Risallergi?
Finns det nån som är allergisk mot ris? Vad är symptomen?
Skriven av Marie
Skrevs april 2006
Hej!
Min son är allergisk mot mjölk- och sojaprotein, de fyra sädesslagen samt ris. Hans symptom är desamma. Koliksmärtor samt illamående och diarré.
Mvh Jennie Lundin
Skriven av Elias
Skrevs april 2006
Tack för det! (Enligt BVC så kan man knappt vara allergisk mot ris...). Kan han äta produkter som innehåller risstärkelse? Om du har några tips på gluten/vete/mjölk/soja-fria produkter som inte heller innehåller Ris..så tar jag tacksamt emot dem!!!! Nästan alla såna produkter innehåller ju ris...(utom Oldanas ströbröd/majsmjöl).
Skriven av Marie
Skrevs april 2006
Visst kan man vara allergisk mot ris. BVC lever kvar i en värld för sig, läsa på och förnya sig gör de inte. Har en dotter på 8 år som vi har kämpat för att få hjälp för sedan hon var 1 år. BVC skickade bara oss vidare för gluten och mjölk allergi, vilket hon tål. Barnmottagningen har fram tills nu också bara sett sig blinda på dessa ämnen. Har efter många jobbiga år äntligen fått lite svar på hennes magproblem, allergisk mot ris, potatis, majs, banan, veteprotein, ärt och soyaprotein. Utredning fortsätter. Så ta aldrig ett nej för ett nej utan att du fått klara besked. Även om det inte är vanligt med dessa ämnen (exempelvis) så stå på dig om du tror att något är galet med maten, de kan ta otroligt mycket prover nu för tiden. Lycka till!
Hu fixar ni matbröd till era barn, när alla färdiga glutenfriamixer innehåller antingen mjölk, ris eller guarkärnmjöl????????
Skriven av Gäst
Skrevs maj 2006
Om man tål majs så öär det en kanon ersättare för det mesta andra i mjöl väg. Prova dig fram med att blanda majsmjöl coh majsstärkelse till en lagom konsistens och klaran ni av potatismjöl så tillsätt lite sånt också. Gör dein egen mjöl mix så att säga. Sen finns det ju potatisfibrer att tillsätta om man vill ha mer fibrer.
MVH Cicci
Skriven av Robyn
Skrevs oktober 2007
Visst kan man vara allergisk mot ris! Hirs och quinoa funkar dock ofta och går att göra ganska mycket med. Vår son visade sig vara känslig för råris, fullkornsris m m men tålde jasminris och rismjöl, så där var det nog allergen in risskalen som orsakade problemen ( i hans fall nässelutslag och diarree). Som tur är har han växt ifrån det!
Skriven av Tanja
Skrevs oktober 2007
hej. jag har alltid kunnat äta ris men nu när jag är 25 år har jag plötsligt blivit allergisk mot ris. jobbigt. jag får astmaliknande symtom
Skriven av Lisa
Skrevs augusti 2008
Hej Marie! Jag blev,45 år gammal allergisk mot ris. Har prövat alla sorter men svullnar i halsen o måste kräkas direkt, annars känns det som jag kvävs. Jätteläskigt! Med jag kan äta risgrynsgröt. Konstigt. Hälsn. Annika
Skriven av Gäst
Skrevs oktober 2008
Hej!
Hejsan! Jag tål inte ris. Jag var till gyn under tio års tid för jag trodde det var nått annat fel men det visade sig av en slump att det inte är ris som jag tål. Äter jag ris så blir jag både öm i magen och uppsvälld som en ballong oavsett vad det är för ris som jag äter. Dock får jag inga andra symptom. Har fått höra att man är både inbillningssjuk och annat för enligt läkare så "kan man inte vara allergisk mot ris" eftersom det klassas som det som är mildast mot magen. Fast har även läst att risallergier inte alls är ovanligt i länder där de äter ris som basföda på ett annat sätt än vad vi gör här. Så visst kan man vara allergisk mot ris.
Skriven av anne-lee
Skrevs januari 2009
Hej, min dotter har haft risallergi sedan sju-årsålder med symtom klåda i mun och hals. Hon har även besvärats då andra ätit riskakor. Hon trodde att allergin växt bort och har det senaste året ätit lite ris. Utan förvarning fick hon då en kraftig allergisk reaktion en timme efter måltid med svullnad i ansikte och andnöd.
Skriven av Lotta
Skrevs oktober 2009
Hej,
Mitt barn är allergiskt mot vete, råg, korn, havre utöver soja, selleri och banan. Däremot är han skonad från andra sädesslag som ris, majs och eventuell hirs som ej än är introducerad.
