
Anmälningskravet för ”fri från”-livsmedel kan tas bort
Annons
Livsmedelsverket föreslår att det nuvarande kravet på att anmäla ”fri från”-livsmedel tas bort från och med den 1 januari 2026. Med ”fri från”-produkter avses exempelvis livsmedel som är märkta som glutenfria, laktosfria eller mjölkfria.
I dag måste livsmedelsföretag anmäla färdigförpackade ”fri från”-produkter till Livsmedelsverket, som sedan vidarebefordrar informationen till den kommunala kontrollmyndighet som ansvarar för företaget. Någon faktisk granskning eller bedömning av produkterna görs dock inte i samband med anmälan.
Tidigare fanns detta krav även i EU-lagstiftningen, men det togs bort redan 2016. I Sverige har det ändå funnits kvar genom nationella föreskrifter (LIVSFS 2014:4).
Syftet med förändringen är att minska den administrativa bördan för företagen och förenkla regelverket. Kontroll av ”fri från”-produkter kommer även framöver att ske som en del av den ordinarie livsmedelskontrollen, men utan den extra anmälningsvägen via Livsmedelsverket.
Sammanfattning:
- För konsumenter innebär förslaget ingen större förändring – produkterna kommer fortfarande att kontrolleras på samma sätt som andra livsmedel.
- För producenter blir det en förenkling, eftersom de slipper anmälningskravet och därmed får minskade administrativa kostnader.
Källa: Livsmedelsverket