Ny på sidan
Jag är ny på denna sidan och hoppas kunna hitta mycket bra saker/recept mm. Jag har ställt samma fråga till webbsidans dietist men försöker även här.
Jag är en tjej på 34 år och har så länge jag kan minnas haft problem med magen. Magknip, gaser och plötsliga diareéattacker. Jag har alltid varit väldigt smal, även efter två graviditeter.
Sedan 20 år tillbaka har jag psoriasis och har även utvecklat psoriasis artrit (reumatisk sjukdom). För fyra år sedan fick jag även veta att jag lider av B12/folatbrist. (Jag låg på botten av värdena och läkaren var förskräckt)
Trots att jag legat i och krävt utredning så vet jag inte varför jag har denna brist.
Vanligaste orsakerna till denna brist är alkoholism, narkotika, veganism, ålderdom eller mag/tarmsjukdom. Jag dricker ytterst lite alkohol pga migrän, har aldrig tagit narkotika, är inte vegan och har aldrig varit. Ålderdom...näe. Så då återstår mag/tarmsjukdom. Men varför?
Vad beror den på?
Jag äter tabletter mot bristen men vill hellre ha injektioner eftersom att jag har såna problem med magen. En stund efter tablettintag springer jag ju på toa.
Jag får kalla handen hur jag än försöker formulera mig.
Sedan en tid tillbaka har jag verkligen mått uselt. Jag har läst allt jag kan komma över om gluten, den verkar ha ett samband både vad gäller psoriasis och magproblem..och kanske B12/folatbrist.
Jag har nu tagit bort alla glutenprodukter och inhandlat endast glutenfritt.
Efter två veckor med glutenfritt fungerar magen perfekt. Efter att i flera år kutat på toa mellan 3-8 ggr/dag behöver jag nu bara gå en ggr/dag och magsmärtorna är borta.
Jag har även gått upp några kg i vikt.
Jag vet att man inte ska laborera själv, men jag har känt mig totalt maktlös.
Om jag nu börjar med gluten igen...
Hur länge måste jag äta det inför en ev. provtagning?
Jag har förstått att det kan ta tid att "sabotera" magen igen.
Jag har en läkartid 29/6 och min sambo ska följa med och trycka på den här gången.
En ordentlig utredning måste ju göras om jag ska få vetskap.
Någon som kan berätta lite hur det fungerar med glutendiagnos?
Skriven av Helena
Skrevs maj 2005
Hej!!
Börja ät "vanlig" mat redan nu. Är ju bättre att dom kan hitta nått på proverna även om det innebär att du mår dåligt fram tills dess. Var själv tvungen att äta "vanlig" mat ända fram tills dess att dom gjorde gastroscopi på mig. Enbart för att det skulle visa nått på biopsin. Det tog ca 2 månader från det att jag fick provsvar på blodprov tills dess jag fick en tid för biopsin. Långa 2 månader var det, men i slutändan var det värt det. Tog bara 2 veckor sen med glutenfri kost så mådde jag så bra som jag aldrig tidigare mått.
Lycka till och stå på dig. Låt dom inte avfärda dig med att du är psykiskt sjuk som dom gjorde med mig först. Fick tjata till mig ett blodprov, fick tom betala det själv. Och läkaren sa att det lika inte skulle visa nått. Sen visade nått då blev det fart på dom.
Kram / Nina
Skriven av Nina
Skrevs maj 2005
hej min dotter på 6 år har konstant ont irriterad mm springer ofta på toa ibland diarre men oftast hårt. hon är testad för vete ska testa på måndag igen men vad ska man testa för?? vete eller hon ska även testas för mjölk tror jag. mvh åsa
Skriven av Gäst
Skrevs maj 2005
Jag är en tjej på 34 år och har så länge jag kan minnas haft problem med magen. Magknip, gaser och plötsliga diareéattacker. Jag har alltid varit väldigt smal, även efter två graviditeter.