Vid mycket små intag av allergen visar sig enbart symptomen förstoppning men är intaget 1/10 av en matsked blir de allergiska reaktionerna betydligt starkare, kraftigt illamående med känslan att magen kör runt uppstår efter bara 5-10 minuter efter intag.
Har som 60 man upptäckt att jag är allergisk mot ris, med exakt samma symtom som Annika som har gjort gästinlägget. Än så länge går det bra med risgrynsgröt och riskakor. Vad kan man göra för att slippa besväret utöver att inte äta just ris ? / Ulf
Skriven av Ulf
Skrevs april 2011
Hej! Vår son fick mjölkproteinallergi hösten -09. Hösten -10 blev han dålig igen m kräkningar nattetid, nedsatt at, inappetens samt matvägran som jag tolkade som illamående. Vid besök nr 4 (3v e symtomstar och viktnedgång på mer än 1 kg) på barnkliniken föreslog jag att han var allergisk mot ris. Vi hade i samma veva som han blivit dålig bytt fr EnaGo mjölkfria välling t Sempers mjölkfria välling. Den innehöll mkt ris och senare hade jag även gett honom vätskeersättning m rismjöl i. Upplevde då att han blev mkt sämre. "Barn i Sverige är inte allergiska mot ris" fick jag t svar av doktorn. "Jo, det kan de visst vara, det har jag läst på internet", svarade jag. Sedan tror jag faktiskt att doktorn gick och googlade... Skulle vi ta bort ris skulle vi även ta bort sädesslag sa han. Visst, då gör vi det svarade jag. Efter 36 timmar började det vända. Vår son fick bättre aptit och slutade kräkas. Nu ett år senare har han gått upp drygt tre kilo. Tyvärr tror jag fortfarande att den doktorn skyller våra besvär på magsjuka, för sonen hade inga antikroppar (typ 1 reaktion) mot dessa livsmedel. Vi har nu introducerat vetestärkelse och veteprotein i små mängder. Ris har jag inte ens provat och mjölken har vi klarat oss utan så länge så det ser jag inte som något problem. Numera har vi en annan läkare som håller m mig i diagnosen, lyssnar på oss och är väldigt intresserad av fallet. Det skrämmande i vår historia var att det inte var en enda doktor som tänkte att det kunde vara en annan allergi som brutit ut, trots att jag berättade om mjölkproteinallergin för de 8 doktorerna som vi träffade. Hade inte jag föreslagit detta känns det som om vi fortsatt att åka in och ut på sjukhuset under flera månader med ett barn som bara tappat mer och mer i vikt och blivit mer och mer apatiskt. Problemet var att vår sons reaktion är en s k typ 4-reaktion och det hittar man inte genom blodprov eller pricktest. Så stå på er med era misstänkta allergier / överkänsligheter!! Jag var en riktig bitch och det gjorde att vår sons problem försvann relativt snabbt!!
Skriven av Gäst
Skrevs september 2011
Jag får en otrolig slembildning i halsen, flera decilter käns det som, när jag äter jasminris, vaqnligt pollerat ris ger inget sypmtom. Att behöva klökas upp halva måltiden, som jag förövrigt älskar känns helt värdelöst... tips ngn?
Skriven av Gäst
Skrevs maj 2012
Hej, jag blev överkänslig eller allergisk mot ris i vuxen ålder och får oerhört ont i tarmen och medföljande besvär i några dagar om jag fått i mig ris i någon form. Jag måste undvika allt ris i alla former, tråkigt, men värt besväret om man säger så.
Det som jag stör mig på är att det är ris i så sjukt många produkter. Jag har bl.a hittat ris i fiskpinnar, pasta, bröd, müsli, glass som exempel. Många halvfabrikat innehåller ris i någon form. Varför? Ja, kanske det är billigt, jag vet inte, men jag hör av mig till en del företag jag hittar ris i och förklarar problemet att detta är ett verkligt bekymmer och växande problem i bla asien. Gör det någon skillnad? Jag vet inte, men hela matkulturen är ganska knepig om man är allergiker och inte blir det bättre av allt de stoppar i produkterna. Jag har mött bra respons så det kan vara värt att pröva ringa eller släng iväg ett mejl om man orkar!
Skriven av Pia
Skrevs oktober 2020
Skriven av Marie
Skrevs april 2006
Hej!
Min son är allergisk mot mjölk- och sojaprotein, de fyra sädesslagen samt ris. Hans symptom är desamma. Koliksmärtor samt illamående och diarré.
