.
Man är olika känslig, en del kan få i sig den där lilla smulan utan att man blir dålig så det märks, en del blir dålig för minsta lilla. Och jag hör till dom som blir dålig för minsta lilla. Har bekanta som är glutenintoleranta och dom kan (lyckostarna) smaka på en bit bulla eller nått annat gott. Skulle jag göra det ligger jag sjuk.
Eller kan o kan... dom blir inte dålig med kräkningar och ont i magen. För kan kan man ju egentligen inte då man ska hålla en strikt glutenfri diet.

Så som sagt, en del klarar av mjöldammet och den där lilla smulan och en del gör det inte. Det är ju ändå bättre att ta "det säkra före det osäkra" istället för att chansa eller?

Kram!!

Skriven av Nina
Skrevs mars 2007


Hej alla!
Det är verkligen intressant att läsa om hur ni andra har det med detta fenomen!! Jag personligen är superkänslig mot smulor i tex smörbyttan eller om någon använder "fel" slev att röra om i min pasta men klarar glutenfri pizza och glutenfria konditorisaker utan att bli dålig.. Men jag kan inte räkna med att jag tål vare sig det ena eller det andra! Kan äta de flesta chokladerna från marabou men blev jättedålig av den med daim i! Skumt men så är det..
Ha det gott alla!
//Jessica

Skriven av Jessica
Skrevs mars 2007


Det är väl olika från olika personer? Alla reagerar inte lika eller lika kraftigt. Man får testa sig fram helt enkelt till vad man själv klarar av att äta och undvika det man blir dålig av.

Skriven av Jess
Skrevs april 2007


Hej igen.
IGÅR fick jag bekräftat att dagiset Jimmie gick på. Mat-tanten som jobbade där, inga namn nämda...=) Hon tror inte på någonting om att allergier av olika slag finns! Hon har sagt att hon lagat glutenfritt resp laktos till div barn på dagiset, men i själva verket blandade hon Allt!!! Hon har Nu blivit avstängd! Men vad hjälper det...många barn drabbades och fick problem med socialen, för att barnen inte var närvarade på dagis, som inte ens är skolplikt!!!Undrar om hon skulle tollererat om hon hade varit i samma situation?! Helt sjukt. Man kan bli f-bannad på mindre, spec när de skyller på föräldrarna, så i nuläget ska jag fundera på hur jag ska gå vidare med den här informationen...är hel f-bannad just nu, så jag får nog lugna mig ett tag...ler. Håller på med skolan igen Nu...se inlägg: Gluten och dagis/skolgång.
Det tar aldrig slut verkar det som...suckar.
Men solen skiner, så vi ska gå en lång runda Nu....mysigt med mamma-dag, tycker jimmie...ler. Alltid något.
Ha en bra dag, till er alla.

Skriven av Eva
Skrevs april 2008


Hejsan.
Jag tror att det är otroligt personligt. själv så är jag gluten och laktos och hjälper ofta min mor med att baka tunnbröd och då är det väldigt dammigt med mjöl överallt men jag har aldrig blivit sjuk av det. Jag ser mig själv som väldigt känslig, men det är kanske dags att tänka om.


Skriven av Annika
Skrevs oktober 2008


Jag fick min diagnos när jag var 23 och hade inga symptom innan, men det varierar mellan olika personer. Att baka bröd ½ meter bredvid varandra på dagis är inte acceptabelt. Själv har jag en hög toleransnivå, bland annat lyckades jag äta Kellog's Cornflakes i några år innan livsmedelsverket visade att de ligger ovanför gränsvärdet. Och det är eftersom bindemedlet innehåller veteprotein av någon mängd. Detta gäller för både fabriken i Tyskland och i Spanien. Efter det har jag bytt till ICA:s som låg innanför gränsvärdena. En person jag pratade med hade en mamma som inte kunde vara i köket om någon kokade pasta. Dock har jag sett forskningsstudier som visat på att glutenintoleranta kan hantera mer än gränsvärdet. Det handlade om en studie i Italien där celiakipersoner fick äta 2,5 gånger gränsvärdet per dag, och det gick alldeles utmärkt. Annars så finns de för de synnerligen intoleranta sk NärSär-livsmedel. Ett exempel på det är vetefri Sojasås. Vanlig soyasås innehåller vete, men proteinet förstörs i processen, vilket Livsmedelsverket visat i tester att det inte finns gluten.

För övrigt så är celiaki en autoimmun sjukdom (dvs varken en allergi eller en intolerans), fast de flesta vet säkert det här redan.

Att ha en mattant som blandar i allt är då direkt hälsovådligt. Jag känner igen beteendet. Det är en del ställen som fattar noll. Jag har dessutom varit ute och rest och noterat att det finns människor som inte fattar att ens kost är ens medicin. Vilket är tråkigt. För den som inte har varit i Finland så åk dit och gå på valfri restaurang. Där är upptäckten av celiaki högre så fler känner till det och tillgängligheten är högre.

Forskningsstudier har visat att c:a 1% i Europa och USA är intoleranta mot gluten, men läkarna i många länder har inte tagit till sig dessa forskningsrön, utan tror att mycket färre är har det. Dessutom är det över 10 år sedan de nya mätmetoderna kommit som visat på att man kan mäta halten gliadin i blodet och se om man har glutenintolerans, vilket är vägen jag fick min diagnos, då jag gick på en uppföljningsmätning fick jag lägre värden, men de var inte helt borta, vilket måste visat att även om jag under några år gått bort från helgluten mat hade mina värden sänkts även om jag hade ätit de där jävla Kelloggs Cornflakesen.

Skriven av Gäst
Skrevs oktober 2008


Skriv ett svar

Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.

Forumets kategorier