Vem får ta av allergimaten?
Så vi var ett stort sällskap som nyligen besökte en restaurang för att äta lunchbuffé. Några av oss med allergier så som gluten och laktos andra med vegansk/vegetarisk kost.
På restaurangens buffé serverades då lite olika rätter, kyckling, pasta, mjukt bröd, sallad etc. Däribland var vissa fat märkta med glutenfri eller laktosfri. Vissa av dessa faten innehållande desserter så som kladdkaka och andra kex med ost etc. Inget av dessa fanns det något icke-allergi alternativ till eller någon tydlig motsvarighet till bland de vanliga rätterna så det var lite otydligt om dessa rätter ersatte något som de med allergier fick avstå från den vanliga maten.
Så vissa av oss tyckte att det var fritt fram att ta av allt, skyltarna indikerade bara att man med en viss allergi inte behöver vara orolig och att man kan äta av det som finns på fatet. Andra av oss menade att dessa fat var avsedda endast för de med allergier och skulle ersätta något eller kompensera för bristen på ersättningar för den maten som de utan allergier kan äta.
Hur ska man tolka dessa lapparna och vem får ta av maten utmärkta med olika allergier? Man får ju tänka på att en restaurang bara räknar med ett visst antal av personer med specialkost och det lätt tar slut annars.
Hoppas kunna få lite nya perspektiv på detta.
I vårt fall hade en gemensam syn på hur man ska hantera detta nog inte hjälpt då varmrätten snabbt tog slut och folk därmed i ren desperation plockade och åt sig mätta på det som fanns kvar på buffén, allergi eller ej. Vilket resulterade i en avsaknad på efterrätt för många med eller utan allergi.
Skriven av Johan
Skrevs april 2022
Finns väl ingen allmän regel för detta. Beror på tillgången och hur man tänkt från restaurangen/värdens sida ju.
Hyfs och hänsyn gäller som i så många andra situationer.
Är mängden mat för allergiska anpassat till antalet personer m den allergin endast eller är det bara en upplysning om vilket av den vanliga maten som passar dem?
Skriven av Sia
Skrevs april 2022
Skriv ett svar
Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.Forumets kategorier
- Allergier utomlands (940 st)
- Allergiska barn (1621 st)
- Anslagstavlan (1046 st)
- Åsikter och önskemål (181 st)
- Återkallelser (135 st)
- Bakning (229 st)
- Fisk och skaldjur (32 st)
- Gluten och vete (3038 st)
- Höns och Ägg (176 st)
- Kombination av allergier (383 st)
- Mjölk och laktos (1914 st)
- Nötter (119 st)
- Recept (303 st)
- Restaurang och Café (278 st)
- Soja (85 st)
- Tips & Råd (507 st)
- Växtproteiner (63 st)