Kristian Luuk är född 1966, har dottern Smilla som är glutenintolerant. Kristian syns och har synts i ett större antal program på tv. Bland annat på spåret.

Kristian är även känd för sina succéer med Videokväll hos Luuk, Melodifestivalen, Sen kväll med Luuk, Hassan och Knesset med mera.

Det funkar bra. Särskilt så länge man är hemma och har tillgång till glutenfria alternativ i skafferiet och så. Lite svårare blir det när man ska ut på stan och måste ta en fika. Eller ännu värre, resa utomlands till ett land där folk inte ens förstår begreppet gluten.

Vi upptäckte det när Smilla var fem år. Hon hade ofta väldigt ont i magen och en läkare körde alla möjliga tänkbara tester. Till slut hittade han glutengrejen. Det var skönt för oss att få reda på vad som var fel, och nu kunde vi göra något åt saken. Ganska snabbt satte vi oss in i sjukdomen och kunde anpassa vår vardag till den.

I Sverige funkar det jättebra. Restaurangpersonal har ofta bra koll. Utomlands är det knepigare. Då har vi med oss förtryckta kort med text på till exempel thailändska där det står om glutenintolerans. Ibland följer jag med ut i köket på restaurangen för att kolla på innehållsförteckningar osv.

Nej, numera lagar vi en rätt som alla kan äta. Det är inga problem.

Jag tycker att samhället är ovanligt välinformerat. Och jag tycker det hänt väldigt mycket de sista fem åren. Det kan kanske bero på att man upptäcker fler och fler fall av glutenintolerans (tack vare smidiga blodprover) hela tiden. Och det kommer mer och mer glutenfria produkter. Men det är klart - man kan alltid informera mer!

Ta det lugnt! Läs på om sjukdomen på nätet. Ta kontakt med Celiakiförbundet. Frossa i glutenfria varor. OCH ta kontakt med ditt försäkringsbolag. Vissa hemförsäkringar ger ersättning för att man måste köpa dyrare alternativa livsmedel.

Jag har faktiskt inte stött på det så mycket. Men dom gånger jag varit med om det så har det alltid löst sig smidigt.

Ikväll blir det ärtsoppa och glutenfria pannkakor!

Intervju av Kristian Luuk