Utan mjölk
Jag har en dotter som efter vid flera tillfällen blivit dålig med magont kräkningar diarre.Nu har vi varit på utredning hos en barnläkare som vill att vi skall utesluta all mjölk i minst 1 månad.Men mycke innehåller mjölk och då måste man hitta annan möjlighet i tex matlagning så att den endå skall bli god och ätbar.
Har ni några tips?
Skriven av Kerstin
Skrevs september 2007
Det är inte så svårt. Stek allt i Milda Culiness eller olja. Såser gör du på oatley havregrädde och Maizena mjöl (ej maizena redning). Baka som vanligt - byt ut margarin mot mjölkfritt och mjölk mot havremjölk (skaka ordentligt). Färdig mat typ köttbullar och korv är oftast mjölkfri - även Dafgårds tacopaj, felix gulaschsoppa. De flesta bröd är mjölkfria, pågens kanelbullar, findus frysta kanelbullar, Frödinge kladdkaka, delicato chokladbollar med kokos (ej dom med strösocker).
Jag lagar allt mjölkfritt utom pizza där min dotter får mjölkfri ost (dyr) och vi andra vanlig ost. Till gratänger reducerar jag oatley havregrädde till hälften (kokar alltså) och rör i en/två äggulor och lägger på istället för ost. Printa ut från Icas hemsida kort där det står vad som innehåller mjölk (tex. kasein osv) - kolla under fliken allergier.
Skriven av Gäst
Skrevs september 2007
En poppis efterätt är marängsviss - Skogaholmsmaränger är mjölkfria, banan, chokladsås (Icas egna eller Santa Marias är mjölkfri) glass - oatley eller Tofuline, grädde - sprutgrädde eller gogreens visp (söta med vaniljsocker).
Skriven av Gäst
Skrevs september 2007
Det finns också en variant istället för creme fraise som heter sour supreme, den brukar vi använda i såser ibland, finns på ica.
Skriven av Anna
Skrevs september 2007
Om det är laktos det gäller finns det ju också de där nya laktosfria alternativen från Valio.
Pesto är förresten ett väldigt gott alternativ att ha till pasta. Det kan man göra egen om man hinner med också..
Skriven av Martin
Skrevs oktober 2007
Tänk på att pesto kan innehålla parmesanost...
Skriven av Gäst
Skrevs oktober 2007
Hej! Tål hon getmjölk?
Barn som är allergiska mot komjölk kan ofta dricka getmjölk.
Getmjölk smakar nästan som komjölk. Ett bra alternativ att ge
ditt barn om hon inte tycker om annan mjölkersättning.
Skriven av Jeanette
Skrevs november 2007
Har ni några tips?
Skriven av Kerstin
Skrevs september 2007
Det är inte så svårt. Stek allt i Milda Culiness eller olja. Såser gör du på oatley havregrädde och Maizena mjöl (ej maizena redning). Baka som vanligt - byt ut margarin mot mjölkfritt och mjölk mot havremjölk (skaka ordentligt). Färdig mat typ köttbullar och korv är oftast mjölkfri - även Dafgårds tacopaj, felix gulaschsoppa. De flesta bröd är mjölkfria, pågens kanelbullar, findus frysta kanelbullar, Frödinge kladdkaka, delicato chokladbollar med kokos (ej dom med strösocker).
Jag lagar allt mjölkfritt utom pizza där min dotter får mjölkfri ost (dyr) och vi andra vanlig ost. Till gratänger reducerar jag oatley havregrädde till hälften (kokar alltså) och rör i en/två äggulor och lägger på istället för ost. Printa ut från Icas hemsida kort där det står vad som innehåller mjölk (tex. kasein osv) - kolla under fliken allergier.
Skriven av Gäst
Skrevs september 2007
En poppis efterätt är marängsviss - Skogaholmsmaränger är mjölkfria, banan, chokladsås (Icas egna eller Santa Marias är mjölkfri) glass - oatley eller Tofuline, grädde - sprutgrädde eller gogreens visp (söta med vaniljsocker).
Skriven av Gäst
Skrevs september 2007
Det finns också en variant istället för creme fraise som heter sour supreme, den brukar vi använda i såser ibland, finns på ica.
Skriven av Anna
Skrevs september 2007
Om det är laktos det gäller finns det ju också de där nya laktosfria alternativen från Valio.
Sen kan det ju vara idé ur ett nyttigt perspektiv att strunta i såser.
Skriven av Martin
Skrevs oktober 2007
Pesto är förresten ett väldigt gott alternativ att ha till pasta. Det kan man göra egen om man hinner med också..
Skriven av Martin
Skrevs oktober 2007
Tänk på att pesto kan innehålla parmesanost...
Skriven av Gäst
Skrevs oktober 2007
Hej! Tål hon getmjölk?
Barn som är allergiska mot komjölk kan ofta dricka getmjölk.
Getmjölk smakar nästan som komjölk. Ett bra alternativ att ge
ditt barn om hon inte tycker om annan mjölkersättning.
Skriven av Jeanette
Skrevs november 2007
Skriv ett svar
Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.Forumets kategorier
- Allergier utomlands (940 st)
- Allergiska barn (1621 st)
- Anslagstavlan (1046 st)
- Åsikter och önskemål (181 st)
- Återkallelser (135 st)
- Bakning (229 st)
- Fisk och skaldjur (32 st)
- Gluten och vete (3038 st)
- Höns och Ägg (176 st)
- Kombination av allergier (383 st)
- Mjölk och laktos (1914 st)
- Nötter (119 st)
- Recept (303 st)
- Restaurang och Café (278 st)
- Soja (85 st)
- Tips & Råd (507 st)
- Växtproteiner (63 st)