Laxmoussekrans med god sås

Du behöver

  • 500 gram kokt lax utan skinn och ben
  • 350 gram färskrökt lax
  • 3 dl soya creme fraiche (sour supreme) eller Rapsy Frutty utan socker
  • 4 tsk nypressad citronsaft
  • 2 krm svartpeppar
  • 4 gelantinblad
  • 3 msk finklippt gräslök

Till garnering

  • Gräslök och Lax- eller sikrom

Sås

  • Blanda basilika, gräslök och sikrom med soyacremefraiche eller Rapsy Frutty utan socker.

Hur gör man?

Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten minst 10 minuter.

Finfördela det kokta och rökta laxköttet och kör det tillsammans med soyacremefraichen (eller Rapsy Frutty utan socker), citronsaften och svartpepparen i en matberedare eller en mixer.

Häll massan i en skål och blanda ner gräslöken.

Ta upp gelantinbladen och krama ur dem lätt, smält dem sedan i en kastrull på svag värme.

Blanda ner gelantinet i laxmassan.

Klä en sockerkaksform med plastforie. Häll laxmassan i formen och ställ den att stelna.

Servera portionsvis som "sockerkaksskivor", eller stjälp upp hela på ett vackert fat.

Garnera med lax- eller sikrom, gräslöksstrån och ev. basilikablad.

Blanda alla ingredienserna till såsen och servera.

Populära recept

Se alla