Mvh Jennie Lundin
Skriven av Elias
Skrevs april 2006
Tack för det! (Enligt BVC så kan man knappt vara allergisk mot ris...). Kan han äta produkter som innehåller risstärkelse? Om du har några tips på gluten/vete/mjölk/soja-fria produkter som inte heller innehåller Ris..så tar jag tacksamt emot dem!!!! Nästan alla såna produkter innehåller ju ris...(utom Oldanas ströbröd/majsmjöl).
Skriven av Marie
Skrevs april 2006
Visst kan man vara allergisk mot ris. BVC lever kvar i en värld för sig, läsa på och förnya sig gör de inte. Har en dotter på 8 år som vi har kämpat för att få hjälp för sedan hon var 1 år. BVC skickade bara oss vidare för gluten och mjölk allergi, vilket hon tål. Barnmottagningen har fram tills nu också bara sett sig blinda på dessa ämnen. Har efter många jobbiga år äntligen fått lite svar på hennes magproblem, allergisk mot ris, potatis, majs, banan, veteprotein, ärt och soyaprotein. Utredning fortsätter. Så ta aldrig ett nej för ett nej utan att du fått klara besked. Även om det inte är vanligt med dessa ämnen (exempelvis) så stå på dig om du tror att något är galet med maten, de kan ta otroligt mycket prover nu för tiden. Lycka till!
Ulrika
Skriven av Ulrika
Skrevs maj 2006
Hu fixar ni matbröd till era barn, när alla färdiga glutenfriamixer innehåller antingen mjölk, ris eller guarkärnmjöl????????
Skriven av Gäst
Skrevs maj 2006
Om man tål majs så öär det en kanon ersättare för det mesta andra i mjöl väg. Prova dig fram med att blanda majsmjöl coh majsstärkelse till en lagom konsistens och klaran ni av potatismjöl så tillsätt lite sånt också. Gör dein egen mjöl mix så att säga. Sen finns det ju potatisfibrer att tillsätta om man vill ha mer fibrer.
MVH Cicci
Skriven av Robyn
Skrevs oktober 2007
Visst kan man vara allergisk mot ris! Hirs och quinoa funkar dock ofta och går att göra ganska mycket med. Vår son visade sig vara känslig för råris, fullkornsris m m men tålde jasminris och rismjöl, så där var det nog allergen in risskalen som orsakade problemen ( i hans fall nässelutslag och diarree). Som tur är har han växt ifrån det!
Skriven av Tanja
Skrevs oktober 2007
hej. jag har alltid kunnat äta ris men nu när jag är 25 år har jag plötsligt blivit allergisk mot ris. jobbigt. jag får astmaliknande symtom
Skriven av Lisa
Skrevs augusti 2008
Hej Marie! Jag blev,45 år gammal allergisk mot ris. Har prövat alla sorter men svullnar i halsen o måste kräkas direkt, annars känns det som jag kvävs. Jätteläskigt! Med jag kan äta risgrynsgröt. Konstigt. Hälsn. Annika
Skriven av Gäst
Skrevs oktober 2008
Hej!
Tips!
Det finns ett bolag som heter GLUTIS dom gör rena Majsbaserade produkter. Jag får ut deras pasta via Apoteket.
/Mia
Skriven av M
Skrevs januari 2009
Hejsan! Jag tål inte ris. Jag var till gyn under tio års tid för jag trodde det var nått annat fel men det visade sig av en slump att det inte är ris som jag tål. Äter jag ris så blir jag både öm i magen och uppsvälld som en ballong oavsett vad det är för ris som jag äter. Dock får jag inga andra symptom. Har fått höra att man är både inbillningssjuk och annat för enligt läkare så "kan man inte vara allergisk mot ris" eftersom det klassas som det som är mildast mot magen. Fast har även läst att risallergier inte alls är ovanligt i länder där de äter ris som basföda på ett annat sätt än vad vi gör här. Så visst kan man vara allergisk mot ris.
Skriven av anne-lee
Skrevs januari 2009
Hej, min dotter har haft risallergi sedan sju-årsålder med symtom klåda i mun och hals. Hon har även besvärats då andra ätit riskakor. Hon trodde att allergin växt bort och har det senaste året ätit lite ris. Utan förvarning fick hon då en kraftig allergisk reaktion en timme efter måltid med svullnad i ansikte och andnöd.
Skriven av Lotta
Skrevs oktober 2009
Hej,
Mitt barn är allergiskt mot vete, råg, korn, havre utöver soja, selleri och banan. Däremot är han skonad från andra sädesslag som ris, majs och eventuell hirs som ej än är introducerad.
Vid mycket små intag av allergen visar sig enbart symptomen förstoppning men är intaget 1/10 av en matsked blir de allergiska reaktionerna betydligt starkare, kraftigt illamående med känslan att magen kör runt uppstår efter bara 5-10 minuter efter intag.
