Oro..
Hejsan,
Jag har en son på 1 år som är allergisk mot mjölkprotein, ägg och vete. Detta konstaderades vid ca 5-6 mån ålder efter en anafylaktiskt reaktion efter mjölkersättning.
På senare tid tycker jag att han har börjat få nässelutslag lite ofta, och han har inte börjat med någon ny kost. Blir orolig att han utvecklat fler allergier. Har upptäckt att han är överkänslig/allergisk mot färsk tomat som direkt gav utslag.
Är orolig inför dagisstart i höst samt resten av hans liv..typ. Tycker så synd om honom , o alla andra allergiska barn. Vad säger ni andra föräldrar, hur klarar man av det och hur får man barnen att trots sina allergier ändå känna sig som " alla andra"?
Tycker detta verkar vara en bra sida och skönt att bolla lite med personer i samma situation som man själv.
Skriven av Gäst
Skrevs juli 2010
Hej. Har en pojke som fyller 6 år till hösten. Han diagnosticerades med svår mjölkproteinallergi redan vid 4 månaders ålder och även jordnötsallergi. Vi har bott utomlands hela hans uppväxt och kom tillbaka till sverige förra hösten. Detta läsåret har han gått på dagis här i sverige och det har gått jättebra. När han skulle börja på dagis så träffade jag personalen ett flertal tillfällen innan det var dags. Jag informerade dem om hur allvarlig hans allergi är och beskrev för dem vad som kunde hända, påpekade också vilken liten mängd det behövdes för att utlösa svåra reaktioner. Tipsade om fallgropar och vad de borde tänka på ex, alltid en vuxen sidan om honom för att hålla koll så inte fel mat hamnade på hans tallrik. Hela dagiset bytte till mjölkfritt smör för att eliminera en riskfaktor. Vår pojke tvättade händer och mun först av alla efter måltider så kranen inte skulle vara kladdig av sås etc. Skulle förmodligen kunna skriva en hel uppsats i ämnet=) och vill du veta mer får du gärna fråga.
Viktigt att tänka på är att eventuella akutmediciner alltid finns till hands och att personalen vet när och hur de ska använda den. Att personalen har respekt för allergin, att de hellre ringer en gång för mycket och kollar om det är ok att ge en sak. Bra att tänka på är att tidigt göra barnet medvetet om sin allergi. Vi har tidigt varit tydliga med vår pojke att vissa saker kan han inte äta helt enkelt. Och visst svider det i mamma hjärtat många gånger, men han reagerar sällan utan för honom är det bara så det alltid varit. Nu när han börjar bli större så är det bra att han själv har medvetenheten att det finns saker som gör honom svårt sjuk, han vill ju tex leka hemma hos sina kamrater och då har man ju inte den kontrollen som man hade när de var mindre.
Jag förstår din oro, det är jobbigt att alltid vara på sin vakt så inte fel saker slinker in i munnen. Vissa perioder känns det tungt och ibland så går det lite lättare. Men här i Sverige finns det ju så många fina ersättningsprdukter som gör livet lättare för allergiker och folk i allmänhet verkar ha ganska god kännedom om allergier. Äter vi ute brukar jag alltid be att få läsa innehållsförteckningen själv och sedan går vi noga igenom hur det ska tillagas så inga misstag händer.
Som sagt vill du veta mer så bara fråga på=)
Mvh Marie
Skriven av Marie
Skrevs juli 2010
hej!
Min bror har länge haft svåra allergier. Han är född 1981, och på den tiden fanns det inte så många specialprodukter, tvärtom var korv och liknande ofta utdrygat med ärtprotein och annat. Han var allergisk mot mjölkprotein, ägg, fisk, i så hög grad att vi inte kunde knäcka ägg hemma, för då blev han dålig av "ångorna", en droppe mjölk var livshotande. Efterhand utvecklade han andra allergier, tex mot soja. (nötter, pollen, pälsdjur, citrus, tomater med mera också)MEN på senare år, har hans allergier blivit mycket bättre, både färre och inte alls så livshotande. Han har alltid haft med sig mat när han inte skulle äta hemma, även till skolan. Nuförtiden är nog förståelsen bättre, men människor som är ovana gör misstag, rör om med fel sked etc, så man bör nog vara försiktig om allergin är svår. men, ingenting är statiskt, det kan förändras även i vuxen ålder! Lycka till!
Skriven av Gäst
Skrevs juli 2010
Jag har en son på 1 år som är allergisk mot mjölkprotein, ägg och vete. Detta konstaderades vid ca 5-6 mån ålder efter en anafylaktiskt reaktion efter mjölkersättning.
