Citrongrottor
Du behöver
Lemon curd
- 2 citroner (saft och skal)
- 1,5 dl strösocker
- 0,5 dl vatten
- 2 msk majsstärkelse
- 75 g margarin (veganskt / mjölkfritt)
Kakor
- 175 g rumsvarmt margarin (veganskt / mjölkfritt)
- 4,5 dl glutenfritt mjöl (ex Semper fin mix)
- 1 dl strösocker
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 krm krossat flingsalt
- 1 msk vallmofrön
- Lemon curd till fyllning
Hur gör man?
Lemon curd
-
Koka upp citronerna (skal och saft), vatten och majsstärkelse tills det tjocknar (ca 1-2 min) under kraftig omrörning.
-
Tag av från plattan och rör i sockret och till sist margarinet.
-
Häll upp i en ren burk med tätt lock och förvara i kylskåp.
-
Förbered gärna lemon curden en dag före så att den hinner sätta sig lite.
Kakor
-
Sätt ugnen på 175 grader.
-
Tag fram muffinsformar i papper och sätt på en plåt. Man kan ha utan formar också men kakorna kan flyta ut lite då.
-
Blanda samman samtliga ingredienser till en smidig deg. Det kan ta ett tag att få degen smidig men när smöret är varmt nog är det inga problem. Även om du tycker att degen är mjölig så bara fortsätt knåda.
-
Låt stå i kylskåp 30-60 min.
-
Gör små bollar av degen och lägg i dina muffinsformar.
-
Tryck en stor grop i mitten av dina kakor och fyll med lemon curd.
-
Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 12-15 min minuter.
Näringsvärden per portion:
- Kalorier: 140 kcal
- Kolhydrater: 18g
- Fett: 7g
- Protein: 1g
Allergiinformation
Kontrollera margarinet om det ska vara veganskt / mjölkfritt.
Välj naturligt glutenfritt mjöl om nödvändigt.
- Glutenfritt mjöl kan innehålla vetestärkelse (om känslig för det).
- Glutenfritt mjöl kan innehålla tillsats från ärt och bönor (om känslig för det).
Serveringsförslag
Låt svalna helt före du serverar.