Påskmuster okej även för glutenintoleranta
Livsmedelsverket har undersökt glutenhalter i 8 julmuster, 48 öl och 2 svagdrickor. I sex julmuster fanns inget gluten och i de övriga två var halten lägre än gränsvärdet för ”glutenfritt”, 20 milligram per liter. Halten av gluten i öl varierade, delvis beroende på vilka sorters spannmål som används. En fjärdedel av de undersökta ölen hade halter runt eller under gränsvärdet.
http://www.allergimat.com/page.asp?id=507&namn=Gluten-i-Julmust?
Skriven av Joakim
Skrevs mars 2013
Jättebra att sånna här tester görs, men för mig som inte är glutenintolerant utan veteallergiker så vet jag fortfarande inte ifall jag vågar dricka dem eller inte.
Skriven av Gäst
Skrevs januari 2014
De är ju inte så givande för alla glutenintoleranta heller pga testmetoden. De använder sig av en test i vätskor som bara detekterar hela glutenproteiner och det finns ju inte så många pga att det är en vätska, dvs mycket bearbetat redan. Men det finns en hel del glutenproteiner kvar i vätskan. De som är känsliga har kroppar som bygger pussel med bitarna som finns och identifierar sen hela glutenproteiner som farliga och larmar kroppen. Sunt beteende egentligen men svårt att leva efter eftersom SLV inte tycker att man kan reagera så... ( Och vem var det som sa att inte våra kroppar är intelligenta?)
Som veteallergiker får man lära sig att utesluta allt som har att göra med glukos, glukossirap, dextros, druvsocker samt maltodextrin som är gjort av vete.
Besvärligt? Ja, verkligen... jag vet! :-/
Skriven av Gäst
Skrevs januari 2014
läs mer på http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Paskmuster-okej-aven-for-glutenintoleranta/
Skriven av Louise
Skrevs mars 2013
http://www.allergimat.com/page.asp?id=507&namn=Gluten-i-Julmust?
Skriven av Joakim
Skrevs mars 2013
Jättebra att sånna här tester görs, men för mig som inte är glutenintolerant utan veteallergiker så vet jag fortfarande inte ifall jag vågar dricka dem eller inte.
Skriven av Gäst
Skrevs januari 2014
De är ju inte så givande för alla glutenintoleranta heller pga testmetoden. De använder sig av en test i vätskor som bara detekterar hela glutenproteiner och det finns ju inte så många pga att det är en vätska, dvs mycket bearbetat redan. Men det finns en hel del glutenproteiner kvar i vätskan. De som är känsliga har kroppar som bygger pussel med bitarna som finns och identifierar sen hela glutenproteiner som farliga och larmar kroppen. Sunt beteende egentligen men svårt att leva efter eftersom SLV inte tycker att man kan reagera så... ( Och vem var det som sa att inte våra kroppar är intelligenta?)
Som veteallergiker får man lära sig att utesluta allt som har att göra med glukos, glukossirap, dextros, druvsocker samt maltodextrin som är gjort av vete.
Besvärligt? Ja, verkligen... jag vet! :-/
Skriven av Gäst
Skrevs januari 2014
Skriv ett svar
Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.Forumets kategorier
- Allergier utomlands (940 st)
- Allergiska barn (1621 st)
- Anslagstavlan (1046 st)
- Åsikter och önskemål (181 st)
- Återkallelser (135 st)
- Bakning (229 st)
- Fisk och skaldjur (32 st)
- Gluten och vete (3038 st)
- Höns och Ägg (176 st)
- Kombination av allergier (383 st)
- Mjölk och laktos (1914 st)
- Nötter (119 st)
- Recept (303 st)
- Restaurang och Café (278 st)
- Soja (85 st)
- Tips & Råd (507 st)
- Växtproteiner (63 st)