Potatisallergi
Har precis hittat till den här sidan och tänkte höra om det är fler som har barn som är allergiska mot potatis?
Min son Vilgot som är 16 månader är allergisk mot potatis, ägg & nötter.
Vilgot har kunnat äta korv, men sist då han åt det så fick han en allergiska reaktion och blev alleles rödflammig i hela ansiktet och jag läste då att korv inehöll potatis!! Kände mig såklart jättedum för att jag inte kollat upp det tidigare....
Första frågan är om det finns fler livsmedel som innehåller potatis som man kanske inte tänker på?
Min andra fråga är...
Vad mer ämn ris, pasta och couscous kan man äta till maten, jag har helt idetorka, så det blir mycket ris och pasta här hemma. =D
Hoppas på svar.
Ha det gott!
Skriven av Johanna
Skrevs juli 2004
Hej Johanna!
Min man och jag har valt att inte äta potatis. Den mat man oftast riskerar att råka på dold potatis i är så kallade "blandprodukter" och färdig mat. Så som korv, leverpastej, kryddor, kaviar, m.m. Det gäller att läsa innehållsförteckningen på varje produkt i början. Men det borde du vara van vid eftersom sin son har fler allergier. Potatis kan både finnas som stärkelse och som potatismjöl/flingor.
Till maten brukar vi äta, som du nämner, bland annat pasta och ris. Men vi äter även mycket rätter med bönor (Kan man äta bönor som nötallergiker?), linser, kokta/stekta/grillade grönsaker. Sen finns det bulgur, polenta, korngryn att ha till maten. Främst gäller nog att lära sig att tänka lite bredare och våga kombinera. Man kan variera riset som pilaff eller risotto och blanda i var som finns hemma – grönsaker, bönor, kryddor m.m. Både pasta, grönsaker och ris kan man göra gratänger och lådor av. Det är så klart svårare utan ägg men exprimentera med till exempel olika mängd vätska, ost, mjöl. Pasta och grönsaker kan man även stuva. Och så kan man göra pajer på allt möjligt...
Vill du ha goda bönrecept så gå in på www.zeta.nu eller så har både www.coop.se och www.arla.se många bra recept på "vanlig" mat att inspireras av.
/Åsa :o)
Skriven av Åsa
Skrevs juli 2004
Hej Åsa och tack för svaret! Vilka bra tips jag fick, tack så jättemycket för dem!!
Ha det gott! =D
Skriven av Johanna
Skrevs juli 2004
Nuddlar kan man ju även äta. finns ju risnuddlar eller glasnudlar sem dem kallas- är rätt så gott om man har det tillexempel till wok.
Skriven av Senita
Skrevs mars 2005
men det ken ju vera stärkelsen
Skriven av Gäst
Skrevs augusti 2005
Ja, har också en potatisallergisk son. Han är dock dessutom allergisk mot mjölk, ägg, vete, havre, råg, korn, frukter, bär, många grönsaker och även andra rotfrukter samt tapioka. Som du redan fått tips om så finns det väldigt mycket bra produkter, även för allergiker nuförtiden. tyvärr finns potatis undagömt i mycket, passa dig för många pastasorter. Själv brukar jag göra polenta som jag efter kokning formar till bollar och ungssteker, ser då ut som potatis =)
Skriven av Sara
Skrevs maj 2011
Hej!
Fick alldeles just besked att min son även han har allergi mot potatis. Dessutom mjölk, ägg, vete, råg, fisk, havre.
Jag har uppmärksammat att potatisstärkelse ofta finns i blåbärssoppor, krämer och liknande.
Vet ni om testet görs med rå potatis eller kokt? Och vet ni om man är allergisk emot hela potatisen, eller är det möjligt att tåla stärkelsen?
Vet att vissa med veteallergi ändå tål stärkelsen...(dock inte vår son.)
Många frågor, hoppas vi kan bli lite klokare tillsammans.
//Sara
Skriven av Sara
Skrevs mars 2012
Helt bovete som kokas funkar istället för bulgur. Dessutom kan man koka hirs och variera med om man inte tål potatis. Lycka till!
Skriven av Gäst
Skrevs mars 2012
Har ni provat hirs, ett mycket gott alternativ till ris/pasta/potatis etc. Finns även flingor att koka till gröt. Saltå kvarns produkter kan rekommenderas, eller Zwicky, men de är svårare att hitta./Susanne
Skriven av Susanne
Skrevs december 2012
Varför inte quinoa också? Perfekt istället för bulgur i sallader :-)
Skriven av Gäst
Skrevs december 2012
En vän nämnde att
Quinoa är en potatisväxt,
så det kanske inte går då?
Skriven av K
Skrevs september 2017
Min son var rejält allergisk mot potatis, ägg och nötter.
Vi upptäckte potatisallergin när han var ca: 1,5. De andra allergierna lite senare.
Men efter ca: 4år växte potatisallergin bort helt och han kan nu äta potatis helt utan reaktion.
Dock är allergin mot nötter och ägg fortfarande kvar oförändrade.
Så potatisallergin behöver inte vara för livet.
Skriven av Christian
Skrevs april 2022
Måste bara tipsa om alla goda pastasorter som är gjorda på linser, ärtor och bönor (finns hos KoRo) Då får man varierad kost fast det är pasta.
Skriven av Anna
Skrevs april 2022
Quinoa är inte en potatisväxt
amarantväxter
quinoa · texasmålla · canihua
blodamarant · celosior · rävsvans · toppamarant
Skriven av Louise
Skrevs april 2022
Fick inte reda på vad jag frågade om.
Skall göra en pajdeg som innehåller 150 g potatis och fyllningen består av potatis: En Janssonpaj. Står dock inte om fyllningens potatis skall vara stora, små ej heller vikt.
Vad kan jag istället använda och, hur beräknar jag i det fall, om jag då använder polenta, 3 potatisar visa polentagröten?
Behöver svar precis nu!
God Jul och ett Gott Nytt År, 2024.
Skriven av Marie-Louice
Skrevs den 24 december 2023
Skriv ett svar
Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.Forumets kategorier
- Allergier utomlands (940 st)
- Allergiska barn (1621 st)
- Anslagstavlan (1046 st)
- Åsikter och önskemål (181 st)
- Återkallelser (135 st)
- Bakning (229 st)
- Fisk och skaldjur (32 st)
- Gluten och vete (3038 st)
- Höns och Ägg (176 st)
- Kombination av allergier (383 st)
- Mjölk och laktos (1914 st)
- Nötter (119 st)
- Recept (303 st)
- Restaurang och Café (278 st)
- Soja (85 st)
- Tips & Råd (507 st)
- Växtproteiner (63 st)