Allergi eller intolerans- hur veta?

Hej!
När man läser lite olika inlägg så är det många som skriver om att man själv eller något barn reagerar/inte kan äta olika födoämnen tex vete, havre, mjölk mm. Själv har jag sedan snart 2 år en celiakidiagnos dvs glutenintolerans. Tycker dock mej reagera med olika symtom på en massa andra födoämnen. Utredning av detta har nu påbörjats. Vid de pricktester som gjordes nu framkommer ingen allergi mot något födoämnen (tex mjölk, soja, vete, havre mm som jag tycker mej reagera på)utan bara pollenallergi (björk och gräs), känd sedan långt tidigare. När ni som skriver att ni reagerar mot havre tex med utslag och ont i magen, har ni positiva pricktest, eller är det genom uteslutningsmetoden ni konstaterat det? Känns lite som om man inte har en allergi i blodet dvs visad genom pricktest eller RAST, så är det inte på riktigt. Nu ska jag i och för sig gå igenom en tre-veckorsdiet med hjälp av dietist och läkare och utesluta basfödoämnen för att sedan se hur kroppen reagerar när de tillförs igen. Det känns jättebra att få den hjälpen och det ska bli intressantatt se vad man kan komma fram till den vägen. Men jag är alltså lite nyfiken på vilka erfarenheter ni andra har och på vilka grunder ni säger er vara allergiska/överkänsliga? Jag är väl insatt i skillnaden i sig mellan allergier och överkänslighet, men mest nyfiken på hur tänker folk i allmänhet kring sina reaktioner. Tacksam för alla synpunkter! MVH Lena

Skriven av Lena
Skrevs mars 2006


Hej! Jag har inte gjort något test, men funderar på det. Min allergi/överkänslighet startade för 2 år sedan (är 31) och är värre på vintern. Jag reagerar på mjölk och vetemjöl-produkter, med eksem/torrhet/flagning i ansiktet. Har fårr konstaterat sebboriskt eksem av hudläkare, som vill behandla med kortison. Men efter egna erfarenheter märker jag att det blir bättre då jag avstår från laktos och gluten. Om jag är bra, kan det komma tillbaka på en dag, om jag förtär något av detta. Tror heller inte att något av det är nyttigt/nödvändigt att äta, så det är nog lika bra att avstå. Men man går ner i vikt, och får hitta andra alternativ. Se dig bara inte som annorlunda, det kanske rent av är tvärtom, kroppen vill vara hälsosam??

Skriven av Jens
Skrevs mars 2006


Hej Jens!
Tack för ditt svar. Du har nog rätt i att man kan se det som att kroppen själv väljer bort det den inte mår väl av. Att det är extremt känsligt har jag också märkt. Har nyligen fått en massa kliande prickar efter att jag av misstag fått i mig lite choklad med mjöl i. Problem av det slaget hade jag inte alls innan jag gick över till glutenfri kost, så det är ju lite konstigt. Nu verkar det vara extremt känsligt, mycket värre än det var när jag åt mat med gluten i. Att det kan bli värre på vintern av kyla mm har jag inte tänkt på, men det kan ju vara en förklaring. Håller med dej om att det viktiga är ju att man själv kan komma underfund med vilken mat man inte mår bra av - problemet är bara att göra det? När man precis tycker sig ha någorlunda koll dyker en ny reaktion upp, trots att man inte ätit A, B eller C som man vet att man inte tål. Alltså är det något ytterligare - men vad? Ja så kan det vara. I mitt fall kompliceras det också av att jag blir dålig av olika dofter, typ rök och mögellukt. Så det är en del att begrunda innan man blir klar över vad som kan ha orsakat vad. Det är bra att få del av andras tankar och erfarenheter, allt kan ge nya ledtrådar.

Skriven av Lena
Skrevs mars 2006


Hej.
Min son (5 år) reagerar med kraftiga nässelutslag på hela kroppen av ägg, banan och äpple. Han får även lätt mindre utslag av citrus och tomat. Laktos tål han i mycket små mängder. Pricktesterna visar inga reaktioner på detta. Däremot visar testerna reaktioner på gråbo (gräs), vilket han får svullna ögon av. Själv är jag laktosintollerant sedan födseln, men mängden laktos som jag har tålt har varierat genom livet, t ex tålde jag nästan ingen laktos alls under mina graviditeter. I dagsläget tål jag lite laktos, men ingen alls om jag blir sjuk i t ex influensa under en period. Jag har även en äldre son (9 år) som reagerade mot olika livsmedel exempelvis laktos, kyckling, citrus och tomat när han var mindre. Jag hade turen att komma till en oerhört kunnig dietist i Lund som sa: "Sluta upp med att prova livsmedel, se till att han får leva och växa utan att få reaktioner." Vi hjälptes åt att skapa en diet som täckte hans behov utifrån de livsmedel han tålde. Han har vuxit sig stor och stark och tål idag allt, men inte för stora mängder laktos. För mig som mamma och även själv överkänslig, känns det som att det får vår del handlar om kroppen som helhet. Är kroppen i obalans eller inte så stark så klarar den inte av alla saker vi äter, då behöver man ge den tid att läka och återhämta sig eller växa sig stark. Min yngste son är spädare till växten än min äldste och har haft fler infektioner som liten. Med tålamod, rätt (god) mat och ett sunt liv för övrigt hoppas jag att reaktionerna blir mindre kraftiga eller försvinner även för hans del. För din del är det kanske så att kroppen är i olag när den håller på och läker med den glutenfria kosten. Möjligen är det så att du får reaktioner nu som försvinner när du blir starkare - bara en tanke. Må gott.
Hälsningar Maria

Skriven av Maria
Skrevs mars 2006


Tack Maria för dina kloka synpunkter. Det är nog något för mig att tänka på. Kroppen behöver chans att återhämta sig och läka. Har varit ganska nedsatt under en längre tid innan jag fick celiakidiagnosen. Jag tror mycket ligger i det du skriver om att kroppen ska komma i balans och att läka ut de irritationer som kanske flera års felaktig mat skapat. Har läst någonstans att det kan bli riktiga abstiensbesvär när man slutar med något man egentligen inte tål. Lite så var det faktiskt när jag tog bort gluten. Har aldrig någon gång innan och inte efteråt heller för den delen haft något liknande som då blev. Det slog upp ett stors sår i ena mungipan som förblev oläkt och mycket fult i ett par månaders tid efter övergången. Sedan läkte det och har aldrig mer kommit tillbaka. Så visst kan det vara så att kroppen behöver rensa ut de ämnen som för den varit skadliga och sedan sakta byggas upp igen. Tack för ditt svar!

Skriven av Lena
Skrevs mars 2006


Skriv ett svar

Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.

Forumets kategorier