Smilla Luuk
Smilla Luuk är född -97 och startade en blogg om glutenintolerans för några år sen. Bloggen glutenfrittliv.se blev snabbt populär och uppskattad. Nu har Smillas intresse för bakning och glutenintolerans resulterat i flera bakböcker med recept på glutenfria bakverk.
Du släpper en egen bok med recept på glutenfria bakverk. Var det ett stort steg att gå från att blogga om glutenintolerans, till att ge ut en egen bakbok?
Absolut! Att driva en blogg går mest ut på att baka som man brukar, skriva om det och eventuellt ta en bild. När jag skrev till bloggen skummade jag bara igenom texterna en gång och sedan publicerade jag dem. När man gör en bok är det mycket mer ”seriöst”. Till boken skrev jag texterna, läste igenom dem hundratals gånger, ändrade, fixade och tog in externa läsare som läste och ändrade. Dessutom var det en matfotograf som tog alla bilder och en illustratör/formgivare som gjorde layouten. Fotografen, formgivaren, jag och min förläggare är teamet bakom min bok. Bloggen var mer en enmansshow.
Du har samlat på dig många recept gissar jag. Fick du själv bestämma och har du valt enkla recept, eller de du tycker är extra goda?
Ja, jag har valt alla recept själv. När jag valde tänkte jag först och främst ”Vad ville jag ha för recept när jag började baka glutenfritt?” och ”Vad är mina bästa recept, de som alla borde testa?” Sedan tog jag med mig 42 recept till Rabén, men bara 27 de 42 recepten fick vara med i boken. Jag och min förläggare valde helt enkelt ut de 27 bästa med hänsyn till frågorna ovan och de 27 är de som nu finns i boken.
Har du något favoritrecept som du vill dela med dig till Allergimats läsare?
Åh ja! Receptet på chokladrutor med hasselnötter är helt underbart!
Recept på Smillas Chokladrutor här >>
Om man precis fått en diagnos, och inte är så van. Vad är det första man ska baka då?
Någonting enkelt som är naturligt glutenfritt, till exempel maränger. Eller chokladrulltårta med potatismjöl i. Sedan kan man gå över till t ex småkakor med glutenfri mjölmix i (chokladrutorna med hasselnötter är väldigt enkla och bra att börja med). En tumregel är att smetar alltid är lättare att göra än degar. Som nybörjare får man också ofta bättre resultat om man bakat något baserat på en smet, än om man bakat någonting baserat på en deg.
Har du något bra tips till en osäker intolerant, vad ska man tänka på när man hänger med på en fika eller en oplanerad lunch på stan?
Fråga alltid vad du kan äta! Var inte rädd för att berätta att du är glutenintolerant, ofta har caféer flera olika alternativ. Personalen är ju där för att hjälpa dig, därför blir de allra flesta väldigt hjälpsamma om man berättar att man behöver specialmat.
Hur tycker du själv att det är att leva med glutenintolerans? Har det förändrats med åldern?
Det var absolut svårast i början, då kändes det som om jag aldrig någonsin skulle kunna äta något gott igen. Men man lär sig med tiden och idag tycker jag inte alls att det är krångligt på samma sätt, jag vet vad jag brukar tåla och jag vet vad jag ska akta mig för. Jag tror att en viktig sak är att inte skämmas över sin intolerans, försök istället att vara öppen och berätta om den för dina vänner. Insatta personer blir ofta mycket mer engagerade och hjälpsamma än folk som inte vet vad glutenintolerans är för något.
När du fyller år, vad önskar du dig helst för tårta eller kaka?
Min mormors chokladtårta, pavlova eller drömrulltårta. Underbara tårtor alla tre- Både mormors chokladtårta och pavlovan finns i boken.
Nu när du har en populär blogg och skrivit en bakbok. Har du något framtida drömprojekt?
Ja, absolut. Jag vill skriva fler böcker och någon gång i framtiden skulle jag även älska att ha ett eget matlagnings/bakprogram på TV. Det är verkligen en stor dröm.