Kan man äta glutenfritt trots att man inte är glutenintolerant?
Jag gjorde ett blodprovstest på om jag var glutenintolerant (och även laktosintolerant). Svaren var negativa, men trots det mår jag jag inte bra av att äta livsmedel med mjöl och så. Kan det då vara som så att man bara är överkänslig på något sätt? (Jag har för övrigt troligtvist IBS) Min egentliga fråga är om det är okej att äta glutenfria varaor trots att man inte är gluten intolerant, för att när jag äter dessa varor är blir jag mycket bättre i magen. Äter jag till vanligt bröd blir uppsvälld och dålig magen några dagar efter. Tack på förhand!
Skriven av Gäst
Skrevs maj 2004
Det enda sättet att veta helt säkert om man är glutenintolerant är att göra en tarmbiopsi, vilket oftast görs under en gastroskopi. Och då får man inte ha ätit glutenfritt innan för då visar biopsin fel. Man ska inte experimentera själv med glutenfri kost för då blir det bara ännu svårare att ställa rätt diagnos. Glutenintolerans i sig är en överkänslighet, alla glutenintoleranta är alltså överkänsliga. Antingen tål man gluten eller så gör man det inte. Och tål du gluten finns det ju ingen anledning att inte äta det. Tål du inte gluten förstörs ditt tarmludd. Och vissa glutenintoleranta märker knappt av detta på annat sätt än att de får brister. Och det finns många olika anledningar till att man har ont i magen eller är uppsvälld. Det kanske är nåt annat i den glutenhaltiga kosten du äter som du inte tål.
Du behöver egentligen göra en tarmbiopsi, men då måste du äta gluten under en längre tid innan. Då får du svart på vitt om du tål det eller ej.
Men den glutenfria kosten i sig är inte farlig för någon. Men det finns vissa saker man måste tänka på som att man får i sig lite fibrer osv. Så man behöver träffa en dietist för hjälp.
Skriven av Annette
Skrevs maj 2004
Skriven av Gäst
Skrevs maj 2004
Det enda sättet att veta helt säkert om man är glutenintolerant är att göra en tarmbiopsi, vilket oftast görs under en gastroskopi. Och då får man inte ha ätit glutenfritt innan för då visar biopsin fel. Man ska inte experimentera själv med glutenfri kost för då blir det bara ännu svårare att ställa rätt diagnos. Glutenintolerans i sig är en överkänslighet, alla glutenintoleranta är alltså överkänsliga. Antingen tål man gluten eller så gör man det inte. Och tål du gluten finns det ju ingen anledning att inte äta det. Tål du inte gluten förstörs ditt tarmludd. Och vissa glutenintoleranta märker knappt av detta på annat sätt än att de får brister. Och det finns många olika anledningar till att man har ont i magen eller är uppsvälld. Det kanske är nåt annat i den glutenhaltiga kosten du äter som du inte tål.
Du behöver egentligen göra en tarmbiopsi, men då måste du äta gluten under en längre tid innan. Då får du svart på vitt om du tål det eller ej.
Men den glutenfria kosten i sig är inte farlig för någon. Men det finns vissa saker man måste tänka på som att man får i sig lite fibrer osv. Så man behöver träffa en dietist för hjälp.
Skriven av Annette
Skrevs maj 2004
Skriv ett svar
Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.Forumets kategorier
- Allergier utomlands (940 st)
- Allergiska barn (1621 st)
- Anslagstavlan (1046 st)
- Åsikter och önskemål (181 st)
- Återkallelser (135 st)
- Bakning (229 st)
- Fisk och skaldjur (32 st)
- Gluten och vete (3038 st)
- Höns och Ägg (176 st)
- Kombination av allergier (383 st)
- Mjölk och laktos (1914 st)
- Nötter (119 st)
- Recept (303 st)
- Restaurang och Café (278 st)
- Soja (85 st)
- Tips & Råd (507 st)
- Växtproteiner (63 st)
Annons
Annons
Annons