Expert varnar för homeopati-produkt
Men produkten är sannolikt verkningslös och kan innebära stora risker. Nu kräver Konsumentverket att marknadsföringen ändras.
Produkten Glaktozym landade på Konsumentverkets bord sedan Livsmedelsverket uppfattat en homeopati-kliniks marknadsföring av tillskottet som otillbörlig och vilseledande.
En extern expert från Uppsala Universitet har tittat närmare på produkten och konstaterar att säljargumenten som presenteras på flera internetsajter inte har någon vetenskaplig uppbackning. I produktbeskrivningarna står det bland annat att tillskottet innehåller enzymer som bryter ner laktos samt mjölk- och glutenproteiner.
– Det finns ingenting som talar för att det fungerar. I så fall hade det varit ett massivt genombrott i forskningen, säger Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition.
Vilka faror finns?
– Går man ut och säger att en produkt gör att man kan äta vete, råg och korn utan några problem så måste man ha torrt på fötterna. Konkret innebär det att folk ”får tillbaka” sin sjukdom. Normalt ska man avstå livsmedel som påverkar sjukdomsbilden och börjar man äta sådan mat igen så kommer det att uppstå sårbildningar på tarmens slemhinna.
Vad innebär det?
- På lång sikt ökar risken för cancer i tarmen.
Är produkten helt verkningslös?
– Det vill jag nog påstå. Det finns i vilket fall som helst inte några belägg för att den skulle fungera.
Konsumentverket har nu påtalat för ett flertal återförsäljare att man antingen vill ha en förändrad marknadsföring eller vetenskaplig dokumentation som ger stöd åt påståendena runt produktens effekter.
– I första hand vill vi att företagaren på egen hand rättar sin marknadsföring eller styrker sina påståenden med vetenskaplig dokumentation. Om inte det sker överväger vi ta ärendet vidare till Konsumentombudsmannen, säger Ylva Sjögren på Konsumentverket.
Glaktozym är en produkt som ett flertal hälso- och kosttillskottsbutiker marknadsfört och sålt via internet. Konsumentverket har begärt vetenskapliga bevis eller förändrad marknadsföring av ett flertal återförsäljare. Enligt Ylva Sjögren har flera nätbutiker redan agerat och förändrat sina ”säljtexter” men fortfarande förekommer det marknadsföring som saknar vetenskapliga belägg på flera sajter, bland annat en homeopatisajt som Konsumentverket nu begärt skriftligt svar från.
– Just eftersom produkten och texten är riktad mot sjuka människor ställs det höga krav på vederhäftig dokumentation för det man påstår.
Saxat från Svd idag 19 juli
Skriven av Joakim
Skrevs juli 2011
Måste bara svara på detta. Jag är extremt känslig för gluten. Kan inte gå in på ett kafe eller affär där det finns antydan av vete i luften. Får då en reaktion som kon hålla i en hel månad. Sedan jag började med glaktozym har mitt liv vänt. Jag kan äta husmans havregrynsgröt och mår alldeles utmärkt. Ni som är allergisk och skeptiska gör som jag gå till en kineisolog och test fram vad ni reagerar på och där kan man även testa om t ex. glaktozym fungerar. Jag har flera vänner i samma båt och de har oxå fått nya liv. Vi kan gå in på kafeet och ta en chokladboll igen. Döm inte innan ni vet.
Skriven av Åsa
Skrevs augusti 2011
Skriv ett svar
Forumet är under omarbete, och du kan inte svara på ett inlägg i nuläget.Forumets kategorier
- Allergier utomlands (940 st)
- Allergiska barn (1621 st)
- Anslagstavlan (1046 st)
- Åsikter och önskemål (181 st)
- Återkallelser (135 st)
- Bakning (229 st)
- Fisk och skaldjur (32 st)
- Gluten och vete (3038 st)
- Höns och Ägg (176 st)
- Kombination av allergier (383 st)
- Mjölk och laktos (1914 st)
- Nötter (119 st)
- Recept (303 st)
- Restaurang och Café (278 st)
- Soja (85 st)
- Tips & Råd (507 st)
- Växtproteiner (63 st)