Grovbröd med linfrö

Du behöver

  • 6 dl vatten eller mjölk
  • 50 g jäst
  • 0,70 dl rapsolja eller 70 g margarin
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 tsk salt
  • ½ dl linfrö
  • 1 msk brödkrydda
  • 5 dl bovetemjöl
  • 16-17 dl (1 påse) Lailas blå eller 11-12 dl Lailas gula mjölmix (ärt-bönfritt utan vetestärkelse)
  • Rapsolja eller smält margarin till pensling

Hur gör man?

Smält margarinet (oljan) och häll i vattnet eller mjölken och värm till 37 °C. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt sirap, salt och ev, brödkrydda. Rör om till jästen löst sig. Tillsätt allt bovete och linfrö. Blanda.

Häll i ca 10 dl mjöl, blanda väl och blanda i ytterligare mer mjöl, men bara 1 dl i taget. Det är lättare och resultatet blir bättre om lite mjöl tillsätts i taget.

Låt jäsa i 30 minuter.

Tag upp degen på ett lätt mjölat bakbord.

Dela degen i 2 lika delar och knåda varje del för sig. Lägg degarna i smorda formar som

rymmer 1½ liter.

Låt jäsa under plastfolie eller bakduk i 30 minuter. Pensla bröden med rapsolja eller smält margarin.

Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 45 minuter 175 grader.

Populära recept

Se alla