
Grovt glutenfritt bröd
Du behöver
- 1 pkt jäst
- 8 dl fingervarmt vatten
- 2 msk Husk
- 2 tsk salt
- 4 msk olja
- 1 dl mörk brödsirap
- 2–3 dl solrosfrön
- 2 dl linfrö
- 800 g grov glutenfri mix (utan mjölk för mjölkfritt) (naturligt fri för vetestärkelsefritt) (utan soja för sojaproteinfritt)
- ev rent glutenfri havre att strö på bröden
- smör eller olja (mjölkfritt) till 2 st bakformar
Hur gör man?
Smörj två avlånga bakformar.
Lös jästen i vattnet. Blanda ner Husk, och låt det svälla. Blanda ner salt, sirap, olja, solrosfrön och linfrö.
Tillsätt mixen och bearbeta degen kraftigt i maskin.
Häll hälften av degen i varje form.
"Pensla" ytan med en slickepott doppad i vatten för att få en slät yta.
Strö ev på rent havre på den fuktiga ytan.
Låt jäsa under bakduk i 35 minuter.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Brödet ska gräddas i 200 grader varm ugn.
Låt svalna på galler utan bakduk, för en hårdare skorpa.
Annons