Laxmoussekrans med god sås
Du behöver
- 500 gram kokt lax utan skinn och ben
- 350 gram färskrökt lax
- 3 dl soya creme fraiche (sour supreme) eller Rapsy Frutty utan socker
- 4 tsk nypressad citronsaft
- 2 krm svartpeppar
- 4 gelantinblad
- 3 msk finklippt gräslök
Till garnering
- Gräslök och Lax- eller sikrom
Sås
- Blanda basilika, gräslök och sikrom med soyacremefraiche eller Rapsy Frutty utan socker.
Hur gör man?
Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten minst 10 minuter.
Finfördela det kokta och rökta laxköttet och kör det tillsammans med soyacremefraichen (eller Rapsy Frutty utan socker), citronsaften och svartpepparen i en matberedare eller en mixer.
Häll massan i en skål och blanda ner gräslöken.
Ta upp gelantinbladen och krama ur dem lätt, smält dem sedan i en kastrull på svag värme.
Blanda ner gelantinet i laxmassan.
Klä en sockerkaksform med plastforie. Häll laxmassan i formen och ställ den att stelna.
Servera portionsvis som "sockerkaksskivor", eller stjälp upp hela på ett vackert fat.
Garnera med lax- eller sikrom, gräslöksstrån och ev. basilikablad.
Blanda alla ingredienserna till såsen och servera.