Allergisk mot allt... nästan
Jag jobbar på en förskola, och lagar mat till bland annat en pojke som är allergisk mot ägg, mjölk, gluten, vete, soja/baljväxter/nötter, fisk och skaldjur, all röd mat, ja det är inte mycket jag har att välja på. Jag bakar matbröd som han tycker om, och även om kosten blir lite enahanda, så är han nöjd och glad och äter riktigt bra. Problem uppstår när de andra barnen har kalas, vad kan jag baka för goda kakor? Har provat att baka "vetebullar" flera gånger, men de blir inte bra. Något muffinsaktigt är väl inte att tänka på, eller finns det någon som har ett bra recept? Jag håller tummarna!
Helena
Skriven av Helena
Skrevs maj 2005
hej!
Jag har en lika allergisk son, det är besvärligt med maten!! här är ett bra och lättbakat recept på kanelbullar:
50 g jäst
150 gr mjölkfritt margarin
5 dl vatten
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 dl socker
2 dl bovete
5-6 dl rismjöl
fyllning: 1 dl socker
2 tsk kanel
175 gr mjölfr. margarin
smula ner jästen i en bunke. smält fettet. tillsätt vattnet och låt det bli fingervarmt. häll degspadet över jästen. tillsätt fiberhusk. rör om och låt svälla i 10 min. blanda ner socker,bovete och bakpulvret utblandat i lite rismjöl. tillsätt resten av rismjölet. arbeta degen kraftigt. låt jäsa i 30 min.
utbakning: kör lite med maskin innan den knådas mycke lite på arbetsbänken. dela den i 2 delar och kavla ut. lägg på fyllningen och rulla ihop. lägg i bakformar. låt jäsa 30 min. pensla med mjölkfritt margarin. grädda i 250 grader ca 10 min.
LYCKA TILL!
Skriven av Gäst
Skrevs maj 2005
undrar om det ska vara bovetemjöl eller boveteflingor?
Skriven av Clara
Skrevs maj 2005
Kaffekakorna som finns i receptsamlingen här på sajten är väldigt bra när det ska vara lite festligt - eftersom man lägger ihop dem två och två med kräm emellan.
(och fryser man in en sats utan kräm kan man ju alltid plocka fram en om någon förälder dyker upp oväntat med fika)
Skriven av Cecilie
Skrevs maj 2005
Hej. Jag är allergisk mot nästan allt...Här kommer ett recept på mördeg som kan varieras mycket.
200 g majsmjöl eller maizena majsstärkelse
1 nypa salt
100 g smör (äkta)
Blanda mjöl o salt. Blanda i smöret och arbeta tills det liknar fina brödsmulor. Tillsätt så mycket kallt vatten att degen håller ihop.
Låt stå kallt minst 20 min. Kavla sedan ut. Degen håller sig 2-3 dagar i kylskåp. Upp till 3 mån i frys. Använd extra mjöl vid utbakning.
Baka ut kakor och lägg på lite sylt eller bär som barnet tål.
Eller gör en bärpaj.
Man kan även lägga degen i bullformar så blir det små bakelser som man kan toppa med grädde.
Skriven av Lisa
Skrevs augusti 2008
Har många recept på både småkakor och mjuka kakor tex pepparkaka, sockerkaka, typ muffins. Kubb. en mjuk chokladkaka som ALLA gillar och som är fritt från allt du skrev. Har fått vara recept och ide´spruta till dagis förr. Mejla för recept.
Skriven av Helena
Skrevs augusti 2008
Skriv ett svar
Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.Forumets kategorier
- Allergier utomlands (940 st)
- Allergiska barn (1621 st)
- Anslagstavlan (1046 st)
- Åsikter och önskemål (181 st)
- Återkallelser (135 st)
- Bakning (229 st)
- Fisk och skaldjur (32 st)
- Gluten och vete (3038 st)
- Höns och Ägg (176 st)
- Kombination av allergier (383 st)
- Mjölk och laktos (1914 st)
- Nötter (119 st)
- Recept (303 st)
- Restaurang och Café (278 st)
- Soja (85 st)
- Tips & Råd (507 st)
- Växtproteiner (63 st)