
Glutenfri västerbottenpaj
Du behöver
- 2,5 dl glutenfri mjölmix
- 0,5 dl glutenfritt fullkornsmjöl
- 125 g smör
- 1 ägg
Fyllning:
- 4 ägg
- 2,5 dl vispgrädde (40%)
- 1 dl mjölk
- 300 g Västerbottensost
- 2 krm salt
- 1 krm svartpeppar
Till garnering:
- gräddfil
- löjrom eller stenbitsrom
- hackad gräslök
Hur gör man?
Pajdeg
- Blanda glutenfri mjölmix, glutenfritt fullkornsmjöl och smör till en smulig massa.
- Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg.
- Tryck ut degen i en pajform, cirka 25 cm i diameter.
- Låt pajdegen vila i kylen i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 °C.
- Nagga botten av pajdegen med en gaffel.
- Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10–15 minuter.
- Sänk ugnstemperaturen till 175 °C.
Fyllning
- Vispa ihop ägg, vispgrädde (40 %) och mjölk i en bunke.
- Riv Västerbottensost.
- Blanda ner den rivna Västerbottensosten, salt och svartpeppar i äggblandningen.
- Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet.
- Grädda pajen mitt i ugnen i cirka 50 minuter, eller tills fyllningen har stannat och pajen har fått fin färg.
Garnering
- Toppa pajen med gräddfil, löjrom eller stenbitsrom samt hackad gräslök vid servering.
Annons