Anna-Karins havrekakor
Du behöver
- 200g smör,
- 1 dl strösocker,
- 2 1/2 dl farinsocker,
- 1 ägg,
- 2 msk vatten,
- 2 dl gluten fri mjölmix utifrån allergi,
- 1 tsk kanel,
- 1 tsk vaniljsocker,
- 1 krm salt,
- 1/2 tsk bikarbonat,
- 7 dl ren havre,
- 2 dl russin,
- 2 dl hasselnötter
- Resultatet av ett antal kliniska studier talar för att havre kan ingå i kosten hos de allra flesta med celiaki. Det stöds av vunna patienterfarenheter, havres olika positiva egenskaper samt det faktum att havre aldrig entydigt visats vara skadligt vid celiaki.
- Det ska vara helt frivilligt att låta havre ingå i behandlingen av celiaki. Det ska baseras på ett personligt ställningstagande och bör ske i samråd med behandlande läkare, med dokumentation och uppföljning som ett naturligt led i en patient-läkarrelation.
Hur gör man?
Rör smör, socker och farinsocker poröst.
Tillsätt ägg och vatten.
Blanda mjöl, kanel, vaniljsocker, salt och bikarbonat.
Rör ihop med äggblandningen.
Tillsätt havregryn, russin och grovhackade hasselnötter.
Rör ihop allt till en jämn smet.
Forma 25 st bollar och placera på bakplåtspapper.
Lägg på 2 plåtar för dom flyter ut.
Grädda i 175 c i Ca 12 min.