Mvh
Anna-Lena
Skriven av Anna-Lena
Skrevs september 2010
Har som 60 man upptäckt att jag är allergisk mot ris, med exakt samma symtom som Annika som har gjort gästinlägget. Än så länge går det bra med risgrynsgröt och riskakor. Vad kan man göra för att slippa besväret utöver att inte äta just ris ? / Ulf
Skriven av Ulf
Skrevs april 2011
Hej! Vår son fick mjölkproteinallergi hösten -09. Hösten -10 blev han dålig igen m kräkningar nattetid, nedsatt at, inappetens samt matvägran som jag tolkade som illamående. Vid besök nr 4 (3v e symtomstar och viktnedgång på mer än 1 kg) på barnkliniken föreslog jag att han var allergisk mot ris. Vi hade i samma veva som han blivit dålig bytt fr EnaGo mjölkfria välling t Sempers mjölkfria välling. Den innehöll mkt ris och senare hade jag även gett honom vätskeersättning m rismjöl i. Upplevde då att han blev mkt sämre. "Barn i Sverige är inte allergiska mot ris" fick jag t svar av doktorn. "Jo, det kan de visst vara, det har jag läst på internet", svarade jag. Sedan tror jag faktiskt att doktorn gick och googlade... Skulle vi ta bort ris skulle vi även ta bort sädesslag sa han. Visst, då gör vi det svarade jag. Efter 36 timmar började det vända. Vår son fick bättre aptit och slutade kräkas. Nu ett år senare har han gått upp drygt tre kilo. Tyvärr tror jag fortfarande att den doktorn skyller våra besvär på magsjuka, för sonen hade inga antikroppar (typ 1 reaktion) mot dessa livsmedel. Vi har nu introducerat vetestärkelse och veteprotein i små mängder. Ris har jag inte ens provat och mjölken har vi klarat oss utan så länge så det ser jag inte som något problem. Numera har vi en annan läkare som håller m mig i diagnosen, lyssnar på oss och är väldigt intresserad av fallet. Det skrämmande i vår historia var att det inte var en enda doktor som tänkte att det kunde vara en annan allergi som brutit ut, trots att jag berättade om mjölkproteinallergin för de 8 doktorerna som vi träffade. Hade inte jag föreslagit detta känns det som om vi fortsatt att åka in och ut på sjukhuset under flera månader med ett barn som bara tappat mer och mer i vikt och blivit mer och mer apatiskt. Problemet var att vår sons reaktion är en s k typ 4-reaktion och det hittar man inte genom blodprov eller pricktest. Så stå på er med era misstänkta allergier / överkänsligheter!! Jag var en riktig bitch och det gjorde att vår sons problem försvann relativt snabbt!!
Skriven av Gäst
Skrevs september 2011
Jag får en otrolig slembildning i halsen, flera decilter käns det som, när jag äter jasminris, vaqnligt pollerat ris ger inget sypmtom. Att behöva klökas upp halva måltiden, som jag förövrigt älskar känns helt värdelöst... tips ngn?
Skriven av Gäst
Skrevs maj 2012
Hej, jag blev överkänslig eller allergisk mot ris i vuxen ålder och får oerhört ont i tarmen och medföljande besvär i några dagar om jag fått i mig ris i någon form. Jag måste undvika allt ris i alla former, tråkigt, men värt besväret om man säger så.
Det som jag stör mig på är att det är ris i så sjukt många produkter. Jag har bl.a hittat ris i fiskpinnar, pasta, bröd, müsli, glass som exempel. Många halvfabrikat innehåller ris i någon form. Varför? Ja, kanske det är billigt, jag vet inte, men jag hör av mig till en del företag jag hittar ris i och förklarar problemet att detta är ett verkligt bekymmer och växande problem i bla asien. Gör det någon skillnad? Jag vet inte, men hela matkulturen är ganska knepig om man är allergiker och inte blir det bättre av allt de stoppar i produkterna. Jag har mött bra respons så det kan vara värt att pröva ringa eller släng iväg ett mejl om man orkar!
Skriven av Pia
Skrevs oktober 2020
Skriv ett svar
Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.Forumets kategorier
- Allergier utomlands (940 st)
- Allergiska barn (1621 st)
- Anslagstavlan (1046 st)
- Åsikter och önskemål (181 st)
- Återkallelser (135 st)
- Bakning (229 st)
- Fisk och skaldjur (32 st)
- Gluten och vete (3038 st)
- Höns och Ägg (176 st)
- Kombination av allergier (383 st)
- Mjölk och laktos (1914 st)
- Nötter (119 st)
- Recept (303 st)
- Restaurang och Café (278 st)
- Soja (85 st)
- Tips & Råd (507 st)
- Växtproteiner (63 st)