Recept på Vörtbröd?
Svaret skrivet den - 22 november 2007 12:58
--------------------------------------------------------------------------------
Här kommer ett väldigt gott recept på glutenfritt vörtbröd. Det blir 3 små bröd som är lätta att skiva innan man fryser in dom.
75g jäst, 1/2 liter julmust, 75 g margarin, 3/4 dl sirap, 3/4 tsk salt, 1 1/2 msk malen pomeransskal, 3 tsk stött fänkål, 1 1/2 dl russin, 1 1/2 dl pofiber och ca 1 liter grov glutenfri mjölmix. Smula jästen i en bunke. Värm julmusten till 37c och slå över jästen. Tillsätt margarin, sirap, salt, kryddor och pofiber. Arbeta in mjölet. Låt jäsa 30 min. Forma till 3 små limpor och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa 20 min. Grädda i 200c ca 25-30 min. Lycka till
Skriven av Virginia
Skrevs december 2007
Värt ett försök just när det gäller Sempers mixer är att låta hela degen kalljäsa, dvs blanda alla ingredienserna kalla och låt jäsa över natt i kylskåp. Rör ihop degen igen och häll i väl oljade formar och låt jäsa på nytt i rumstemepratur övertäckt med plastfolie och handduk, innan du bakar av det.
Det brukar bli luftigt och med knaprig skorpa. Vad gäller bitterheten så kan jag tyvärr inte uttala mig, kanske kan du prova att minska på pomeransen som ger bitterhet, prova att tillsätta lite apelsinsaft istället- det ger sötma och smak, men inte så mycket bitterhet.
Lycka till
Cicci
Skriven av Robyn
Skrevs december 2007
Hej!
Jag är själv gluten och har ett kanon recept på Vörtbröd. Det innehåller porter vilket går bra för för dem som inte tål gluten. Jag har sällan smör hemma så olja brukar gå precis lika bra.
Vörtbröd! 1st
1dl vatten
33cl porter
25g jäst
25g smör/olja
½dl mörk sirap
1tsk salt
400g mjölmix (välj sort efter allergi)
½ påse vörtkryddor
Smula jästen i en bunke, värm smör/olja, vatten och porter till 37 grader. Häll över jästen och rör tills den smält. Tillsätt salt, sirap, vörtkryddor och mjölmix. Arbeta degen i assistent 3-4 min. Häll degen i smord brödform. Låt jäsa 30 min. Grädda i nedre delen an ugnen ca 30-35 min.
Lycka till!
Tillsätt ca 1dl pofiber eller 1msk hust för att få ett bröd som håller ihop bättre och blir saftigare. Blanda det med vätskan och låt dra en stund innan du häller det över jästen.
Brödet blir luftigt, saftigt och jätte gott. Till och med familjemedlemmarna utan allergi föredrar det här brödet framför "vanligt" vörtbröd! :-)
Mvh Anna
Skriven av Anna
Skrevs december 2007
Tänk på att saker ändras med åren. Jag var på vippen att hälla i Kockens Vörtmix, när jag läste på. Det den innehåller mest av är maltmjöl!
Så jag fick mala nejlikor, anis och kardemumma själv i ett hast medan husken svällde.
Skriven av Julia
Skrevs december 2009
Skriv ett svar
Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.Forumets kategorier
- Allergier utomlands (940 st)
- Allergiska barn (1621 st)
- Anslagstavlan (1046 st)
- Åsikter och önskemål (181 st)
- Återkallelser (135 st)
- Bakning (229 st)
- Fisk och skaldjur (32 st)
- Gluten och vete (3038 st)
- Höns och Ägg (176 st)
- Kombination av allergier (383 st)
- Mjölk och laktos (1914 st)
- Nötter (119 st)
- Recept (303 st)
- Restaurang och Café (278 st)
- Soja (85 st)
- Tips & Råd (507 st)
- Växtproteiner (63 st)