VARNING FÖR NESQUICK
HEJ! En varning vill jag ge er alla med celiaki, speciellt barnen. Jag köpte en förpackning av Nesquick chokladpuffar (stavningen kan vara lite tokig).Den är riktad till barn eftersom den har en kanin på utsidan. I innehållsförteckningen stod det vetestärkelse och eftersom det är innehållet i vanlig Finax finmix så tog jag för givet att saken var klar. MEN väl hemma fick jag en ingivelse att ringa och kolla om puffarna gick på glutenfria band i tillverkningen.Tjejen jag pratade med var mkt tillmötesgående och upplyste mig om att vetestärkelsen inte var glutenfri. Jag blev förstummad.Jag som trodde jag kunde "allt" efter 10 års erfarenhet. Det visade sig att det finns 2 sorters vetestärkelse i mat-industrin, en som räknas som glutenfri och en som har för höga halter av gluten för att räknas som glutenfri. Jag ringde celiakiföreningen som skrivit en artikel om detta. Vill du veta mer, ring celiakiföreningen och kolla om det finns nån tidning kvar att köpa. M,v,h Christina M
Skriven av Gäst
Skrevs januari 2004
Min son äter dessa puffar varje dag till frukost och han är glutenintolerant. Vilken Bulletin var artikeln i? Jag har gått efter det gröna kortet där det står att vetestärkelse är OK att äta.
Skriven av Gäst
Skrevs januari 2004
I droppmenyn under allergier står det om stärkelse. Där framgår just detta om vetestärkelseprodukter. Det är väldigt lurigt, oftast är det inga problem men helt säker kan man inte vara innan man talat med producenten.
Skriven av Louise
Skrevs januari 2004
Hej Christina här! Jag har letat upp artiklarna nu. De finns i nr,3 och 4 2002.Så här svarade man på Svenska Nestle som tillverkar puffarna (från nr 4 2002 artikelförfattare Helen Spalding) :
Svenska Nestle är det företag som tillverkar Nesquick frukostflingor där vetestärkelse ingår som ingrediens. Bo L Nilsson som är kvalitetsansvarig säjer att det troligtvis finns 3-4% vetestärkelse kvar i konsumtionsfärdig vara varav en väldigt liten del utgör gluten. På min fråga om han har analyserat produkten för gluten svarar han nej-Produkten är tillverkad för barn i allmänhet,och vänder sig inte till målgruppen glutenintoleranta, säjer Bo L Nilsson. Nesquick är dessutom tillverkade på en produktionslinje där man också tillverkar frukostflingor av vete.Så att om produkten skulle innehålla gluten så är det inte uppenbart varifrån det kommer. Som konsument kan man ringa varje enskild tillverkare och höra sig för om de har analyserat sin produkt för gluten. Det är också bra att fråga i vilken miljö produkten tillverkas eftersom den kan tillverkas där andra produkter som innehåller gluten, produceras.(slut text)
Skriven av Gäst
Skrevs januari 2004
Min son äter dessa puffar varje dag till frukost och han är glutenintolerant. Vilken Bulletin var artikeln i? Jag har gått efter det gröna kortet där det står att vetestärkelse är OK att äta.
Skriven av Gäst
Skrevs januari 2004
I droppmenyn under allergier står det om stärkelse. Där framgår just detta om vetestärkelseprodukter. Det är väldigt lurigt, oftast är det inga problem men helt säker kan man inte vara innan man talat med producenten.
Skriven av Louise
Skrevs januari 2004
Hej Christina här! Jag har letat upp artiklarna nu. De finns i nr,3 och 4 2002.Så här svarade man på Svenska Nestle som tillverkar puffarna (från nr 4 2002 artikelförfattare Helen Spalding) :
Svenska Nestle är det företag som tillverkar Nesquick frukostflingor där vetestärkelse ingår som ingrediens. Bo L Nilsson som är kvalitetsansvarig säjer att det troligtvis finns 3-4% vetestärkelse kvar i konsumtionsfärdig vara varav en väldigt liten del utgör gluten. På min fråga om han har analyserat produkten för gluten svarar han nej-Produkten är tillverkad för barn i allmänhet,och vänder sig inte till målgruppen glutenintoleranta, säjer Bo L Nilsson. Nesquick är dessutom tillverkade på en produktionslinje där man också tillverkar frukostflingor av vete.Så att om produkten skulle innehålla gluten så är det inte uppenbart varifrån det kommer. Som konsument kan man ringa varje enskild tillverkare och höra sig för om de har analyserat sin produkt för gluten. Det är också bra att fråga i vilken miljö produkten tillverkas eftersom den kan tillverkas där andra produkter som innehåller gluten, produceras.(slut text)
Hoppas du fick veta det du behövde tills du får tag i tidningen. Tänk nu också på (moralkärring tänker väl du) att celiakibarnen får i sig alldeles för lite fiber och alldeles för lite näring från sån här "sockermat". Man vet inte riktigt hur mycket fiberfattig föda påverkar tarmen i längden. MVH Christina i Halland.
Skriven av Christina
Skrevs februari 2004
Skriv ett svar
Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.Forumets kategorier
- Allergier utomlands (940 st)
- Allergiska barn (1621 st)
- Anslagstavlan (1046 st)
- Åsikter och önskemål (181 st)
- Återkallelser (135 st)
- Bakning (229 st)
- Fisk och skaldjur (32 st)
- Gluten och vete (3038 st)
- Höns och Ägg (176 st)
- Kombination av allergier (383 st)
- Mjölk och laktos (1914 st)
- Nötter (119 st)
- Recept (303 st)
- Restaurang och Café (278 st)
- Soja (85 st)
- Tips & Råd (507 st)
- Växtproteiner (63 st)