Semlorna sjunker ihop
Jag har försökt baka Oscar Måleviks semlor enligt receptet på recept.nu: http://www.recept.nu/oscar-malevik/kakor-och-tartor/ovrigt/glutenfria-semlor/
Som alltid när jag gör något glutenfritt i muffinsformar jäser bullarna upp i ugnen och ser underbart goda ut. Men, så fort jag tar dem ur ugnen sjunker de ihop och liknar skrynkliga hjärnor. (Ja muffins kladdar mest längs insidan på formarna och har ett stort hål i mitten.) Vad gör jag för fel?
Ytterst tacksam för hjälp!
Skriven av Anna
Skrevs februari 2013
Hej
Jag har inget bra tips för just det receptet. Ofta kan jag uppleva att olika recept funkar bästa med olika mjölmixer osv även om det egentligen inte borde skilja något. Det recept jag tycker funkar bäst just nu för semlor är detta. Jag tror fiberhusken och kesellan gör skillnaden.
http://www.allergimat.com/recept.asp?id=1486&namn=Glutenfria semlor med fiberhusk
Skriven av Joakim
Skrevs februari 2013
Det låter som om du har för mycket vätska i förhållande till mjöl. Väger du mjölet? Stora ägg? Noga med vätskemängden också? Jag har bakat de semlorna två gånger och de blev bra båda gångerna. Prova igen med ovanstående tips så kanske det går bättre. De stod inne ca 18 min om jag minns rätt nu. Det var åtminstone ett tidsspann och jag lät dem stå inne den längsta tiden... Lycka till!
Men visst var de goda? :-)
Skriven av Gäst
Skrevs februari 2013
Jag väger alltid både vätska och mjöl, men äggen var faktiskt stora. 18 minuter hade jag också och då blev de lite mörka i botten. Men jag ska testa med mindre ägg. Vilken mjölsort hade du? Själv använda jag Lailas blåa.
Tack båda för tipsen! Skönt att det finns forum som detta när man själv känner att kunskaperna inte räcker till.
Skriven av Anna
Skrevs februari 2013
Jag följde hans recept med rismjöl mm till punkt och pricka. Ibland gör det även skillnad vilken mix man använder. Man får liksom lära känna sina egna mixfavoriters bakbeteende så brukar det bli bra.
Ett annat tips är att gå in på Fb och bli medlem i gruppen "Vi med Celiaki", där det också finns en massa tips.
Om det redan står glutenfria mjölsorter i ett recept skulle inte jag byta ut det mot ett mix. Då är det liksom redan beräknat med vätska efter mjölsorterna och inte efter en mix som innehåller mest stärkelse (samt övriga tillsatser) och som då ger ett annat bakresultat.
Lycka till nästa gång!
Skriven av Gäst
Skrevs februari 2013
Skriv ett svar
Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.Forumets kategorier
- Allergier utomlands (940 st)
- Allergiska barn (1621 st)
- Anslagstavlan (1046 st)
- Åsikter och önskemål (181 st)
- Återkallelser (135 st)
- Bakning (229 st)
- Fisk och skaldjur (32 st)
- Gluten och vete (3038 st)
- Höns och Ägg (176 st)
- Kombination av allergier (383 st)
- Mjölk och laktos (1914 st)
- Nötter (119 st)
- Recept (303 st)
- Restaurang och Café (278 st)
- Soja (85 st)
- Tips & Råd (507 st)
- Växtproteiner (63 st)