Profylac som välling
Har en 6 mån kille som är mjölkallergisk. Har testat Nutramigen som han bara tvärvägrade. Håller på att vänja han av bröstet. (inte populärt) Nu undrar jag om Profylac kan användas som välling, allså lite tjockare tilllägg till natten så han sover bra. Andra tips och råd ang matlagning tas gärna emot!//Sandra
Skriven av Alessandra
Skrevs oktober 2005
Hej!
Min pojke tyckte mycket bättre om Nutran när vi gjorde välling på havremust. Dubbel sats är: 3dl vatten, 3 msk havremust, kokas upp en liten stund. Sedan häller jag i 2 dl Havredryck, låter svalna till dricktemp och har i 12 mått Nutra. När jag började hade jag i lite socker och bara ett mått Nutra, sedan ökade jag Nutran gradvis, för att sedan minska sockret. Det var stor skillnad jämfört när vi provade bara Nutra, vatten och maizena.
Glömde säga att den enda havremust jag hittat som är mjölkfri är Änglamarks havremust, den hittar du på coop.
Skriven av Gäst
Skrevs oktober 2005
här finns en bra sida ang just profylac
Hejsan
Min son har sedan 6 månaders ålder druckit Profylac som välling.Jag har blandat med Solhavre(så allt kalcium kommer med)två skopor grötpulver(Sinlanc eller Ekogod och 5 skopor Profylac.Kollade med dietisten och den blandningen var ok.
Skriven av Lindha-Marie
Skrevs oktober 2005
Vad är det för skillnad på Nutramigen och Profylac, det enda jag hittade var att det ena var från hydraliserat vassleprotein, och det andra från hyraliserat kasinprotein. Vad är det för skillnad i praktiken?
Skriven av Gäst
Skrevs oktober 2005
En förälder jag pratade med hade svår mjölkallergi på sin dotter, hon kunde inte äta profylac för det finns tydligen oerhört små spår av laktos i den, så hon gav lilltjejen nutramigen istället.
Skriven av Sanna
Skrevs februari 2006
Ingen av modersmjölksersättningarna Nutramigen eller Profylac innehåller laktos eller spår därav.
Ersättningarna tillverkas av antingen vassle eller kasein som beskrevs i tidigare svar. Hydrolyseringen innebär att man delar sönder vasslen eller kaseinet i små proteinstycken och då reagerar inte kroppen allergiskt på dessa.
Vassle och kasien finns båda två i vanlig komjölk, men eftersönderdelningen känner kroppen inte igen dessa som komjölk och allergisk reaktion uteblir.
Eftersom vassle och kasein är lite olika och sönderdelningen av proteinen ser lite olika ut i Nutramigen/Profylac så finns det ett fåtal komjölksproteinallegiska barn som kan regagera på Profylac men inte Nutramigen och tvärt om. Och då är det ju bra att det finns två alternativ att välja på!
Näringsmässingt är det ingen skillnad mellan ersättningarna.
Skriven av Stefan
Skrevs mars 2006
Kan han även vara allergisk mot soja, skall du inte använda Profylac då stärkelsen är en sojasläkting. Håll ut och låt han äta Nutramigen, du kommer att tjäna på det i längden. Testa och ge honom flaskan när han halvsover. Bröstmjölken är så mycket sötare än Nutramigenen(som smakar vidrigt), men han vänjer sig snabbt. Skulle du behöva kan du fasa in Nutramigenen med lite socker i, i början.
Skriven av Susanne
Skrevs maj 2006
Tapiokastärkelse utvinns ur roten på den tropiska örten Maniok (=Tapioka, Yuca, Cassava). Och är mera en rotfrukt. Vad jag har förstått har den inget släktskap med soja. Profylac rekommenderas ju just för mjölk OCH soja allergiker!!
Skriven av Marie
Skrevs maj 2006
För att få vällingen tjockare så kan man koka en redning av ris eller majsmjöl (eller havremust), 2 tsk per 2,5 dl vatten. Koka stor sats, låt svalna och häll färdigt i vällingflaskor som du förvarar i kylskåpet. Håller sig några dagar. Sen är det bara att mikra till ättemp och tillsätta Profylacpulver.
Enklast är det förstås att tillsätta Ekogo-grötpulver eller Sinlac-grötpulver i Profylacblandningen istället, så slipper man kletiga redningar. MEN det förutsätter ju att man tål vetemjöl(ekogo) respektive fruktkärnmjöl(sinlac).
Skriven av Marie
Skrevs maj 2006
Skriven av Alessandra
Skrevs oktober 2005
Hej!