På senare tid tycker jag att han har börjat få nässelutslag lite ofta, och han har inte börjat med någon ny kost. Blir orolig att han utvecklat fler allergier. Har upptäckt att han är överkänslig/allergisk mot färsk tomat som direkt gav utslag.
Är orolig inför dagisstart i höst samt resten av hans liv..typ. Tycker så synd om honom , o alla andra allergiska barn. Vad säger ni andra föräldrar, hur klarar man av det och hur får man barnen att trots sina allergier ändå känna sig som " alla andra"?
Tycker detta verkar vara en bra sida och skönt att bolla lite med personer i samma situation som man själv.
Skriven av Gäst
Skrevs juli 2010
Hej. Har en pojke som fyller 6 år till hösten. Han diagnosticerades med svår mjölkproteinallergi redan vid 4 månaders ålder och även jordnötsallergi. Vi har bott utomlands hela hans uppväxt och kom tillbaka till sverige förra hösten. Detta läsåret har han gått på dagis här i sverige och det har gått jättebra. När han skulle börja på dagis så träffade jag personalen ett flertal tillfällen innan det var dags. Jag informerade dem om hur allvarlig hans allergi är och beskrev för dem vad som kunde hända, påpekade också vilken liten mängd det behövdes för att utlösa svåra reaktioner. Tipsade om fallgropar och vad de borde tänka på ex, alltid en vuxen sidan om honom för att hålla koll så inte fel mat hamnade på hans tallrik. Hela dagiset bytte till mjölkfritt smör för att eliminera en riskfaktor. Vår pojke tvättade händer och mun först av alla efter måltider så kranen inte skulle vara kladdig av sås etc. Skulle förmodligen kunna skriva en hel uppsats i ämnet=) och vill du veta mer får du gärna fråga.
Viktigt att tänka på är att eventuella akutmediciner alltid finns till hands och att personalen vet när och hur de ska använda den. Att personalen har respekt för allergin, att de hellre ringer en gång för mycket och kollar om det är ok att ge en sak. Bra att tänka på är att tidigt göra barnet medvetet om sin allergi. Vi har tidigt varit tydliga med vår pojke att vissa saker kan han inte äta helt enkelt. Och visst svider det i mamma hjärtat många gånger, men han reagerar sällan utan för honom är det bara så det alltid varit. Nu när han börjar bli större så är det bra att han själv har medvetenheten att det finns saker som gör honom svårt sjuk, han vill ju tex leka hemma hos sina kamrater och då har man ju inte den kontrollen som man hade när de var mindre.
Jag förstår din oro, det är jobbigt att alltid vara på sin vakt så inte fel saker slinker in i munnen. Vissa perioder känns det tungt och ibland så går det lite lättare. Men här i Sverige finns det ju så många fina ersättningsprdukter som gör livet lättare för allergiker och folk i allmänhet verkar ha ganska god kännedom om allergier. Äter vi ute brukar jag alltid be att få läsa innehållsförteckningen själv och sedan går vi noga igenom hur det ska tillagas så inga misstag händer.
Som sagt vill du veta mer så bara fråga på=)
Mvh Marie
Skriven av Marie
Skrevs juli 2010
hej!
Min bror har länge haft svåra allergier. Han är född 1981, och på den tiden fanns det inte så många specialprodukter, tvärtom var korv och liknande ofta utdrygat med ärtprotein och annat. Han var allergisk mot mjölkprotein, ägg, fisk, i så hög grad att vi inte kunde knäcka ägg hemma, för då blev han dålig av "ångorna", en droppe mjölk var livshotande. Efterhand utvecklade han andra allergier, tex mot soja. (nötter, pollen, pälsdjur, citrus, tomater med mera också)MEN på senare år, har hans allergier blivit mycket bättre, både färre och inte alls så livshotande. Han har alltid haft med sig mat när han inte skulle äta hemma, även till skolan. Nuförtiden är nog förståelsen bättre, men människor som är ovana gör misstag, rör om med fel sked etc, så man bör nog vara försiktig om allergin är svår. men, ingenting är statiskt, det kan förändras även i vuxen ålder! Lycka till!
Skriven av Gäst
Skrevs juli 2010
Skriv ett svar
Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.Forumets kategorier
- Allergier utomlands (940 st)
- Allergiska barn (1621 st)
- Anslagstavlan (1046 st)
- Åsikter och önskemål (181 st)
- Återkallelser (135 st)
- Bakning (229 st)
- Fisk och skaldjur (32 st)
- Gluten och vete (3038 st)
- Höns och Ägg (176 st)
- Kombination av allergier (383 st)
- Mjölk och laktos (1914 st)
- Nötter (119 st)
- Recept (303 st)
- Restaurang och Café (278 st)
- Soja (85 st)
- Tips & Råd (507 st)
- Växtproteiner (63 st)