VAD ÄR NATRIUMGLUTAMAT & MALTODEXTRIN?
Skulle verkligen bli glad om nån visste svaret.
//Rebecca
Skriven av Gäst
Skrevs oktober 2004
En smakförstärkare som är mycket vanlig i asiatisk matlagning. I Sverige räknas det som ett godkänt tillsatsämne och går även under beteckningen E621. Kemiskt sett är det salt av glutaminsyra som framställs på mikrobiologisk väg genom jäsning. Ämnet i sig är smaklöst, men har en förmåga att lyfta fram de andra smakerna. Man brukar också tala om att natriumglutamat smakar umami, som är en femte smak vid sidan av de fyra vanliga: salt, sött, surt och beskt. I Sverige ingår det t.ex. ofta i buljongtärningar vi köper i affären, snacks och olika kryddblandningar.
Natriumglutamat är ett ämne som vissa är överkänsliga mot, och kan framkalla en reaktion som brukar kallas Kinarestaurang-syndromet, eftersom det ofta ingår i Asiatisk mat. Symptomen är illamående, huvudvärk och smärta i nacke och bröstkorg.
Skriven av Patrick
Skrevs oktober 2004
Jag har hört att natriumglutamat är ett syntetiskt ämne som för en kort stund delvis bedövar smaklökarna på tungan, och att man därför upplever att maten har en "rundare" och kanske något mer "gräddig" smak...(i gastronomiska kretsar för övrigt betraktat som fusk i matlagningen...Det ska dock upprepas att detta är endast vad jag hört sägas!
Skriven av Eva
Skrevs november 2004
E621 verkar finnas i de flesta korv och charkprodukter. Men varför reagerar man egentligen på det om det bara är salt? (Min flicka gör också det).
Har för övrigt läst att det är förbjudet i Usa. Då kan man ju även undra hur bra det är..?
Skriven av Marie
Skrevs maj 2006
Natriumglutamat är mkt dåligt för oss och togs bort ur barnmat på 70-talet efter att det gett hjärnskador på apfoster. Det borde ha förbjudits helt och står bakom mängder av besvär som tex koncentrationsstörningar. Idag är det väldigt vanligt förekommande i nästan all snabbmat och gör att vi blir sugna på mer, känner oss inte mätta.
Skriven av Alexandra
Skrevs december 2007
Skriv ett svar
Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.Forumets kategorier
- Allergier utomlands (940 st)
- Allergiska barn (1621 st)
- Anslagstavlan (1046 st)
- Åsikter och önskemål (181 st)
- Återkallelser (135 st)
- Bakning (229 st)
- Fisk och skaldjur (32 st)
- Gluten och vete (3038 st)
- Höns och Ägg (176 st)
- Kombination av allergier (383 st)
- Mjölk och laktos (1914 st)
- Nötter (119 st)
- Recept (303 st)
- Restaurang och Café (278 st)
- Soja (85 st)
- Tips & Råd (507 st)
- Växtproteiner (63 st)