Min pojke tyckte mycket bättre om Nutran när vi gjorde välling på havremust. Dubbel sats är: 3dl vatten, 3 msk havremust, kokas upp en liten stund. Sedan häller jag i 2 dl Havredryck, låter svalna till dricktemp och har i 12 mått Nutra. När jag började hade jag i lite socker och bara ett mått Nutra, sedan ökade jag Nutran gradvis, för att sedan minska sockret. Det var stor skillnad jämfört när vi provade bara Nutra, vatten och maizena.
Lycka till!
Skriven av Gäst
Skrevs oktober 2005
Glömde säga att den enda havremust jag hittat som är mjölkfri är Änglamarks havremust, den hittar du på coop.
Skriven av Gäst
Skrevs oktober 2005
här finns en bra sida ang just profylac
http://www.alk.se/broschyr/recept.html
Skriven av Viktoria
Skrevs oktober 2005
Hejsan
Min son har sedan 6 månaders ålder druckit Profylac som välling.Jag har blandat med Solhavre(så allt kalcium kommer med)två skopor grötpulver(Sinlanc eller Ekogod och 5 skopor Profylac.Kollade med dietisten och den blandningen var ok.
Skriven av Lindha-Marie
Skrevs oktober 2005
Vad är det för skillnad på Nutramigen och Profylac, det enda jag hittade var att det ena var från hydraliserat vassleprotein, och det andra från hyraliserat kasinprotein. Vad är det för skillnad i praktiken?
Skriven av Gäst
Skrevs oktober 2005
En förälder jag pratade med hade svår mjölkallergi på sin dotter, hon kunde inte äta profylac för det finns tydligen oerhört små spår av laktos i den, så hon gav lilltjejen nutramigen istället.
Skriven av Sanna
Skrevs februari 2006
Ingen av modersmjölksersättningarna Nutramigen eller Profylac innehåller laktos eller spår därav.
Ersättningarna tillverkas av antingen vassle eller kasein som beskrevs i tidigare svar. Hydrolyseringen innebär att man delar sönder vasslen eller kaseinet i små proteinstycken och då reagerar inte kroppen allergiskt på dessa.
Vassle och kasien finns båda två i vanlig komjölk, men eftersönderdelningen känner kroppen inte igen dessa som komjölk och allergisk reaktion uteblir.
Eftersom vassle och kasein är lite olika och sönderdelningen av proteinen ser lite olika ut i Nutramigen/Profylac så finns det ett fåtal komjölksproteinallegiska barn som kan regagera på Profylac men inte Nutramigen och tvärt om. Och då är det ju bra att det finns två alternativ att välja på!
Näringsmässingt är det ingen skillnad mellan ersättningarna.
Skriven av Stefan
Skrevs mars 2006
Kan han även vara allergisk mot soja, skall du inte använda Profylac då stärkelsen är en sojasläkting. Håll ut och låt han äta Nutramigen, du kommer att tjäna på det i längden. Testa och ge honom flaskan när han halvsover. Bröstmjölken är så mycket sötare än Nutramigenen(som smakar vidrigt), men han vänjer sig snabbt. Skulle du behöva kan du fasa in Nutramigenen med lite socker i, i början.
Skriven av Susanne
Skrevs maj 2006
Tapiokastärkelse utvinns ur roten på den tropiska örten Maniok (=Tapioka, Yuca, Cassava). Och är mera en rotfrukt. Vad jag har förstått har den inget släktskap med soja. Profylac rekommenderas ju just för mjölk OCH soja allergiker!!
Skriven av Marie
Skrevs maj 2006
För att få vällingen tjockare så kan man koka en redning av ris eller majsmjöl (eller havremust), 2 tsk per 2,5 dl vatten. Koka stor sats, låt svalna och häll färdigt i vällingflaskor som du förvarar i kylskåpet. Håller sig några dagar. Sen är det bara att mikra till ättemp och tillsätta Profylacpulver.
Enklast är det förstås att tillsätta Ekogo-grötpulver eller Sinlac-grötpulver i Profylacblandningen istället, så slipper man kletiga redningar. MEN det förutsätter ju att man tål vetemjöl(ekogo) respektive fruktkärnmjöl(sinlac).
Skriven av Marie
Skrevs maj 2006
Skriv ett svar
Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.Forumets kategorier
- Allergier utomlands (940 st)
- Allergiska barn (1621 st)
- Anslagstavlan (1046 st)
- Åsikter och önskemål (181 st)
- Återkallelser (135 st)
- Bakning (229 st)
- Fisk och skaldjur (32 st)
- Gluten och vete (3038 st)
- Höns och Ägg (176 st)
- Kombination av allergier (383 st)
- Mjölk och laktos (1914 st)
- Nötter (119 st)
- Recept (303 st)
- Restaurang och Café (278 st)
- Soja (85 st)
- Tips & Råd (507 st)
- Växtproteiner (63 st)