Glutenfri västerbottenpaj

Glutenfri västerbottenpaj

Du behöver

  • 2,5 dl glutenfri mjölmix
  • 0,5 dl glutenfritt fullkornsmjöl
  • 125 g smör
  • 1 ägg

Fyllning:

  • 4 ägg
  • 2,5 dl vispgrädde (40%)
  • 1 dl mjölk
  • 300 g Västerbottensost
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Till garnering:

  • gräddfil
  • löjrom eller stenbitsrom
  • hackad gräslök

Hur gör man?

Pajdeg

  1. Blanda glutenfri mjölmix, glutenfritt fullkornsmjöl och smör till en smulig massa.
  2. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform, cirka 25 cm i diameter.
  4. Låt pajdegen vila i kylen i 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 °C.
  6. Nagga botten av pajdegen med en gaffel.
  7. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10–15 minuter.
  8. Sänk ugnstemperaturen till 175 °C.

Fyllning

  1. Vispa ihop ägg, vispgrädde (40 %) och mjölk i en bunke.
  2. Riv Västerbottensost.
  3. Blanda ner den rivna Västerbottensosten, salt och svartpeppar i äggblandningen.
  4. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet.
  5. Grädda pajen mitt i ugnen i cirka 50 minuter, eller tills fyllningen har stannat och pajen har fått fin färg.

Garnering

  1. Toppa pajen med gräddfil, löjrom eller stenbitsrom samt hackad gräslök vid servering.

Annons

Populära recept

Se alla

Annons

Annons