Rådvill om gluten/vete
Hejsan!
Jag har en son som genomgått alla mag/tarm undersökningar som kan tänkas. Han är nu 12 år och senaste biopsin visade på förändringar och svaret som kom tillbaka var gluten? Därför vill nu vår läkare att vi utesluter gluten ur kosten. Men det hon misstänker som hon säger är veteallergi, inte glutenintolerans. Nu väntar jag visserligen på att dietisten ska höra av sig, men eftersom det dröjer så skulle jag börja med glutenfri kost själv. Jahapp tänkte jag och köpte hem en arsenal med glutenfritt bara för att inse att glutenfritt INTE innebär veteproteinfritt så nu är jag mycket rådvill. Är det verkligen någon ide att köra på med glutenfritt om doktorn misstänker veteallergi? Vad tycker och tänker ni som har lite mer erfarenhet på området? Eller är det lika bra att vänta på dietisten? Jag menar pojken har ju andra allergier dock ej födoämnen, och jag kan ju inte ge honom en rakad hund och tro att han inte får astma av den.. känns lite som att ger jag honom glutenfritt så är det ju inte så mkt bättre för honom?
Oj vad vad jag surrar.. Hoppas att någon förstår något..Kram och en solig dag till alla!
Skriven av Gäst
Skrevs april 2004
Hej! Jag har levt med en glutenintolerant dotter i snart två år, och det är faktiskt inga problem - man vänjer sig ganska snabbt! Mitt tips till dig, om du är osäker på om det är veteallergi eller glutenallergi din son har, är att - tills du vet mer - börja med produkter som är naturligt glutenfria! Då slipper du både gluten OCH vete. De flesta pastasorterna är naturligt glutenfria, liksom bl.a. fin och grov mix från Semper, några sorter av Sempers kakor, alla (?) Schärs produkter, fryst bröd och färdigmat från bl.a. DS och Moilas m.m.
Lycka till!
Skriven av Pernilla
Skrevs april 2004
Ett bra tips är nog som Pernilla säger att äta naturligt glutenfritt tillsvidare. Det är skillnad på glutenfritt och naturligt glutenfritt. En veteallergiker tål inte vete och inte heller vetestärkelse. Men däremot råg och korn. En glutenintolerant (heter även glutenöverkänslig) tål inte vete råg och korn men vetestärkelse. I glutenfria produkter kan vetestärkelse ingå och där har veteproteinet försvunnit under en process. Men det kan finnas minimala rester som en glutenintolerant men inte en veteallergiker tål. Men i naturligt glutenfria produkter ingår bara sånt som aldrig varit i kontakt med gluten, tex majs, ris. Och när det gäller havre bör han inte äta annat än 100 % rent havre. Sempers har det. För i tex Axas havregryn kan det finnas spårmängder gluten från tex vete. Gå också in på www.celiaki.se där står mycket information. Finns också ett forum. Hoppas du får träffa en dietist snart!
/Annette
Skriven av Annette
Skrevs april 2004
Tack snälla ni för svaren!!!
Önskar en trevlig fortsättning på helgen!/Susanne
Skriven av Gäst
Skrevs april 2004
Jag har en son som genomgått alla mag/tarm undersökningar som kan tänkas. Han är nu 12 år och senaste biopsin visade på förändringar och svaret som kom tillbaka var gluten? Därför vill nu vår läkare att vi utesluter gluten ur kosten. Men det hon misstänker som hon säger är veteallergi, inte glutenintolerans. Nu väntar jag visserligen på att dietisten ska höra av sig, men eftersom det dröjer så skulle jag börja med glutenfri kost själv. Jahapp tänkte jag och köpte hem en arsenal med glutenfritt bara för att inse att glutenfritt INTE innebär veteproteinfritt så nu är jag mycket rådvill. Är det verkligen någon ide att köra på med glutenfritt om doktorn misstänker veteallergi? Vad tycker och tänker ni som har lite mer erfarenhet på området? Eller är det lika bra att vänta på dietisten? Jag menar pojken har ju andra allergier dock ej födoämnen, och jag kan ju inte ge honom en rakad hund och tro att han inte får astma av den.. känns lite som att ger jag honom glutenfritt så är det ju inte så mkt bättre för honom?
Oj vad vad jag surrar.. Hoppas att någon förstår något..Kram och en solig dag till alla!
Skriven av Gäst
Skrevs april 2004
Hej! Jag har levt med en glutenintolerant dotter i snart två år, och det är faktiskt inga problem - man vänjer sig ganska snabbt! Mitt tips till dig, om du är osäker på om det är veteallergi eller glutenallergi din son har, är att - tills du vet mer - börja med produkter som är naturligt glutenfria! Då slipper du både gluten OCH vete. De flesta pastasorterna är naturligt glutenfria, liksom bl.a. fin och grov mix från Semper, några sorter av Sempers kakor, alla (?) Schärs produkter, fryst bröd och färdigmat från bl.a. DS och Moilas m.m.
Lycka till!
Skriven av Pernilla
Skrevs april 2004
Ett bra tips är nog som Pernilla säger att äta naturligt glutenfritt tillsvidare. Det är skillnad på glutenfritt och naturligt glutenfritt. En veteallergiker tål inte vete och inte heller vetestärkelse. Men däremot råg och korn. En glutenintolerant (heter även glutenöverkänslig) tål inte vete råg och korn men vetestärkelse. I glutenfria produkter kan vetestärkelse ingå och där har veteproteinet försvunnit under en process. Men det kan finnas minimala rester som en glutenintolerant men inte en veteallergiker tål. Men i naturligt glutenfria produkter ingår bara sånt som aldrig varit i kontakt med gluten, tex majs, ris. Och när det gäller havre bör han inte äta annat än 100 % rent havre. Sempers har det. För i tex Axas havregryn kan det finnas spårmängder gluten från tex vete. Gå också in på www.celiaki.se där står mycket information. Finns också ett forum. Hoppas du får träffa en dietist snart!
/Annette
Skriven av Annette
Skrevs april 2004
Tack snälla ni för svaren!!!
Önskar en trevlig fortsättning på helgen!/Susanne
Skriven av Gäst
Skrevs april 2004
Skriv ett svar
Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.Forumets kategorier
- Allergier utomlands (940 st)
- Allergiska barn (1621 st)
- Anslagstavlan (1046 st)
- Åsikter och önskemål (181 st)
- Återkallelser (135 st)
- Bakning (229 st)
- Fisk och skaldjur (32 st)
- Gluten och vete (3038 st)
- Höns och Ägg (176 st)
- Kombination av allergier (383 st)
- Mjölk och laktos (1914 st)
- Nötter (119 st)
- Recept (303 st)
- Restaurang och Café (278 st)
- Soja (85 st)
- Tips & Råd (507 st)
- Växtproteiner (63 st)