Sedan 20 år tillbaka har jag psoriasis och har även utvecklat psoriasis artrit (reumatisk sjukdom). För fyra år sedan fick jag även veta att jag lider av B12/folatbrist. (Jag låg på botten av värdena och läkaren var förskräckt)
Trots att jag legat i och krävt utredning så vet jag inte varför jag har denna brist.
Vanligaste orsakerna till denna brist är alkoholism, narkotika, veganism, ålderdom eller mag/tarmsjukdom. Jag dricker ytterst lite alkohol pga migrän, har aldrig tagit narkotika, är inte vegan och har aldrig varit. Ålderdom...näe. Så då återstår mag/tarmsjukdom. Men varför?
Vad beror den på?
Jag äter tabletter mot bristen men vill hellre ha injektioner eftersom att jag har såna problem med magen. En stund efter tablettintag springer jag ju på toa.
Jag får kalla handen hur jag än försöker formulera mig.
Sedan en tid tillbaka har jag verkligen mått uselt. Jag har läst allt jag kan komma över om gluten, den verkar ha ett samband både vad gäller psoriasis och magproblem..och kanske B12/folatbrist.
Jag har nu tagit bort alla glutenprodukter och inhandlat endast glutenfritt.
Efter två veckor med glutenfritt fungerar magen perfekt. Efter att i flera år kutat på toa mellan 3-8 ggr/dag behöver jag nu bara gå en ggr/dag och magsmärtorna är borta.
Jag har även gått upp några kg i vikt.
Jag vet att man inte ska laborera själv, men jag har känt mig totalt maktlös.
Om jag nu börjar med gluten igen...
Hur länge måste jag äta det inför en ev. provtagning?
Jag har förstått att det kan ta tid att "sabotera" magen igen.
Jag har en läkartid 29/6 och min sambo ska följa med och trycka på den här gången.
En ordentlig utredning måste ju göras om jag ska få vetskap.
Någon som kan berätta lite hur det fungerar med glutendiagnos?
Skriven av Helena
Skrevs maj 2005
Hej!!
Börja ät "vanlig" mat redan nu. Är ju bättre att dom kan hitta nått på proverna även om det innebär att du mår dåligt fram tills dess. Var själv tvungen att äta "vanlig" mat ända fram tills dess att dom gjorde gastroscopi på mig. Enbart för att det skulle visa nått på biopsin. Det tog ca 2 månader från det att jag fick provsvar på blodprov tills dess jag fick en tid för biopsin. Långa 2 månader var det, men i slutändan var det värt det. Tog bara 2 veckor sen med glutenfri kost så mådde jag så bra som jag aldrig tidigare mått.
Lycka till och stå på dig. Låt dom inte avfärda dig med att du är psykiskt sjuk som dom gjorde med mig först. Fick tjata till mig ett blodprov, fick tom betala det själv. Och läkaren sa att det lika inte skulle visa nått. Sen visade nått då blev det fart på dom.
Kram / Nina
Skriven av Nina
Skrevs maj 2005
hej min dotter på 6 år har konstant ont irriterad mm springer ofta på toa ibland diarre men oftast hårt. hon är testad för vete ska testa på måndag igen men vad ska man testa för?? vete eller hon ska även testas för mjölk tror jag. mvh åsa
Skriven av Gäst
Skrevs maj 2005
Skriv ett svar
Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.Forumets kategorier
- Allergier utomlands (940 st)
- Allergiska barn (1621 st)
- Anslagstavlan (1046 st)
- Åsikter och önskemål (181 st)
- Återkallelser (135 st)
- Bakning (229 st)
- Fisk och skaldjur (32 st)
- Gluten och vete (3038 st)
- Höns och Ägg (176 st)
- Kombination av allergier (383 st)
- Mjölk och laktos (1914 st)
- Nötter (119 st)
- Recept (303 st)
- Restaurang och Café (278 st)
- Soja (85 st)
- Tips & Råd (507 st)
- Växtproteiner (63 st)