Spår av gluten?

Hur brukar ni göra när det står på produkter att de kan innehålla spår av vete/gluten. Brukar ni som är glutenallegiska äta det eller undviker ni sådana produkter. De kan väl innehålla spår av vete för att de produceras i samma miljö.
Hur gör ni med lösgodis. Äter ni det? Det plockas ju med samma sked och mycket smågodis inehåller gluten.

Skriven av Mona
Skrevs april 2009


Hej,
Min dotter är glutenintollerant. Om det står spår av vete så äter hon absolut inte det. Om det innehåller glukossirap och inte är märkt med ursprung vete så ska det vara ok, dvs INTE innehålla vete. Det är många som fått höra olika bud från sina dietister har jag märkt. Min dotters dietist säger att det är ok att plocka lösgodis med samma sked, då det är sån liten spårmängd som kan "fastna". Man äter ju inte smågodis varje dag precis.
>>Marina<<

Skriven av Marina
Skrevs april 2009


Glukossirap är en av de ingredienser som är undantagna från kravet på ursprungsmärkning. Alltså kan glukossirapen vara baserad på vete även om detta inte framgår av innehållsförteckningen. Livsmedelsverket har nyligen analyserat ett antal produkter med glukossirap, och kommit fram till att glukossirap - oavsett ursprung - är säkert att konsumera för personer med celiaki. Läs mer om det här:

http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=22613&epslanguage=SV

http://www.slv.se/upload/dokument/risker/allergi/K2-gluten_i_%20glukossirap_%202008_tabell.pdf

Skriven av Gäst
Skrevs april 2009


Skriv ett svar

Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.

Forumets kategorier